San Sebastian, Baskenland

San Sebastian Het levendige San Sebastian ligt in de Spaanse autonome regio Baskenland aan de Golf van Biskaje. San Sebastian ligt in een idyllische baai omringd door heuvels en is gezegend met een lang, wit zandstrand. Het sfeervolle, oude Parte Vieja is het historische centrum van de stad met smalle straatjes, historische monumenten, barretjes en zeer vooraanstaande restaurants. San Sebastian wordt ook wel de gastronomische hoofdstad genoemd, want hier vind je de meeste Michelin-sterren restaurants per vierkante meter. De stad ligt op een steenworp van de Franse grens en staat ook bekend om het internationale filmfestival dat er elk jaar plaatsvindt.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Playa de la Concha

Het strand van La Concha heeft de vorm van een halve maan en ligt in de prachtige baai van San Sebastian. Playa de la Concha geniet bekendheid als een van de mooiste stadsstranden van Europa. Zowel toeristen als locals vinden hun weg naar La Concha, dus in de zomer kan het erg druk zijn. Andere mooie stranden zijn het Playa de Ondarreta en Playa de Zurriola. De baai en stranden trekken tal van watersporters zoals (kite)surfers en zeilers.

Strand

Parte Vieja

Parte Vieja is de oude historische binnenstad van San Sebastian, gelegen aan de voet van de berg Monte Urgull. Het sfeervolle oude centrum van San Sebastian bestaat uit smalle straatjes met historische gebouwen zoals de oude Santa Maria del Coro kerk en is omringd door een oude stadsmuur uit de Negentiende eeuw. Je vindt er kleine winkeltjes en veel eetbarretjes met lekkere tapas en pintxos en bijbehorende Spaanse drankjes. Vooral 's avonds is Parte Vieja de gezelligste plek van de stad.

Oude stad

Monte Igueldo

De baai van La Concha wordt omsloten door twee bergen. De hoogste berg is Monte Igueldo, de andere is Monte Urgull. Bovenop deze hoogste berg ligt het eenvoudige pretpark Monte Igueldo. Ook staat er een oude vuurtoren en kun je genieten van het fraaie uitzicht vanaf het panoramaterras. De top is via een stevige maar mooie wandeling te bereiken en heeft onderweg fantastische uitzichtpunten. Ook kun je met een kabelbaan (Funicular) de top bereiken. Deze historische kabelbaan uit 1912 is tegen de zijwand van een steile rotswand aangebouwd.

Monte Igueldo San Sebastian

Monte Urgull

Monte Urgull is de tweede berg die de baai van La Concha begrenst. Op de top staat het markante 12 meter hoge Christusbeeld, de Sagrado Corazón. Ook staat op Monte Urgull de ruïne van het kasteel Castillo de la Mota. Het kasteel uit de twaalfde eeuw werd op dit strategische punt gebouwd als verdedigingswerk van de stad. In het kasteel is een tentoonstelling te bezoeken over de geschiedenis van San Sebastian. Vanaf Monte Urgull heb je schitterend uitzicht over de La Concha baai, de zee en over de oude stad. Er zijn twee wandelroutes die je naar de top leiden en ze zijn echt de moeite waard door de mooie vergezichten.

Monte Urgull

Aquarium van San Sebastian

Het aquarium van San Sebastian uit 1928 is het oudste natuurmuseum van Spanje en een geliefde attractie voor jong en oud. Eigenlijk is het een museum en aquarium ineen. Als je het aquarium binnenkomt start je met een expositie. Hier krijg je uitleg over hoe het leven hier verbonden is met de zee. Je leert er meer over de maritieme geschiedenis, zoals de walvisvaart, piraterij en visserij. In 1998 is het oceanarium toegevoegd, een enorm bassin met een transparante tunnel door het water, zodat je omgeven wordt door water en zeedieren.

Aquarium

Palacio Municipal de Miramar

Het Palacio Municipal de Miramar is een koninklijk paleis in Engelse stijl en werd gebouwd in 1893 in opdracht van de Spaanse koninklijke familie als zomerpaleis. Het paleis ligt in het centrum tegenover de baai en het strand van La Concha en het heeft geweldige uitzichten over de stad. Het paleis werd tot de jaren 30 gebruikt als zomerresidentie. Het paleis is niet opengesteld voor publiek, maar de je mag wel rondwandelen in de tuinen.

Palacio Municipal de Miramar

Fietsen in San Sebastian

Wist je dat San Sebastian heel veel fietspaden heeft? Deze interessante stad is daarom super geschikt om per fiets te ontdekken. Ontdek de oude stad en de fraaie baai op je eigen fiets of huur er een. Ook zijn er fietsexcursies te boeken met een gids die je alles kan vertellen over de stad, de historie en de unieke plekjes waar je absoluut geweest moet zijn.

Fietsen in San Sebastian

Santa María del Coro basiliek

De Santa María del Coro basiliek is een onopvallende, enigszins verscholen kerk in het oude centrum van de stad, het Parte Vieja. Deze barokke kerk heeft een prachtig koor en groot orgel wat volgens kenners tot een van de beste in de wereld behoort. De schitterende facade komt vooral 's avonds tot zijn recht als deze mooi verlicht is.

Basiliek Santa María

Isla de Santa Clara

Middenin in de baai van San Sebastian ligt het eiland Isla de Santa Clara. Je kunt het bijzondere eiland bezoeken en genieten van het fantastische uitzicht op de stad. Er is een restaurant en een klein strand, welke alleen bij eb verschijnt. Relax op het zandstrand (bij eb!), neem een duik in zee vanaf een steiger of maak een wandeling naar de historische vuurtoren uit 1864. Het rotsachtige eiland is zo'n 400 meter breed en heeft best steile wanden.

Eiland van Santa Clara

Kathedraal del Buen Pastor

De kathedraal del Buen Pastor is een enorme kathedraal in neo-gotische stijl en zetel van het bisdom van San Sebastian. De bouw was in 1899 voltooid en in 1953 werd de kerk ingewijd als kathedraal. Maar liefst 4000 bezoekers kunnen plaatsnemen in de kathedraal. Het interieur is sober, maar de heeft veel schitterende glas-in-loodramen. Van buiten is de kathedraal imposant, vooral door de 75 meter hoge torens.

Kathedraal

Ayuntamiento de San Sebastian

Het Ayuntamiento de San Sebastian is het prachtige stadhuis van de stad en sinds 1945 in gebruik als zodanig. Het stadhuis werd 1887 gebouwd en was oorspronkelijk een casino voor de rijke adel. Het prachtige gebouw is 's avonds mooi verlicht en ligt vlakbij de haven en het oude centrum.

Stadhuis

San Vicente kerk

De oudste kerk van San Sebastian is de San Vicente kerk, in de historische wijk Parte Vieja. De karakteristieke San Vicente kerk stamt uit het begin van de zestiende eeuw en is gebouwd in Baskische en laat-Gotische stijl. Belangrijkste kunstwerk in de kerk van San Vicente is het altaarstuk uit 1586. Het is een van de best bewaarde altaarstukken van de katholieke kerk. Het altaarstuk verbeeld scènes uit het lijdensverhaal van Christus.

San Vicente-kerk
Ballon!