León, Castilië en León

León Het koninklijke stadje León ligt op de Spaanse Hoogvlakte in het noordwesten van Spanje. In het hart van de stad vind je een van de grootste kathedralen van Spanje. Ook de historische pleinen met middeleeuwse bouwwerken zoals het oude Hostal de San Marcos zijn veelbezochte bezienswaardigheden. Het modernistische gebouw Casa Botinos springt echt in het oog. Je herkent de hand van architect Gaudí in de sprookjesachtige, artistieke uitstraling. De stad is een belangrijke stop op de pelgrimsroute Camino Francés. Wandel een stukje van deze geliefde route of huur een fiets.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal Santa Maria de Regla

Deze gotische kathedraal is de bekendste bezienswaardigheid van León en echt een must-see. Het is de bisschopszetel van het bisdom León en stamt uit de dertiende eeuw. Het is een enorm groot en indrukwekkend gebouw, met binnen een drietal hoge zuilen en een houten koor. Vooral de 125 schitterend gerestaureerde glas-in-lood ramen zijn adembenemend en zorgen voor mooie lichtschakeringen. Bezoek ook het aangrenzende museum met meer dan 1500 kunstwerken.

Kathedraal ‘Santa Maria de Regla

Plaza Mayor de León

Het historische Plaza Mayor de León is een groot rechthoekig plein zoals je die vaker ziet in Spaanse steden. Onder de arcaden vind je veel gezellige restaurants, terrasjes en winkels. Vooral 's avonds is het plein mooi verlicht en een centrale ontmoetingsplek voor toeristen en locals. Aan het plein ligt het oude gemeentehuis met twee torens. Struin door de sfeervolle steegjes rondom het plein, in de wijk Barrio Húmedo.

Plaza Mayor de Leon

Barrio Húmedo

Barrio Húmedo is het oude gedeelte van de stad en dé uitgaanswijk van León. Het gezelligste gedeelte van Barrio Húmedo is Plaza de San Martín en de knusse zijstraatjes van het plein. De wijk staat vooral bekend om zijn specifieke tapascultuur en veel tavernes serveren per glaasje een (gratis) tapa.

Barrio Húmedo Leon

Klooster van San Marcos

In de middeleeuwen was het San Marcos klooster een ziekenhuis voor de pelgrims die onderweg waren naar Santiago de Compostela. Het gebouw heeft daarna meerdere functies gehad. Het was het hoofdkwartier van de Ridders van Santiago en het is een tijdje een gevangenis geweest. Tegenwoordig is het San Marcos een paradores, een luxe vijfsterren hotel. Door de geschiedenis en het fraaie gebouw is het een unieke locatie om te overnachten in León.

San Marcos

Casa Botines

Casa Botines is een neogotisch, modernistisch gebouw met een sprookjesachtige uitstraling. Het is ontworpen door de wereldberoemde architect Antonio Gaudí en één van zijn weinige gebouwen buiten Catalonië. Tegenwoordig is het hoofdkantoor van de lokale bank er gevestigd. Er is een museum die over de geschiedenis van het gebouw verteld en een tentoonstelling over Gaudí.

Gaudí Casa Botines

Basiliek San Isidoro

De basiliek van San Isidoro is één van de belangrijkste kerken in Spanje uit de Romeinse tijd. In het Koninklijke Pantheon zijn 23 leden van Leonese koninklijke families begraven. Op het plafond en op de muren zijn mooie, romaanse fresco's uit de twaalfde eeuw te bewonderen met bijbelse taferelen. Er is ook een museum met bijzondere voorwerpen uit de Romeinse tijd en de vroege middeleeuwen.

Basiliek San Isidoro

Museum MUSAC

Liefhebbers van hedendaagse kunst kunnen een bezoekje brengen aan het MUSAC museum. Kenmerkend aan het museum is het kleurrijke glaswerk die doen denken aan de glas-in-lood ramen van de kathedraal. Er worden kunstwerken uit de 20ste en 21ste eeuw tentoongesteld.

Museum MUSAC
Ballon!