Gijón, Asturië

Gijón De gezellige havenstad Gijón ligt aan de noordkust van het Iberisch schiereiland in de groene regio Asturië. Het wordt vooral bezocht door Spaanse toeristen en is nog wat onontdekt door de massa. Gijón is een badplaats die verrast, met prachtige zandstranden, gezellige, kilometerslange boulevards en de oude visserswijk Cimadevilla. Tijdens de Spaanse Burgeroorlog zijn delen van Gijón verwoest, maar in Cimadevilla zijn nog authentieke vissershuizen en overblijfselen uit de Romeinse tijd te bewonderen, zoals het Palacio de Revillagigedo. Slenter door de wirwar aan straatjes in de oude stad, neem een verfrissende duik of wandel naar schiereiland Cerro de Santa Catalina voor een mooi uitzicht op Gijón.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Visserswijk Cimadevilla

Cimadevilla is de oudste wijk en heeft de meeste historische gebouwen van Gijón. Deze wijk ligt tussen de twee stranden Playa de San Lorenzo en Playa de Poniente in. Slenter door de smalle straatjes, bewonder ruïnes van Romeinse nederzettingen en geniet 's avonds van de gezellige drukte op de terrasjes. In Cimadevilla vind je onder meer het achttiende-eeuwse paleis Revillagigedo, het stadhuis en de jachthaven.

Cimadevilla

Monument 'Ode aan de Horizon'

Bovenop de heuvel van het schiereiland Cerro de Santa Catalina staat het monument 'Ode aan de Horizon' van de ontwerper Eduardo Chillida. Het monument is omgeven door een mooi park en wordt door de bewoners omarmt als hét symbool van de stad Gijón. Vanaf het schiereiland heb je een schitterend uitzicht over de stad, de haven en de zee.

Elogia Del Horizonte

Laboral Ciudad de la Cultura

Het indrukwekkende Laboral Ciudad de la Cultura bevindt zich in de voormalige universiteit van Gijón. Dit prachtige, architectonische gebouw wordt voor culturele doeleinden, zoals voorstellingen en tentoonstellingen, gebruikt. Je kunt een bezoek brengen en een begeleide rondwandeling boeken. De gids kan je van alles vertellen over de interessante geschiedenis uit de tijd van de dictator Franco. Verwonder je verder over de schitterende fresco's en het uitzicht vanaf de klokkentoren van het gebouw.

Laboral Ciudad de la Cultural

San Pedro kerk

De San Pedro kerk is een beeldbepalende, kleine kerk aan de rand van de oude visserswijk Cimadevilla. Deze kerk heeft een unieke ligging, direct aan zee met uitzicht over de baai. De San Pedro kerk is in de zestiende eeuw gebouwd waarna het aan het begin van de Spaanse Burgeroorlog is verbrand. De kerk is in de vijftiger jaren volledig gerestaureerd en zeker een bezoekje waard.

San Pedro kerk Gijón

Playa de San Lorenzo en Playa de Poniente

Playa de San Lorenzo is een mooi, breed zandstrand van 1,5 kilometer lang en het populairste strand van Gijón. Overal zie je sfeervolle, gekleurde kleedhokjes die vanaf de boulevard met trappen bereikbaar zijn. Ook 's avonds wordt de boulevard drukbezocht voor een wandeling of een bezoekje aan een van de vele restaurants. Aan de andere kant van de oude wijk Cimadevilla ligt het tweede, wat kleinere strand van Gijón, het Playa de Poniente. Niet alleen met mooi weer trekken de Spanjaarden naar dit strand, ook een frisse duik in zee wordt niet geschuwd.

Bezienswaardigheden Gijón

Aquarium van Gijón

Vlakbij een haventje aan het westen van het Playa de Poniente ligt het grote aquarium van Gijón. Er zijn 60 zoet- en zoutwaterbassins waar je veel leert over de flora en fauna in zeeën en rivieren. Je vindt er maar liefst 5000 voorbeelden van zo'n 400 verschillende diersoorten. Naast een diversiteit aan vissen, zie je ook schildpadden, otters en pinguïns. Er zijn maar weinig aquaria die zoveel verschillende diersoorten herbergen.

Bezienswaardigheden Gijón

Spoorwegmuseum

Tussen het centrum en het strand ligt het spoorwegmuseum van Asturië, het Museo de Ferrocarril. Dit betaalbare museum huisvest maar liefst 50 oude treinen en bevindt zich in een oud treinstation. Er zijn tentoonstellingen van je van alles te weten komt over de geschiedenis van treinen in de regio en het is geschikt voor alle leeftijden.

Bezienswaardigheden Gijón

Museu del Pueblu d’Asturies

Wil je meer weten over de geschiedenis en tradities van Asturië? Bezoek dan het etnografisch museum voor het behouden van de Asturische architectuur en cultuur; het Muséu del Pueble d'Asturies. Hier vind je een grote collectie voorwerpen, doedelzakken en overige muziekinstrumenten en historische documenten. In het park van het museum staan een aantal typische Asturische gebouwen zoals huizen en landbouwschuren. Ook worden er activiteiten georganiseerd zoals cider proeverijen.

Bezienswaardigheden Gijón
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!