Lastres, Asturië

Lastres Lastres is een pittoresk vissersdorp aan een van de mooiste kusten van Spanje. Smalle straatjes en lange trappen nemen je mee de heuvel op, naar de Santa-Maria-kerk. Laat je betoveren door de karakteristieke huizen, de klokkentoren en het prachtige uitzicht op de haven en de zee. De gezellige restaurants, cafés en ciderhuizen maken je verblijf compleet. Bezoek ook de traditionele markt waar veel streekproducten worden verkocht.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Los Ballaneros

De naam zegt het al, dit is de walvisvaarderswijk in Lastres. Walvisvaarders spelen een belangrijke rol in de geschiedenis van het dorp. Het staat vol authentieke vissershuizen, waarbij de benedenverdieping als opslagplaats dienstdeed. Met zeezout werd de vis gekoeld en geconserveerd. In deze kelders zijn vaak nog botten van walvissen verwerkt. De vissers konden niet het hele jaar door de zee op. In de wintermaanden verkochten ze varkens die ze ook in deze kelders hielden.

Los Ballaneros Lastres

De trappen van Fragua

In de zeventiende eeuw kon je de wijk El Escanón enkel bereiken via de trappen Escaleras de la Fragua. De trappen zijn mooi gerestaureerd en je kunt er eigenlijk niet omheen als je het dorp bezoekt. Door het hoogteverschil en de smalle straatjes verken je de plaats het beste te voet.

Fragua trappen Lastres

Santa-Maria kerk

De achttiende-eeuwse parochiekerk van Lastres heet voluit de Iglesia de Santa María de Sabada. Het ligt hoog op de heuvel in het dorp en vanaf hier heb je dan ook een schitterend uitzicht. De versmarkt van Lastres is naast de kerk. Dan is er nog de vismarkt en -veiling, deze is (verrassend) in de haven.

Santa Maria kerk Lastres

Mirador San Roque

Hoog boven de zee ligt de kapel gewijd aan San Rogue, een beschermheilige voor zeevaarders. Het is niet verwonderlijk dat de kapel staat op de plek waar vroeger de vissers de zee afspeurden naar walvissen. Vanaf dit hoge punt heb je een prachtig uitzicht, op heldere dagen zie je de Sierra del Sueva en misschien wel ruige bergtoppen van Picos de Europa.

Mirador San Rogue Lastres

Playa de Lastres

Direct naast de haven ligt een strandje. Het is aan de ene kant begrensd door de kade en de haven en aan de andere kant door rotsen. 's Ochtends zie je hier de zon opkomen. Net ten zuiden van het dorp ligt Playa de Lastres, dit gedeeltelijke zandstrand wordt afgebakend door grind en rotsen. Ook hier zijn meerdere scenes van Doctor Mateo opgenomen, een beroemde Spaanse tv-serie. Een wandelroute neemt je mee langs het strand en de straat erboven. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht over de baai.

Strand van Lastres

Playa de la Griega en het dinosaurusmuseum

Het grote zandstrand van Playa de la Griega ligt een paar kilometer ten zuiden van Lastres. Nabij dit fijne, familievriendelijke zandstrand zijn pootafdrukken van dinosaurussen gevonden. Daarom staat het strand helemaal in het teken van dino's. Wandel naar het einde van het strand om de prehistorische voetstappen te zien. Het naastgelegen Museo del Jurásico vertelt meer over de geschiedenis van deze reuzen. Voor de kinderen is er een heuse dino-speeltuin.

Griega Strand van Lastres
Ballon!