Barcelona, Catalonië

Barcelona Park Güell Barcelona ligt aan de Middellandse Zee-kust en is de grootste stad van Catalonië. Een bezienswaardige bestemming waar je stad met strand uitstekend kunt combineren. De stad is omgeven door heuvels met als bekendste de Montjuïc, vroeger een belangrijke uitkijkpost voor de bescherming van de stad. Toen in 1992 de Olympische Zomerspelen hier werden gehouden, heeft de stad een grote opknapbeurt gehad. Sindsdien is het de perfecte stad voor een stedentrip. Je kunt hier dagenlang rondstruinen door authentieke wijken en over de beroemde boulevard, de Ramblas. Bezoek La Boqueria, een markt met verse producten of vermaak je met een proeverij van tapas op een fijn terrasje. Er zijn ontzettend veel bezienswaardigheden, waaronder de vele bouwwerken en objecten van de architect Gaudí.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sagrada Família

De meest bezochte en bekendste bezienswaardigheid van Barcelona is de Sagrada Família. Deze kerk is ontworpen door de bekende architect Antoni Gaudí. In 1882 startte men met de bouw van deze basiliek, maar nog altijd staat dit onvoltooide levenswerk van Gaudí in de steigers. Op de planning staat dat in 2026 de kerk voltooid moet zijn. De Sagrada Família is hét symbool van Barcelona geworden. De buitenkant van deze kerk is sierlijk gedecoreerd met hoge, puntige torens. Vergeet niet om even binnen te kijken naar de hoge plafonds, de zeven kappellen en bijzondere glas-in-loodramen.

Sagrada Familia Barcelona

Park Güell

Een ander hoogtepunt van Barcelona is een andere creatie van Gaudí, Park Güell. In opdracht van de rijke zakenman Eusebi Güell werd het park door Gaudí ontworpen. Er liggen twee huizen in het park die door Güell en Gaudí werden bewoond. Sinds 1984 staat Park Güell op de UNESCO Werelderfgoedlijst met als de bekendste punten de kleurrijke mozaïeken bank, de grote salamander op de trappen en de Hal van Honderd Zuilen. Het park laat je heel goed de cultuur van Barcelona zien en je hebt een prachtig uitzicht over de stad.

Park Güell Barcelona

Placa Reial

Halverwege de negentiende eeuw is dit koninklijke plein aangelegd. In de middeleeuwen was dit een plek waar veel edellieden en andere belangrijke mensen zich lieten zien. Tegenwoordig vind je hier veel clubs, restaurants en bars. Dankzij de fontein en de palmbomen in het midden van het plein hangt hier een tropische sfeer. Daarnaast zie je hier de mooie lantaarnpalen die door Gaudi zijn ontworpen. Als je toevallig een verzamelaar bent in munten en postzegels, kun je op zondag de markt bezoeken. Hier staan tientallen kraampjes met munten, postzegels en af en toe tweedehands kleding.

Placa Reial Barcelona

Barrio Gòtico


Een van de oudste en meest sfeervolle wijken in Barcelona is Barrio Gòtico. Deze historische wijk is een fijne plek om rond te dwalen door smalle straatjes, langs pittoreske pleinen en middeleeuwse gebouwen. De Romeinen hebben hier al hun nederzettingen gesticht. In het Historisch Museum kun je resten van deze ruïnes bezichtigen en zien hoe het er vroeger aan toe ging. Verder liggen er veel unieke bezienswaardigheden in dit deel van de stad, waaronder veel gotische gebouwen. Ook is het een hele gezellige wijk bomvol terrasjes en uitgaansgelegenheden.

Barri Gòtic Barcelona

Casa Milà

Een van Gaudí's andere populaire werken is Casa Milà. Het gebouw ligt aan de Passeig de Gràcia en heeft golvende buitenmuren met grote stukken kalksteen. Er is een dakterras met beroemde schoorstenen van Gaudí waar in de zomer vaak voorstellingen en jazzconcerten worden gegeven. Het gebouw wordt door de inwoners van Barcelona ook wel La Pedrera genoemd, wat steengroeve betekent. Het wordt zo genoemd omdat het gebouw in die tijd aan geen enkele gewoonte van de architectuur voldeed. Ook Casa Milà staat op UNESCO's Werelderfgoedlijst en huisvest een museum.

Casa Milà Barcelona

Casa Batlló

Een ander meesterwerk van Gaudí is het sprookjesachtige Casa Batlló. Het is een fantasierijk huis uit 1877 met veel versieringen, ronde vormen en kleurrijke details. De gevel van het pand moet het verhaal van Sint Joris en de Draak uitbeelden. De schedels van de slachtoffers van de draak zie je terug in de balkonnetjes en de schoorsteen is een afspiegeling van de speer waarmee de draak door Joris werd gedood. Het unieke dak heeft de vorm van de rug van een draak.

