Burgos, Castilië en León

Aquaduct Segovia De stad Burgos ligt in het noordwesten van Spanje en is vooral een favoriete bestemming om de bijzondere gotische kathedraal te bezoeken, de derde grootste van Spanje is. Ook op culinair gebied kan je in Burgos heerlijk genieten. De stad is in 2013 zelfs gekozen tot culinaire hoofdstad van Spanje. Daarnaast heeft deze stad ook een historische held, de ridder Rodrigo Días de Vivar. Hij is tot nationale held uitgeroepen na zijn overwinning op de Moren als strijder onder de bijnaam El Cid.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal Santa Maria

De Catedral de Santa Maria de Burgos is de meest bezochte bezienswaardigheid van de stad. Met haar 84 bij 59 meter is het de derde grootste kathedraal van Spanje en staat tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. In 1221 is de bouw gestart, welke verder is uitgebreid in de dertiende en vijftiende eeuw met portalen en gevelspitsen. De kathedraal heeft vijftien kapellen, waarvan de Capilla de Los Condestables een opvallende is. Ook de Gouden Trap van Diego de Siloé, de mooie glas-in-loodramen en de unieke kunstwerken maken de kathedraal een bijzonder hoogtepunt. Het graf van El Cid en zijn vrouw is te vinden onder de centrale koepel.

Kathedraal Santa Maria Burgos

Arco de Santa Maria

Burgos heeft twaalf middeleeuwse stadspoorten, waarvan Arco de Santa Maria de belangrijkste toegangspoort is tot de stad. Deze triomfboog is gebouwd door keizer Karel V in de zestiende eeuw, nadat de stad hem had gesteund tijdens de opstand van de Comuneros. Er zijn een aantal belangrijke mensen afgebeeld op de stadspoort, zoals Karel V, de ridder El Cid en dichter Diego Rodriguez Porcelos. Je kan het gebouw bezoeken en soms zijn er tijdelijke kunsttentoonstellingen te bewonderen.

Arco de Santa Maria Burgos

Castillo de Burgos

Het Kasteel van Burgos ligt op de top van een heuvel. Helaas is het kasteel door een brand grotendeels verwoest en staan er nu alleen nog maar ruïnes. Wel heb je vanaf deze plek een prachtig uitzicht over Burgos en zijn deze ruïnes nu een leuk cultureel recreatiepark geworden. Ook is er een groot ondergronds gangenstelsel die met een gids bezocht kunnen worden.

Kasteel, Burgos

Cartuja de Miraflores klooster

Net buiten Burgos ligt het prachtige kartuizerklooster Cartuja de Miraflores. Dit klooster stamt uit de vijftiende eeuw en is gesticht door koning Juan II, de koning van Castilië. Het graf van de koning en zijn vrouw is te bewonderen in het klooster. Het interieur is prachtig, waarbij vooral het hoofdaltaar opvalt. Het is een van de best bewaarde gotische altaarstukken van Spanje. Het klooster wordt nog steeds bewoond door de monniken van de Orde van de Kartuizers. Kijk van te voren wel even naar de openingstijden, want het klooster is maar een paar uur per dag geopend voor bezoekers.

Klooster, Cartuja de Miraflores

Paseo del Espolon

Nog een interessant hoogtepunt van Burgos is de boulevard Paseo del Espolon. Langs deze promenade staan prachtige platanen en er zijn verschillende parken, fonteinen en gezellige cafés te vinden. Met name in de zomermaanden is deze boulevard een heerlijk schaduwrijk gebied.

Paseo del Espolon
Ballon!