Bilbao, Baskenland

Bilbao Bilbao ging lange tijd gebukt onder de terreur van de ETA, maar de laatste jaren gaat het erg goed en is de stad enorm in populariteit gestegen. Vooral het indrukwekkende Guggenheim Museum trekt veel liefhebbers naar deze Baskische stad. De sfeervolle oude binnenstad, Casco Viejo, bestaat uit gezellige, smalle straatjes met historische gebouwen zoals de kathedraal en fijne tapasbarretjes voor een drankje met typische pintxos. Bilbao is een interessante stedentripbestemming, maar ook een goed startpunt voor een rondreis door de groene regio van Spanje.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Guggenheim museum

Liefhebbers van architectuur en moderne kunst vinden het Guggenheim een regelrechte aanrader. Het prestigieuze Guggenheim Museum Bilbao werd in de jaren negentig geopend en was gelijk een enorme trekpleister. Dankzij het museum kwamen toeristen van over de hele wereld Bilbao bezoeken. Het is een uniek complex en het gebouw op zichzelf is al een kunstwerk. Werken van wereldberoemde kunstenaars worden tentoongesteld, zoals beelden en schilderwerken van Dalí en Picasso.

Bilbao Guggenheim

Flower Puppy

Rondom het museum kan je verschillende kunstwerken bekijken in de openlucht. Een mega groot, bekend kunstwerk is de West Highland White Terrier puppy. Flower puppy is twaalf meter hoog en bekleed met 70.000 levende bloemen, die verzorgt worden middels een intern irrigatiesysteem. Deze geliefde pup staat voor veiligheid en bewaakt de ingang van het museum al sinds de opening van het Guggenheim. Het kunstwerk werd ontworpen door Jeff Koons

Bilbao Guggenheim

Spin

Aan de rivier staat nog een imposant en opvallend kunstwerk: de reuzenspin. Deze reuzenspin heet Maman en is gemaakt door de de kunstenares Louise Bourgeois. Zij maakte de spin in 1999 als ode aan haar moeder, die net als een spin erg slim en beschermend was en veel weefde. Het beeld is van metaal en brons gemaakt en is maar liefst negen meter hoog en tien meter breed. Aan de onderkant van het spinnenlichaam hangt een net met 32 marmeren eieren.

Bilbao Guggenheim

Casco Viejo - de oude stad

Bilbao staat bekend als een modernere stad, maar er is ook een gezellig, authentiek oud centrum. Het oorspronkelijke, oudste stadsdeel van Bilbao heet Las Siete Calles, ofwel de zeven straten. Net als in veel oude wijken kan je er prima rondstruinen door smalle steegjes langs eeuwenoude huizen en kerken. Het centrale plein van de stad, Plaza Nueva, is het oudste en mooiste plein van de stad. Het wordt omzoomd door historische panden met arcaden waar zich veel gezellige restaurants en barretjes bevinden. Op het sfeervolle plein worden regelmatig markten en festivals gehouden.

Bilbao

Santiago kathedraal

In het historische centrum van de stad staat de Santiago kathedraal met oorspronkelijke delen uit de veertiende eeuw. Veel pelgrims die onderweg zijn naar Santiago de Compostela brengen een bezoek aan deze kathedraal, dus het kan er best wel druk zijn. Door de jaren heen is er wat verbouwd, waardoor de kerk verschillende bouwstijlen heeft zoals gotiek en renaissance. Bekijk vooral de mooie façade, de verschillende altaren en de gotische kloostergang. Leuke bijkomstigheid; je mag gratis naar binnen om al dit moois te bewonderen.

Bilbao kathedraal

Funicular naar de berg Artxanda

Vanaf het centrum van Bilbao kun je de kabelbaan nemen naar de top van de berg Artxanda. Het kabeltrammetje wordt de Funicular genoemd en vertrekt elk kwartier vanaf de stad, vlakbij de Zubizuri-brug. Bovenop de berg heb je een panoramisch uitzicht over de stad, de zee en de mooie, heuvelachtige omgeving.

Bilbao Funicular & Mount Artxanda

Zubizuri-brug

De Zubizuri-brug, de witte brug in het Baskisch, is een opvallende voetgangersbrug over de rivier de Nervión. Een opvallend witte boog houdt de brug in evenwicht. Santiago Calatrava, de architect van de Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia, heeft deze bijzondere boogbrug ontworpen. Ook ontwierp hij de luchthaven van Bilbao, ookal zo'n een architectonisch hoogstandje.

Bilbao Zubizuri
Ballon!