Nationaal Park Picos de Europa, Cantabrië

Nationaal Park Picos de Europa Het nationaal park Picos de Europa ligt in het noorden van Spanje en herbergt een groot deel van de imposante bergketen Picos de Europa (letterlijk de ‘Pieken van Europa’). Het landschap is woest en zit vol natuurlijk schoon. De drie massieven van de bergketen, de Urrieles, de Andara en de Cornion zitten vol verrassingen, prachtige uitzichten en bijzondere flora en fauna.

Bezienswaardigheden & Activiteiten

Bergdorpjes

Het nationale park Picos de Europa is vrij groot en heeft dan ook meerdere toegangspoorten tot het park. Het pittoreske bergdorpje Potes met prachtige oude bruggen en nauwe steegjes is een goede uitvalsbasis om het park in het oosten te ontdekken. Bij Fuente Dé, dat zo'n 25 kilometer verderop ligt, kun je de kabelbaan de bergen in nemen. Voor het westen van het park en een bezoek aan de bergmeren van Covadonga is een verblijf in of nabij Cangas de Onis aan te raden. Vanuit hier rijd je de mooie route richting Posada de Valdeón waarvandaan de populaire wandelroute Ruta del Cares gestart kan worden.

Potes, Picos de Europa

Fuente Dé kabelbaan

Rijd 's ochtends vroeg vanuit Potes naar het gehucht Fuente Dé om de Teleférico (de kabelbaan) te nemen. Deze supersnelle kabelbaan neemt je in vier minuten mee naar de toppen van de Picos de Europa. Al vanuit de kabelbaan zijn de uitzichten fantastisch, maar eenmaal boven is het echt puur en alleen genieten. Je kijkt er uit over het indrukwekkende berglandschap en diverse wandelroutes nemen je mee de bergen in.

Kabelbaan Fuente Dé, Picos de Europa

Naranjo de Bulnes

Absoluut de meest bekende en opvallende verschijning van het gebied is de bergtop Naranjo de Bulnes ofwel de Pico Urriellu. Hoewel deze bergtop met zijn 2.519 meter wat lager is dan de Torre de Cerredo, springt hij meer in het oog door de bijzondere vorm. Een wandeling door het groene dal aan de voet van de berg geeft al een prachtig zicht op de berg. De wandelliefhebber kan er nog voor kiezen om naar de berghut of helemaal naar de top te wandelen.

Naranjo de Bulnes, Picos de Europa

Torre de Cerredo

De hoogste bergtop van het nationaal park is de Torre de Cerredo. Deze ligt in het massief van Urrieles op een hoogte van 2.648 meter. Het beklimmen van deze bergtop is geen gemakkelijke beproeving, maar het zal de inspanning dubbel en dwars waard zijn. Eenmaal boven word je namelijk getrakteerd op een uitzicht over het grillige, rotsachtige berglandschap van de Picos de Europa.

Torre de Cerredo, Picos de Europa

La Garganta Divina kloof

De wandeling Ruta del Cares door de Garganta Divina kloof mag niet ontbreken bij je bezoek aan nationaal park Picos de Europa. De route loopt door dwars door de kloof heen tussen de stadjes Posada de Valdeón in het zuiden en Las Arenas in het noorden. Je loopt over paden die uitgehouwen zijn uit de rotsen en vlak langs diepe afgronden die door de rivier Cares zijn gevormd. De kloof heeft zowel smalle als bredere gedeeltes, maar tijdens de gehele wandeling kijk je je ogen uit.

Garganta Divina kloof, Picos de Europa

Bergmeren van Covadonga

De Lagos de Covadonga zijn de bekendste bergmeren van het park en bestaan uit twee grote gletsjermeren, het Enolmeer en het Ercinameer. Het helderblauwe water van deze meren, in combinatie met het groene landschap en de grillige bergtoppen die de meren omringen, zorgen voor een sprookjesachtige sfeer. Zeker op een heldere dag zul je hier genieten van het prachtige landschap.

Bergmeren Covadonga, Picos de Europa

Desfiladero de los Beyos

Volg de N-625 van Cangas de Onís naar het zuiden om de meest indrukwekkende bergwegen van dit gebied te rijden. Deze weg loopt dwars door de kloof van Beyos. Het is een kronkelige weg vol met scherpe bochten langs de ruige rotswand. Door die kloof stroomt het water van rivier de Sella. De weg leidt richting de Sajambre-vallei, een schitterende vallei vol weelderig groen. Een absolute aanrader!

Desfiladero de los Beyos, Picos de Europa

Vega de Liordes

De Vega de Liordes is een mooie bergvlakte in nationaal park Picos de Europa. Deze groene weide heeft een doorsnede van één kilometer en ligt op een hoogte van maar liefst 2.000 meter. De vlakte bereik je te voet via smalle paadjes en het is geen gemakkelijke tocht, maar de overdaad aan prachtige bloemen en planten op de vlakte maken alle inspanning zeker de moeite waard.

Vega de Liordes, Picos de Europa
Ballon!