Oviedo, Asturië

Oviedo in Asturie Spanje Het authentieke stadje Oviedo is een must-see aan de Costa Verde. Slenter door de smalle straatjes, over gezellige pleinen en geniet van de lokale specialiteiten, zoals Fabada met een glas cider. De kathedraal van Oviedo is imposant groot en kan uitgebreid bezichtigd worden. Je kan in deze stad makkelijk een paar dagen doorbrengen, want ook rond Oviedo is van alles te zien en te doen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Catedral de San Salvador de Oviedo

Het kleine Plaza de la Catedral valt bijna in het niet bij de grote San Salvador kathedraal van Oviedo, met het bijbehorende klooster. Al in de achtste eeuw werd met de bouw begonnen, maar in de dertiende eeuw werd de basiliek gerenoveerd in neogotische stijl. Je kunt vrijwel de hele kathedraal bezoeken, inclusief de Cámera Santa. In deze heilige kamer worden allerlei relikwieën bewaard. Naast de kathedraal ligt de Tuin der Koningen (Jardin de los Reyes), een mooie beeldentuin.

San Salvador Kathedraal Oviedo

Historisch centrum

Het kleurrijke centrum herbergt talloze kleine en grotere pleinen. Rond Plaza del Fontan liggen diverse Sidrerias (ciderhuizen) met overdekte terrassen. Er direct naast vind je de overdekte El Fontan markt. De smalle steegjes kronkelen verder naar verschillende andere gezellige pleinen, maar ook het oude stadhuis en de San Isidorokerk. Oviedo staat bekend als beeldenstad, overal in de binnenstad staan prachtige beelden, zoals El Viajero bij de kathedraal en La Maternidad aan Plaza de la Escandalera.

historisch centrum Oviedo

Campo de San Francisco

Het groene hart van de stad is het grote Campo de San Francisco. Het was ooit de boomgaard van een klooster, tegenwoordig is het een heerlijk park om te ontspannen. Je kan een wandeling maken door de botanische tuin, maar ook naar de statige zwanen en snaterende eenden in de vijver kijken. Ook in dit park staan prachtige beelden en fonteinen. Zo staat er een standbeeld van Franciscus van Assisi, een beeld van Mafalda en een fontein in de vorm van een slak.

Campo de San Francisco Oviedo

Santa Maria del Naranco

Rond Oviedo liggen drie pre-romaanse kerken. San Julián de los Prados ligt op een kwartier lopen van het centrum, voor de andere 2 is de auto wel makkelijk. Deze liggen op een heuvel buiten de stad, Monte Naranco. Het oude zomerpaleis van Koning Ramiro I van Asturië is het bekendste, dit oude paleis werd later omgebouwd tot kerk. De kerk San Miguel de Lilo ligt binnen hetzelfde complex en beide staan op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Santa Maria del Naranco Oviedo

Sidrerias

Als je aan Asturië denkt, denk je aan cider. Elk dorp in de omgeving heeft zijn eigen cider. De appelboomgaarden strekken zich uit in de omgeving van Oviedo en Gijón. In augustus en september worden hier de ciderfestivals gevierd. Vanuit Oviedo kan je prima een cidertour maken, dan kan je ook rustig wat proeven. Blijf je in de stad, bezoek dan één van de sidrerias die de stad rijk is. Het is alleen al een mooie belevenis dat obers de cider vanuit grote hoogte in je glas schenken.

Siderias Oviedo

Omgeving

Costa Verde

Een klein half uurtje rijden en je bent er, aan de groene kust van Asturië. Aan deze Spaanse Costa Verde wisselen groene heuvels, zandstranden en azuurblauw water elkaar af. Langs de kust loopt een schitterende route om met de auto te rijden, maar je kan hier ook uitstekend wandelen. Bij Gijón vind je een aantal zandstranden, maar rijd je iets verder door (oost of west) dan wachten er nog veel meer stranden en gezellige vissersdorpen op je.

Costa Verde Asturie

Parque Natural de Somiedo

Hoge bergen, pittoreske dorpjes en heel veel wild, je vindt het allemaal in Parque Natural de Somiedo, op een klein uur rijden van Oviedo. Het is een fantastische plek om te wandelen en er zijn een aantal fikse tochten mogelijk van 10 tot 26 kilometer lang. In dit park leven beren en je kunt onder leiding van een gids een berensafari maken. Ook leeft hier ander wild zoals wolven, gemzen, adelaars, hermelijnen en auerhanen.

Parque Natural de Somiedo Asturie
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!