Reisinfo Castilië en León, Spanje

Castilie en Leon De regio Castilië en León ligt in het westen van Spanje op de grens met Portugal. De levendige en historische steden wachten hier op je om ontdekt te worden. Verder kan je hier diverse grotten bezoeken en de natuur van één van de mooie natuurparken in trekken.

De renaissance stad Valladolid is de hoofdstad van de regio. De kathedraal is een prachtige bezienswaardigheid, hoewel deze onaf is. Verder vind je hier meerdere paleizen en een museum over Cervantes, de schrijver van Don Quichot. Ook de stad Salamaca is rijk aan gebouwen uit de Renaissance. Het grote Plaza Mayor is het bruisende hart van de stad, met het koninklijke paviljoen. De twee kathedralen en de oude universiteit zijn andere bezienswaardigheden.

Het reusachtige aquaduct is dé blikvanger van Segovia, een oude Romeinse vestingstad. Ook het Alcázar (kasteel) dat op de euvel boven de stad uittorent en de kathedraal mag je niet missen tijdens je bezoek aan deze stad. Segovia is één van de parels van Castilië en León.

Ook de stad León is een aanrader, je vindt de gotische kathedraal aan het plein Plaza Regla. Het oude klooster Colegiata de San Isidoro is tegenwoordig een bijzonder hotel. De week voor Pasen worden de paasfeesten (Semana Santa) hier uitgebreid gevierd. Burgos was ooit de hoofdstad van de regio en het is een heerlijke stad om doorheen te dwalen. Er is een mooie, grote kathedraal en daarnaast zijn er diverse kleinere kerken. Arco de Santa Maria is de met beelden versierde stadspoort, de eerste aanblik van deze mooie stad. De architect Gaudí heeft ook zijn stempel gedrukt op Castilië en León. Hij heeft het bisschoppelijk paleis in Astorga ontworpen, één van zijn weinige bouwwerken buiten Catalonië. Hoewel hij de bouw niet zelf voltooid heeft, is zijn stijl duidelijk zichtbaar.

De Gran Rotonda is de grootste grot uit het complex onder het dorpje Valporquero de Torio. Deze kalksteengrotten hebben een bijzondere kleur en vorm. Er zijn verschillende tours mogelijk, koop wel vooraf online een kaartje. De druipsteengrotten van Águila kan je ook bezoeken, de rondleiding voert langs bijzondere stalagmieten en stalactieten.

De natuur in trekken kan je bij Poncebos. Hier loopt de elf kilometer lange wandelroute, Ruta del Cares, door een kloof in het Picosgebergte. Aan de rivier de Ebro liggen de Cascada de Orbaneja watervallen. Je hoeft er niet voor te wandelen, maar het is een leuke fotostop langs de weg van Burgos naar Santander. De rode rotsen van natuurmonument Las Médulas liggen niet ver van de stad Ponferrada. In dit bijzondere landschap hadden de oude Romeinen een goudmijn. Het is tegenwoordig een prachtig natuurgebied om te wandelen. Je loopt hier langs meren, grotten en kastanjebomen. Wil je jezelf uitdagen, klim dan omhoog naar de uitzichtpunten Las Perdices en Miradores de Orellán.

Ballon!