Casa Battló Barcelona

Camp Nou & FC Barcelona museum

Ben je een voetballiefhebber? Dan moet je een bezoek aan Camp Nou en het FC Barcelona museum zeker toevoegen aan je to-do lijstje. Camp Nou is het grootste voetbalstadion van Europa en er kunnen zo'n 99.000 toeschouwers in het stadion. Sluit aan bij een rondleiding door het stadion en ga naar het clubmuseum als je het shirt van Messi en de voetbalschoenen van Cruijff wilt bewonderen. Als kers op de taart kun je natuurlijk ook een kaartje voor een wedstrijd proberen te bemachtigen.

Camp Nou Barcelona

Montjuïc

Voor een geweldig uitzicht over de stad kun je een bezoek brengen aan Montjuïc. Je kunt vanaf de stad wandelend naar deze heuvel of je kunt de Teleferic (kabelbaan) of Funicular (bergtreintje) nemen. Op de heuvel kun je het kasteel van Montjuïc, een oud verdedigingsfort, bezoeken. Daarnaast vind je hier ook het olympisch stadion van de Olympische Spelen in 1992 en een nagebouwd Spaans dorp. Aan de voet van de heuvel ligt het Plaza de Espana met de Font Magica. Deze beroemde fonteinshows zijn spectaculair door de vele lichteffecten en daarom vooral 's avonds een mooi gezicht.

Montjuïc Barcelona

Barceloneta

Barceloneta was een vissersdorpje en tegenwoordig een van de charmantste wijken van de stad. Deze sfeervolle uitgaanswijk ligt tussen het centrum en de zee en wordt graag bezocht voor de lange zandstranden, visrestaurants en vele uitgaansgelegenheden. Als je van zeevruchten en tapas houdt, is dit een uitermate geschikte plek om dit te proberen. In 1986 werden de zandstranden opgespoten voor de Olympische Spelen van 1992, want oorspronkelijk was er geen strand te vinden. Elke winter wordt nieuw zand aangevoerd om het strand zijn vorm te laten behouden.

Barceloneta Barcelona

Plaça de Catalunya

Het bekendste plein van Barcelona is het centraal gelegen Plaça de Catalunya. Dit kruispunt verbindt de oude stad met de negentiende-eeuwse wijk Eixample. Het is een levendig plein waar de inwoners elkaar ontmoeten en waar veel festiviteiten plaatsvinden. Het ovaalvormige plein is omringd door bomen om het verkeer wat op afstand te houden. Breng een bezoekje aan het populaire Café Zurich voor een terras met het mooiste uitzicht over het plein.

Place de Catalunya Barcelona

La Rambla

De wereldberoemde La Rambla is een 1200 meter lange wandelpromenade en de bekendste boulevard van Barcelona. Zowel overdag als 's avonds is het een levendig gebeuren op La Rambla. Deze gezellige boulevard begint bij de Plaça de Catalunya en loopt door tot het monument van Christopher Columbus vlakbij de kust. De straat is onderverdeeld in verschillende 'Ramblas' met bloemenstalletjes, professionele straatartiesten en ontelbare souvenirwinkeltjes. Onderweg kom je de fontein Font les Canaletes tegen. Hier vieren de fans van FC Barcelona hun overwinning na een gewonnen wedstrijd.

La Rambla Barcelona

La Boqueria


La Boqueria ligt vlak naast La Rambla en is uitgegroeit tot de grootste voedselmarkt van Europa. De oppervlakte beslaat maar liefst 2500 m2 en alle groenten, fruit, vis en vlees zorgen voor een kleurrijk gezicht. Ook internationaal is deze markt erg beroemd, in onder andere New York en Rotterdam hebben ze van La Boqueria inspiratie opgedaan. Je kunt het beste in de ochtend je bezoek plannen aan de markt zodat je nog in alle rust de plaatselijke gerechten kunt proeven. Je kunt hier zelfs onder begeleiding van een kok inkopen doen op de markt en deelnemen aan een kookworkshop.

