Cuenca, Castilië-La Mancha

Cuenca De middeleeuwse stad Cuenca is gebouwd op een rotsplateau en heeft een prachtig bewaard gebleven historisch centrum. Wandel rond langs gezellige pleintjes, door pittoreske straatjes en verwonder je over de vele oude kerken, kloosters en de kathedraal. Het oude stadsdeel wordt gescheiden door de Huecar rivier. Daardoor hangt een deel van de huizen over de klif boven het water. Een aantal van deze vijftiende eeuwse hangende huizen kun je bezoeken.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Casco Antiguo

De middeleeuwse stad Cuenca is gebouwd op een rotsplateau en heeft een prachtig bewaard gebleven historisch centrum. Sinds 1996 staat de oude stad al op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dwaal door de stad over de geplaveide straatjes en voel de oude geschiedenis door de vele historische gebouwen, kerken en pleinen. Casco Antiguo werd volledig ommuurd door de Moren in de achtste eeuw en sommige delen zijn nog in bijzonder goede staat.

Casco Antiguo Cuenca

Hangende Huizen

Het oude stadsdeel van Cuenca wordt door de Huecar rivier gescheiden van de nieuwe stad. Een deel van de huizen van de oude stad hangt over een klif boven het water. Sommige van deze vijftiende-eeuwse hangende huizen kun je bezoeken, waaronder het museum van Spaanse abstracte kunst. Alleen om de locatie zou je dit gratis museum al bezoeken. De collectie van het museum bestaat uit abstracte schilderijen, beeldhouwwerken en andere kunstwerken van beroemde Spaanse kunstenaars. Ook zijn er wisselende kunstexposities.

Casas Colgadas Cuenca

San Pablo brug

De fraaie San Pablo brug is een zestig meter lange, smalle loopbrug die het oude centrum van Cuenca met het klooster verbindt. De brug werd oorspronkelijk al in de zestiende eeuw gebouwd, maar deze is begin twintigste eeuw ingestort. De huidige constructie van staal en hout stamt uit 1903. Vanaf de brug heb je een prachtig uitzicht over de oude stad met de hangende huizen en de omgeving van Cuenca.

San Pablo brug Cuenca

Kathedraal van Cuenca

De kathedraal van Cuenca is een van de historische pareltjes van de stad. In deze eerste gotische kathedraal van Spanje zetelt het bisdom van Cuenca en het werd in de twaalfde eeuw gebouwd. Het is tegenwoordig een nationaal monument met een rijk interieur met eeuwenoude religieuze beelden en schilderijen van El Greco.

Kathedraal Cuenca

Klooster van San Pablo

Het voormalige Convento de San Pablo ligt aan de rand van een ravijn, aan de overkant van de oude stad. Vanaf het klooster heb je een magnifiek uitzicht over de middeleeuwse stad. De Spaanse overheid heeft het prachtige klooster weten te behouden en omgebouwd tot een Paradores, een uniek staatshotel. Het bijzondere gebouw op deze schitterende locatie maakt het een van de mooiste hotels in de omgeving.

San Pablo brug Cuenca

Omgeving

La Ciudad Encantada

Een half uurtje rijden vanaf Cuenca bevindt zich de Ciudad Encantada (betoverde stad). Door invloeden van weer en water zijn in natuurpark Serrania de Cuenca rotsformaties met bijzondere vormen ontstaan. Maak een mooie wandeling in dit gebied tussen de rotsen door met namen als schildpad, nijlpaard en de paddenstoel.

La Ciudad Encantada
Ballon!