Ávila, Castilië en León

Ávila, Spanje De voormalige koningsstad Ávila, in de regio Castilië en León, wordt volledig omringd door monumentale stadsmuren met torens en poorten. Deze hoogst gelegen stad van Spanje en bevindt zich op de Spaanse Hoogvlakte, Meseta genoemd. Struin door de historische binnenstad, die in zijn geheel op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat en je waant je in de middeleeuwen. Naast romaanse kerken en kloosters is de vestingskathedraal van Ávila een echte blikvanger. De kilometerslange stadswallen worden 's avonds sfeervol verlicht. Een deel van deze stadsmuren zijn tegen betaling toegankelijk voor wandelaars.

Bezienswaardigheden & activiteiten

De middeleeuwse stadsmuur

Ávila wordt volledig ommuurd door een ruim 2500 meter lange middeleeuwse stadsmuur. De bouw werd gestart in 1090 in opdracht van Alfons VI van León ter bescherming van de stad. Verschillende delen van de muur werden in de twaalfde eeuw herbouwd. Er loopt een wandelpad naast de muur, maar je mag ook een gedeelte bovenop de muur wandelen. Deze historische stadsmuur is een van de best bewaarde stadswallen van Europa en zijn het grootste verlichte monument ter wereld.

De stadsmuur

Historisch centrum

De historische binnenstad van Ávila, wat zich binnen de stadsmuren bevindt, heet Casco Historico. Dwaal door sfeervolle, smalle straatjes met historische kerken, kloosters en andere monumentale gebouwen. Bezoek het Plaza de Santa Teresa, een mooi plein met winkeltjes, terrasjes en historische gebouwen zoals het zeventiende-eeuwse klooster van Santa Teresa. Het charmante Plaza Mayor, met het stadhuis en de San Juan Buatista kerk is ook een must-see.

Historische binnenstad

Kathedraal van Ávila

De bouw van de San Salvador kathedraal is begonnen aan het einde van de twaalfde eeuw. Het is de eerste gotische kathedraal van Spanje, maar heeft wat romaanse en barokke invloeden. Een zijde van de kathedraal is tegen de middeleeuwse stadsmuur aan gebouwd en had oorspronkelijk de functie van zowel kathedraal als fort. Hoogtepunten zijn de stervormige koepel en grote kapel. Wil je de hele kerk bekijken inclusief de kapellen, dan moet je een entreekaartje kopen.

Kathedraal van Avila

San Vicente basiliek

De romaanse San Vicente basiliek ligt nét buiten de middeleeuwse stadsmuur en is tussen de twaalfde en veertiende eeuw gebouwd. Vooral de rijk versierde zuidelijke en westelijke toegangspoorten zijn schitterend! Buiten de stadsmuur van deze Werelderfgoed-stad liggen veel meer kloosters en kerken zoals de San Pedro kerk op Plaza de Santa Teresa en het Santo Tomás klooster.

San Vicente basiliek
Ballon!