Besalú, Catalonië

Besalu Besalú behoort tot een van de oudste en mooiste middeleeuwse dorpen van Catalonië. Als je door de oude binnenstad wandelt, waar veel gebouwen uit de elfde of twaalfde eeuw dateren, heb je het gevoel terug in de tijd te gaan. Bijzonder is de karakteristieke Romaanse brug uit de twaalfde eeuw en het Monasterio de San Pedro. De stad ligt aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Monasterio de San Pedro de Besalú

In het historische centrum staat het klooster van San Pedro. Vanaf de vijftiende eeuw raakte het benedictijnenklooster in verval en werd het verlaten. Loop even binnen en bekijk de prachtige kooromgang die versierd is met planten- en diermotieven.

Besalu

Brug van Besalú

Misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van Besalú is de karakteristieke en historische brug over de Fluvià-rivier. Vanaf de Romaanse brug, waarvan het oudste gedeelte uit de twaalfde eeuw dateert, heb je een prachtig uitzicht op het dorp. Het is eveneens heerlijk wandelen over de oude stadsmuur langs de rivieroever.

Besalu

Plaça Llibertat

Begeef je onder de locals op dit zestiende-eeuwse plein. Het is een geliefde ontmoetingsplek voor de lokale bevolking. Wekelijks is er hier een versmarkt onder de middeleeuwse zuilengangen.

Besalu

Omgeving

Parque natural de la Zona Volcánica de la Garrocha

Op ongeveer een half uur rijden ligt het natuurpark Garrocha. Een prachtig vulkanisch landschap, bestaande uit zo'n dertig vulkanen, kraters, vulkanisch gesteente en oude lavastromen. Interessant is de Santa Margarida vulkaan met een krater van meer dan driehonderd meter in doorsnede waar middenin een kapelletje staat. Ook de hoefijzervormige El Croscat vulkaan is bijzonder. De binnenkant van de vulkaan is goed zichtbaar doordat er als het ware een taartpunt uit de vulkaan is gesneden voor de mijnbouw. De meeste kraters zijn inmiddels uitgedoofd en door de jaren heen weelderig begroeid. Dankzij de vruchtbare lavagrond groeit hier vegetatie die je nergens anders in Spanje tegenkomt.

Garrocha, vulkanen, Besalu

Lago de Bañolas

Op nog geen half uur in zuidelijke richting ligt het meer van Bañolas, het grootste zoetwatermeer van Catalonië. Ondergrondse stromen voeden het meer. Dit is een ideale bestemming voor een dagje uit. Ga lekker zwemmen of huur een kano. Pas wel op voor het monster dat volgens de legende in het meer leeft en vanuit de diepte op de loer ligt. Voor informatie over activiteiten kun je terecht in het bezoekerscentrum aan de zuidelijke oever.

Lago de Bañolas, Besalu
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!