La Boqueria Barcelona

Kathedraal van Santa Eulalia

De kathedraal van Barcelona staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst en is al bijna 90 jaar een nationaal historisch monument. Deze gotische kerk bevat veel kerkschatten waaronder het vijftiende-eeuws kruisbeeld, Cristo de Lepanto. Ook het bouwen van deze kerk heeft jaren geduurd, in 1298 zijn ze begonnen met het bouwen en pas in 1913 is de bouw volledig afgerond. De kerk is gewijd aan de patroonheilige van de stad, Santa Eulalia. Zij werd op dertienjarige leeftijd door de Romeinen gemarteld en in een crypte onder de kathedraal worden haar overblijfselen bewaard. In het klooster leven dertien ganzen, één voor elk levensjaar van Santa Eulalia.

Catedral de Santa Eulalia Barcelona

Santa Maria del Mar basiliek


De Santa Maria del Mar basiliek is een gotisch, sober ingericht gebouw in de wijk El Born. 'Del Mar' betekend 'van de zee' en verwijst naar de vele zeelieden die in deze wijk woonden. Door een grote brand en tijdens de Spaanse Burgeroorlog is veel van de inrichting van de kerk verwoest. Gelukkig bleven het roosvenster en de kleurijke glas-in-lood ramen wel intact.

Basiliek de Santa Maria del Mar Barcelona

Mercat del Born

In 1876 werd de Mercat del Born gebouwd, de oorspronkelijke markthal van Barcelona. Tot ongeveer 1970 werden hier allerlei soorten producten verkocht, van verse groente tot vis. Eind vorige eeuw wilden ze de markt ombouwen tot bibliotheek en werden oude ruïnes gevonden. De bouw stopte en Mercat del Born is nu een soort openluchtmuseum geworden. Je kunt de opgravingen gratis kunt bekijken en het cultureel centrum met tentoonstellingen bezoeken.

Mercal del Born Barcelona

Parc de la Ciutadelle

Een populair park onder de inwoners van Barcelona is Parc de la Ciutadelle. In het park vind je onder andere de waterval die werd ontworpen door Josep Fontseré en Antonio Gaudi. Tegenwoordig komen hier veel mensen om te lopen, fietsen of picknicken. Daarnaast vind je in het park ook een zoölogisch en geologisch museum en een dierentuin. Er is hier bijna altijd wel wat te belevend oor de optredens en marktjes die hier worden georganiseerd.

Parc de la Ciutadelle Barcelona

Raval

Een wijk in opkomst! Dankzij de komst van het museum voor de moderne kunsten (MACBA) is de wijk op de kaart gezet. De wijk heeft een uniek karakter en een mix van verschillende culturen door de studenten, internationale immigranten en locals. In de wijk vind je een afwisseling van oude gebouwen en moderne winkeltjes en uitgaansgelegenheden. Vroeger stond deze wijk bekend als de slechte wijk van de stad, tegenwoordig moet je alleen in het zuiden van de wijk nog oppassen.

Raval Barcelona

Omgeving

Klooster van Montserrat

De Montserrat is een spectaculair gebergte op zo'n 50 kilometer van Barcelona. Met haar 1236 hoogte is het een van de hoogste bergen in de buurt van Barcelona die je kunt bezoeken. Om te wandelen is dit een geweldige locatie maar de meeste bezoekers komen voor het klooster van Montserrat. Je kunt het museum bezoeken en een optreden van een koor bijwonen. Het beeld van de Maagd Maria, de Zwarte Madonna genoemd, is het belangrijkste beeldwerk van het klooster. Daarnaast zijn er ook verschillende tours te boeken om de Montserrat te bezoeken.

Montserrat Barcelona

Sitges

De badplaats Sitges heeft veel stranden, een historische binnenstad en het authentieke karakter is hier ook nog bewaard gebleven. De plaats trekt veel kunstenaars, artiesten en hippies. In de middeleeuwen leefden in het dorp veel landbouwers, vissers en wijnboeren. De zeventiende-eeuwse kerk Sant Bartomeu i Santa Tecla kijkt uit over de zee en zie je vanaf de kustlijn van Sitges. Sitges wordt ook wel de homohoofdstad van het vasteland in Spanje genoemd, je vindt er stranden die bekend staan als gaystrand en verschillende gaybars. Er zijn veel feesten en festivals die in Sitges worden gevierd zoals de gaypride, carnaval, filmfestival en het tangofestival.

Sitges

Colonia Güell

Voor liefhebbers van Gaudi, kun je ook de stad Barcelona verlaten en een bezoek brengen aan het dorpje Colonia Güell. Colònia Güell ligt in Santa Coloma de Cervelló, in opdracht van Eusebi Güell werd dit dorp eind negentiende en begin twintigste eeuw gebouwd. Antoni Gaudí ontworp de crypte en is volgens sommigen Gaudí's best bewaarde schat. Als je de route door het dorp volgt, kom je langs verschillende bouwwerken. De crypte staat sinds 2005 op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Ballon!