Reisinfo Cantabrië, Spanje

Cantabrië Rond de havenstad Santander ligt de groene regio Cantabrië in het noorden van Spanje. Naast de mooie stranden vind je hier ook veel natuurparken en het grote stuwmeer in de Ebro.

De stad Santander bestaat min of meer uit twee delen. In het noorden ligt het schiereiland La Magdalena met een groot groen park, een vuurtoren, mooie stranden en het zomerpaleis van Koning Alfons XIII. De gezellige boulevard bij het strand El Sardinero heeft paviljoens, casino's en restaurants. Via de Puerto Chico loop je naar de oude binnenstad en hier staan nog een aantal oude gebouwen, maar je kan ook uitstekend winkelen en het gezellige Plaza Porticada ontdekken. Santander kan je ook goed met de fiets verkennen.

De grot van Altamira is één van de highlights bij het plaatsje Santillana del Mar. In deze grot zijn prehistorische rotstekeningen gevonden. Het stadje zelf heeft een middeleeuws centrum en een twaalfde eeuwse abdij. Voor Gaudí architectuur moet je naar Comillas, hier staat El Capricho, een villa die in zijn beginjaren door hem ontworpen is. Het historische stadje zelf is ook leuk. Bezoek ook eens het bedevaartskerkje Santa Maria de Los Angeles op de heuvel boven de badplaats San Vincente de la Barquera. Het is schitterend gelegen en onderdeel van de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. De badplaats Castro Urdiales is ook het vermelden waard, vooral vanwege de stranden en de gezellige cafés en restaurants.

Dan over naar de natuur van Cantabrië. In het westen ligt Nationaal Park de Los Picos de Europa, een bergachtige regio, met imposante steile toppen. Met de Fuente Dé kabelbaan ben je snel boven en beginnen de wandelmogelijkheden. De capaciteit van de kabelbaan is beperkt en vooraf een ticket kopen is de moeite waard. In dit gebergte ligt ook de druipsteengrotten van El Soplao. De ingang is een oude mijn, die uiteindelijk in de grot uitkomt. De grotten van Monte el Castillo zijn in twee opzichten bijzonder, het zijn de originele tekeningen en de tekeningen zijn gemaakt door zowel Neandertalers als door de moderne mens.

Een ander natuurpark en tevens dierentuin is Cabárceno, met de ingang bij Obregon. Het immense park kan je bezoeken met je eigen auto, maar ook met een e-bike. Het is ruim 750 hectare groot en natuurlijk omheind, toch leven de diersoorten hier in relatieve vrijheid. Bijzonder is dat je nijlpaarden, zebra's en olifanten, maar ook bruine beren, grizzlyberen en elanden ziet in deze oude ijzermijn. Wil je het park van bovenaf bekijken? Er is een kabelbaan die over de meer afgelegen delen van het park heen gaat.

Watersportliefhebbers kunnen uiteraard zeilen en surfen aan de kust, maar in het zuidoosten van de regio ligt het stuwmeer van Arija in de rivier de Ebro. Aan het meer liggen wat stranden en je kan hier zwemmen, roeien en kajakken.

Ballon!