Segovia, Castilië en León

Aquaduct Segovia Over Segovia doen vele legendes de ronde. Zo zou Hercules de stad hebben gesticht en zou het Alcázar model hebben gestaan voor het sprookjeskasteel in Disneyland in Californië. Hoe het ook zij: nergens anders in Spanje vind je een stad van gelijke Romeinse grandeur. Kijk om te beginnen eens bij het immense aquaduct dat pontificaal in het centrum staat.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Aquaduct van Segovia

Het aquaduct van Segovia is een van de hoogtepunten van de stad. Waarschijnlijk is dit Romeinse aquaduct van keizer Trajanus al gebouwd in het jaar 50 na Christus. Deze verhoogde waterweg loopt dwars door het centrum over het bekendste plein van de stad, het Plaza de Azoguejo. Dit goed bewaard gebleven bouwwerk staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uniek te noemen door haar indrukwekkende constructie met twee rijen bogen. Hij is maar liefst 28 meter hoog en ruim 700 meter lang. Het was destijds onderdeel van de watertoevoer tussen het zestien kilometer verder gelegen Riofrío en Segovia.

Aquaduct van Segovia

Alcázar de Segovia

Het Alcázar is een sprookjesachtige verschijning. Dit prachtige kasteel lijkt op een middeleeuws fort en prijkt eveneens op de lijst van UNESCO. De locatie is opvallend, want het kasteel is op een driehoekige bergtop gebouwd. Er zijn nog wat restanten aanwezig uit de Romeinse tijd, maar het kasteel in zijn huidige vorm is gebouwd in 1862 na een verwoestende brand. Na functies als koninklijk paleis en gevangenis is het nu een museum waarbij je de bijzondere gedecoreerde ruimtes van het kasteel mag bekijken. Ook heb je een schitterend uitzicht over Segovia vanaf deze hooggelegen vesting.

Alcázar de Segovia

Kathedraal van Segovia

De hoge toren van de Santa Maria kathedraal van Segovia is een opvallend herkenningspunt van de stad. De zestiende-eeuwse kerk ligt aan het Plaza Mayor en heeft zowel gotische en renaissance kenmerken. De schitterende glas-in-lood ramen, de hoge gewelven en de aanwezigheid van maar liefst achttien kapellen maken de kerk een uniek bouwwerk.

Kathedraal van Segovia

Plaza Mayor

Het bekendste plein van Segovia, het Plaza Mayor, ligt in het hart van de oude stad. Naast historische bezienswaardigheden als het stadhuis en de kathedraal vind je hier de beroemde Spaanse gezelligheid bij de vele barretjes en restaurants. Pak een terrasje, bestel een koel drankje en wat tapas en laat het dagelijkse leven op je inwerken. Donderdag is een mooie dag voor een bezoek, dan is de wekelijkse markt met verse producten en lokale delicatessen.

Plaza Mayor

La Granja de San Ildefonso

Het koninklijk paleis van La Granja ligt een paar kilometer buiten Segovia. Het paleis in barok-stijl werd geïnspireerd op het kasteel van Versailles en heeft uitgestrekte tuinen in Franse stijl met veel fonteinen. Dit voormalige zomerpaleis was een geliefde jachtlocatie voor de koningen van Castilië. Het is een populaire bezienswaardigheid vooral door de bijzondere bouwstijl en het recent geopende museum met een uitgebreide collectie wandtapijten.

Koninklijk paleis

Monasterio del Parral

Net buiten de stadsmuren van Segovia staat een imposant klooster, het Monasterio del Paral. Dit kloostercomplex werd in de vijftiende eeuw gebouwd en bestaat uit verschillende gebouwen met meerdere bouwstijlen zoals de bijzondere mudejar. Er woont nog steeds een monnikenorde, maar je mag het klooster bezoeken. De bekendste bezienswaardigheden zijn de prachtige entree en het altaarstuk van de Heilige Maagd Maria.

Monasterio del Parral

Omgeving

Ávila

Het volledige centrum van de hoogstgelegen stad van Spanje staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het oude centrum van Ávila is ommuurd. De historische, kilometerslange stadsmuur omsluit het oude centrum en heeft ruim 90 middeleeuwse torens en poorten. Struin door de historische binnenstad Casco Historico en bewonder romaanse kerken en kloosters en de twaalfde-eeuwse kathedraal van Ávila. Je bereikt Ávila op zo'n 50 minuten rijafstand van Segovia.

Ávila
Ballon!