Cadaqués, Catalonië

Cadaqués Het authentieke vissersplaatsje Cadaqués ligt in het noordoostelijk puntje van de Costa Brava. Dit schilderachtige stadje ligt verscholen in een baai op het schiereiland Cap de Creus en wordt omringd door schitterende bergen. De witgeschilderde huizen en reusachtige witte kerk, Eglésia de Santa Maria, bepalen het aanzicht van Cadaqués. Het plaatsje kreeg vooral bekendheid toen surrealistische schilders en schrijvers uit het verleden als Dalí, Lorca, Picasso, Miro en Chagall die zich in Cadaqués vestigden. Het huis waarin Salvador Dali tot 1982 regelmatig woonde en werkte is nu een museum, het Casa Museu Salvador Dalí, en zeker een bezoek waard.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Casa de Salvador Dalí

In Port Lligat, vlakbij Cadaqués, staat het voormalige woonhuis van de kunstschilder Salvador Dalí (1904 – 1989). Een groot deel van zijn leven heeft hij met zijn vrouw Gala in deze surrealistische villa gewoond en veel van zijn werken kwamen hier tot stand. Dalí is vooral bekend om het schilderij ‘De Volharding der herinnering’ (gesmolten klokken) en ‘De Verzoeking van de heilige Antonius’ (olifanten en paarden op stokjes). Het huis herken je al van veraf door het grote ei op het dak.

Cadaques

Santa Maria de Cadaqués kerk

Bezoek tijdens de wandeling door de knusse straatjes van Cadaqués de witgepleisterde Santa Maria kerk. Deze reusachtige witte kerk in het hart van het oude stadje werd in de 16e eeuw gebouwd en torent hoog boven alles uit. Een prachtige kerk waarvan het grootste gedeelte gebouwd is in de laatgotische stijl. Loop ook even naar binnen om enorme altaar in barok stijl te bekijken. Door de hoge ligging heb je een panoramisch uitzicht op zowel het stadje als de zee.

Kerk Cadaques

Nationaal park Cap de Creus

Op een halfuurtje rijden van Cadaqués ligt het nationale park Cap de Creus. Een mooie route met kronkelende wegen brengt je naar dit bijzondere schiereiland. Cap de Creus was een geliefde inspiratiebron voor de kunstenaar Salvador Dalí. Het woeste, maanachtige landschap is gevormd door de stevige wind en de golvende zee. Vanaf het hoogste punt van het park bij de vuurtoren heb je een prachtig panoramisch uitzicht over de ruige kustlijn.

Nationaal Park Cap de Creus

Omgeving

Sant Pere de Rodes klooster

Het majestueus benedictijnenklooster uit de tiende eeuw is een van de belangrijkste romaanse bouwwerken van Spanje. De zevenentwintig meter hoge vestingtoren en de klokkentoren bieden een schitterend uitzicht op de Cap de Creus en soms zelfs tot aan de Franse grens. In de maanden juli en augustus vinden in het klooster klassieke concerten plaats in het kader van het muziekfestival van Sant Pere de Rodes.

Cadaques
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!