La Alberca, Castilië en León

La Alberca La Alberca is een schilderachtig dorpje en een goede uitvalsbasis voor een bezoek aan natuurpark La Batuecas. Het wordt als één van de mooiste dorpen van Spanje gezien. Dat komt zonder meer door het goed bewaarde historische centrum met unieke vakwerkhuizen en hobbelige middeleeuwse steegjes. Door deze stad wil je graag rondstruinen om de oude sfeer op elke hoek van de straat op te snuiven. In natuurpark Las Batuecas vind je dichte bossen, watervallen en prachtige vergezichten. Vergeet niet om de bergtop Peña de Francia te bezoeken. Hier vind je een bedevaartkapel met het beroemde beeld van de Zwarte Madonna.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Historisch centrum

Het historische centrum wordt gekenmerkt door interessante architectuur en middeleeuwse steegjes. Je kan dit stadje dan ook het beste te voet verkennen. Slenter door de straatjes en kijk omhoog naar de vakwerkhuizen met kleurrijke bloembakken en ontdek de Bijbelse teksten die in de huizen zijn gegraveerd. Het Plaza Mayor is het centrale plein waar de lokale bevolking elkaar staande houdt voor een praatje en je neerstrijkt op een terras om van tapas te genieten. Midden op het plein vind je een metershoge granieten pelgrimskruis.

Historisch centrum La Alberca

La Asunción kerk

De La Asunción kerk is de belangrijkste kerk in het stadje. De kerk stamt uit de achttiende eeuw en staat bekend om de zestiende eeuwse spreekstoel gemaakt van Berroqueña gesteente. Voor de kerk staat een standbeeld van een varken, een symbolisch dier dat een belangrijke plaats in tradities inneemt. Zo wordt op iedere 13 juni een varken in de straten losgelaten, die uiteindelijk op de dag van de heilige Antonius Abt op 17 januari wordt geofferd. Grote kans dat je in die periode het varken ergens ziet rusten of gevoerd ziet worden door de lokale bevolking.

Kerk La Alberca

Natuurpark Las Batuecas

La Alberca ligt aan de rand van de vallei Las Batuecas, dat zijn naam dankt aan de gelijknamige rivier die erdoorheen stroomt. Samen met de bergketen Sierra de Francia vormt het een bijzonder natuurpark waar je heerlijk rustig kunt wandelen of fietsen. Je vindt hier dichte bossen, watervallen, boomgaarden en verschillende bergtoppen van ruim 1.500 meter hoogte vanwaar je prachtige uitzichten op de omgeving hebt. Dit gebied wordt niet alleen gekenmerkt door mooie natuur en rijke flora en fauna, maar je kan hier ook eeuwenoude kloosters en rotsschilderingen vinden.

Natuurpark Las Batuecas

Omgeving

Bedevaartkapel Nuestra Señora

Bovenop de hoge bergtop Peña de Francia, op een minuut of 20 rijden van La Alberca, staat het oude heiligdom Nuestra Señora. Niet alleen de ligging maakt het heiligdom bijzonder, maar het is ook één van de weinige plekken waar een beeld van de Zwarte Madonna te bewonderen is. Rond de vijftiende eeuw werd hier een klooster en kerk door monniken gebouwd. Tegenwoordig is het nog steeds een geliefde plek onder pelgrims en heb je een fantastische uitzicht op de hele omgeving.

Nuestra Señora, La Alberca

Karmelietenklooster

In de bossen van La Batuecas ligt het karmelietenklooster van San José verstopt, dat al sinds de zestiende eeuw een spirituele plek is voor monniken vanwege de geïsoleerde ligging. Dit eeuwenoude klooster wordt nog steeds bewoond door monniken en is dan ook niet geopend voor bezoekers. Het klooster is via een korte wandeling vanaf de parkeerplaats makkelijk te bezoeken. Vervolg je wandeling langs de Batuecas rivier en door de prachtige natuur om ook nog bijzondere rotsschilderingen te bekijken. Vanaf het karmelietenklooster vind je ook het startpunt voor andere mooie wandelingen, zoals de wandeling naar de waterval Chorro de las Batuecas.

Karmelietenklooster La Alberca
Ballon!