Cudillero, Asturië

Cudillero Het centrum van het Asturische dorp Cudillero is de knusse haven, die overgaat in het gezellige Plaza Marina plein. De historische huizen zijn tegen een helling gebouwd, als een soort theater om het centrum heen. Heel fotogeniek! Op het plein zijn talloze terrassen en gezellige ciderhuizen. Vanuit het dorp zijn mooie wandelingen te maken. Er lopen routes naar verschillende vuurtorens in de omgeving, zoals Faro la Garita, Faro la Atalaya en Faro El Pico. Ook is het erg leuk om een deel van de Camino del Norte te wandelen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

San Pedro- en Jesús de Nazareno-kerk

Deze gotische kerk uit de zestiende eeuw is gewijd aan San Pedro, de beschermheilige van Cudillero. De kerk bevat twee bijzondere houtsnijwerken. Een is een beeltenis van de gekruisigde Christus, de andere toont Franciscus van Assisi. Iets verderop ligt de eveneens gotische Capilla del Humilladero. Deze dertiende-eeuwse kapel is het oudste gebouw van het dorp. De vierkante 'kluis' heeft bijzondere fresco's en schilderingen. Net wat verder buiten de stad, naast het landhuis Quinta de Selgas, ligt de schitterende Jesús de Nazareno-kerk, met indrukwekkende schilderingen, beelden en bogen.

Iglesia de San Pedro, Cudillero

Quinta de Selgas

Het negentiende-eeuwse landhuis Palacio la Quinta de Selgas huisvest een prachtig museum. Je kunt uren door de mooi aangelegde tuinen dwalen. De prachtige privécollectie aan kunstwerken mag je echt niet missen. Het landhuis is in originele staat ingericht met onder andere grote wandtapijten uit de zestiende en zeventiende eeuw. Er is een unieke collectie aan schilderijen van grootmeesters zoals Giordano, El Greco en Rubens. Het indrukwekkendste werk is van de schilder Goya, hierop kijkt Hannibal de Veroveraar vanaf de Alpen uit over Italië.

Quinta de Selgas

Camino del Norte

De noordelijke route van de Camino de Santiago loopt langs Cudillero. Dit deel heet de Camino del Norte. Het pad loopt voornamelijk langs de kust. Vanuit het dorp zijn meerdere wandelingen te maken, variërend in afstand. Er lopen routes naar verschillende vuurtorens in de omgeving, zoals Faro la Garita, Faro la Atalaya en Faro El Pico. Het is ook erg leuk om een deel van Camino del Norte te wandelen en bij terugkomst neer te strijken op een van de terrassen. Hier zie je de vissersboten terugkomen in de haven. Een glas Asturische cider bij een van de Sidreria's heb je zeker verdiend.

Camino Norte

Playa de La Silencio

Rond Cudillero liggen meerdere zandstranden. Met de auto ben je zo bij Playa de Aquilar of Playa de la Corbera. Tussenin liggen kleine baaitjes. Een van de mooiste stranden van Asturië ligt zo'n vijftien kilometer ten westen van Cudillero. Dit is Playa de Silencio. De naam zegt het al, het is een stiller strand. Dit komt doordat je het enkel te voet bereikt via een wat steilere afdaling (en na afloop natuurlijk weer de klim weer omhoog). De fotogenieke baai wordt omringd door rotsen en is een mooie beschutte plek om te zwemmen.

Playa de La Silencio
Ballon!