Toledo, Castilië-La Mancha

Toledo De middeleeuwse stad Welkom in Toledo, een magnifieke stad met pittoreske ligging hoog boven de kloof van de Río Tajo. Toledo heeft een rijk erfgoed. In de middeleeuwen stond de stad bekend als 'City of three cultures', dankzij de christenen, moslims en joden die hier vreedzaam samenwoonden. Kleurrijke moskeeën, gotische kathedralen en imposante synagoges prijken op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Alcázar van Toledo

Het Alcázar is een enorm fort, wat je niet over het hoofd kunt zien als je Toledo bezoekt. Het Alcázar werd al in de derde eeuw door de Romeinen gebouwd, op het hoogste plekje van de stad. Castiliaanse koningen hebben het Alcázar meermaals uitgebreid en herbouwd. Tegenwoordig is het legermuseum Del Ejército in het fort gevestigd. Je leert er meer over de geschiedenis van Spanje en het Spaanse leger. Ook is er een uitgebreide wapencollectie tentoongesteld.

Alcázar de Toledo

De Kathedraal van Toledo

De middeleeuwse kathedraal van Toledo, de Catedral Primada, is gebouwd tussen de dertiende en vijftiende eeuw. De ruim 120 meter lange kathedraal is gewijd aan Maria heeft een overwegend gotische bouwstijl. Bekijk er eeuwenoude fresco's en schilderijen van beroemde schilders als El Greco en Goya. Ook het fraai gedecoreerde altaar, het Retablo Mayor, is een bijzondere bezienswaardigheid.

Kathedraal van Toledo

Klooster San Juan de los Reyes

Het oude klooster van Toledo, het Monasterio San Juan de los Reyes, stamt uit het einde van de vijftiende eeuw. Jarenlang werd het als klooster gebruikt tot het in de negentiende eeuw zwaar beschadigd raakte door het leger van Napoleon die Toledo bezetten. Gelukkig werd het klooster en bijbehorende kerk fraai gerestaureerd en is het een bezoekje zeker waard.

Klooster San Juan de los Reyes

Stadspoorten

In Toledo staan nog meerdere eeuwenoude stadspoorten overeind. De Puerta de Bisagra ligt in het historische deel van de stad en is de meest indrukwekkende. Deze toegangspoort stamt uit de tiende eeuw en sindsdien komt een belangrijk deel van het verkeer via deze poort de stad in. Een andere bezienswaardige stadspoort is de Puerta del Sol. Het is een bijzonder architectonisch bouwwerk opgetrokken in de lokale, verfijnde mudéjarstijl.

Puerta de Bisagra

Synagoge de Santa María Blanca

Een van de mooiste bouwwerken in de joodse wijk is de Santa María Blanca synagoge. Dit historische pand laat duidelijk de geschiedenis van Toledo zien. Na de functie als synagoge werd het gebouw door christenen omgebouwd tot een kerk. Daarbij bleef het oorspronkelijke gebouw grotendeels intact waardoor sporen van het joodse geloof bewaard zijn gebleven. Vooral de ruimte met witte zuilen is prachtig!

Synagoge de Santa María Blanca

Museum de Santa Cruz

Het Museo de Santa Cruz ligt vlakbij het plein Plaza de Zocodover en is gevestigd in één van de belangrijkste historische bouwwerken van Toledo. Vroeger deed het zestiende eeuwse gebouw dienst als kinderziekenhuis. Je maakt kennis met de geschiedenis van Toledo en er zijn werken van beroemde kunstenaars, waaronder schilderijen van El Greco te bewonderen.

Museum de Santa Cruz Toledo

Iglesia de Santo Tomé

Deze rooms-katholieke kerk was oorspronkelijk een moskee en de kerktoren was ooit een minaret. Wanneer je de kerk binnenkomt valt gelijk op dat het gebouw ooit een moskee was. Het beroemde schilderij El Entierro del Conde de Orgaz van El Greco hangt in het voorportaal van de kerk.

Iglesia de Santo Tome

Museo El Greco

Het Museo El Greco ligt in het hart van de oude Joodse wijk en is gewijd aan de bekende kunstenaar El Greco, de Griek Domenikos Theotokopoulos. In het fraai gerestaureerde gebouw kun je zijn werken en dat van zijn leerlingen bewonderen en meer over zijn leven te weten komen.

Museo El Greco Toledo

Omgeving

Windmolens van Don Quijote

In La Mancha, op een uurtje rijden van Toledo, zijn een aantal van de best bewaarde windmolens te zien uit de verhalen van Don Quichot. Één ervan is een klein museum, waar je een aardig inzicht krijgt in het vroegere gebruik als graanmolens.

Windmolens van Don Quijote
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!