Besalú, Catalonië

Besalu Besalú behoort tot een van de oudste en mooiste middeleeuwse dorpen van Catalonië. Als je door de oude binnenstad wandelt, waar veel gebouwen uit de elfde of twaalfde eeuw dateren, heb je het gevoel terug in de tijd te gaan. Bijzonder is de karakteristieke Romaanse brug uit de twaalfde eeuw en het Monasterio de San Pedro. De stad ligt aan de rand van La Garrocha, een vulkaanlandschap vol kraters, kegels en oude lavastromen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Sant Pere kerk

In het historische centrum, aan het centrale plein, staat het de Sant Pere kerk. Dit voormalige benedictijnenklooster gaat terug tot de tiende eeuw. Door de combinatie van Romaanse en gotische elementen is de huidige kerk een opvallend gebouw. Loop even binnen en bekijk de prachtige kooromgang die versierd is met planten- en diermotieven, bewonder de gewelfde plafonds en gedetailleerde religieuze kunstwerken. In 1931 werd het gebouw erkent als Historical Artistic monument of National Interest.

Besalu

Brug van Besalú

Misschien wel de mooiste bezienswaardigheid van Besalú is de karakteristieke en historische brug over de Fluvià-rivier. Vanaf de Romaanse brug, waarvan het oudste gedeelte uit de twaalfde eeuw dateert, heb je een prachtig uitzicht op het dorp. Het stadsdeel dat het dichtst bij de brug ligt, is de oude Joodse wijk. Hier vind je veel gezellige, smalle straatjes. Ook kun je heerlijk wandelen over de oude stadsmuur langs de rivieroever.

Besalu

Plaça Llibertat

Het hart van Besalú is het bruisende Plaça Llibertat, een pittoresk plein omringd door historische gebouwen en gezellige cafés. Hier kun je lekker rondstruinen of een terrasje pakken, terwijl je de lokale sfeer tot je neemt. Het plein is ook een ideaal startpunt voor het verkennen van de omliggende bezienswaardigheden. Wekelijks is er hier een versmarkt onder de middeleeuwse zuilengangen.

Besalu

Mikveh (Joodse Baden)

Besalú herbergt een van de weinige overgebleven middeleeuwse Joodse baden in Europa, bekend als de Mikveh. Dit historische monument getuigt van het rijke culturele erfgoed van de Joodse gemeenschap die ooit in Besalú woonde. De Mikwe is een ondergronds badhuis dat een fascinerend inzicht biedt in het dagelijkse leven van de middeleeuwse Joodse bevolking.

Besalu

Omgeving

Parque natural de la Zona Volcánica de la Garrocha

Op ongeveer een half uur rijden ligt het natuurpark Garrocha. Een prachtig vulkanisch landschap, bestaande uit zo'n dertig vulkanen, kraters, vulkanisch gesteente en oude lavastromen. Interessant is de Santa Margarida vulkaan met een krater van meer dan driehonderd meter in doorsnede waar middenin een kapelletje staat. Ook de hoefijzervormige El Croscat vulkaan is bijzonder. De binnenkant van de vulkaan is goed zichtbaar doordat er als het ware een taartpunt uit de vulkaan is gesneden voor de mijnbouw. De meeste kraters zijn inmiddels uitgedoofd en door de jaren heen weelderig begroeid. Dankzij de vruchtbare lavagrond groeit hier vegetatie die je nergens anders in Spanje tegenkomt.

Garrocha, vulkanen, Besalu

Lago de Bañolas

Op nog geen half uur in zuidelijke richting ligt het meer van Bañolas, het grootste zoetwatermeer van Catalonië. Ondergrondse stromen voeden het meer. Dit is een ideale bestemming voor een dagje uit. Ga lekker zwemmen of huur een kano. Pas wel op voor het monster dat volgens de legende in het meer leeft en vanuit de diepte op de loer ligt. Voor informatie over activiteiten kun je terecht in het bezoekerscentrum aan de zuidelijke oever.

Lago de Bañolas, Besalu
Ballon!