Gerona, Catalonië

Gerona De Catalaanse stad Gerona vindt zijn oorsprong in de Romeinse tijd. De stad is door de eeuwen heen meerdere malen verwoest en weer opgebouwd, maar heeft zijn historische charme weten te behouden. Je vindt dit terug in het oude stadsdeel Barri Vell met de imposante kathedraal en de Joodse wijk El Call. Vanuit het nieuwe stadsdeel heb je vanaf de Sant Agustu brug een prachtig uitzicht op de stad en de kleurrijke hangende huizen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal de Girona

Letterlijk hoogtepunt van de stad is de gotische kathedraal van Gerona. Een monumentale trap met honderd treden brengt je voor de oude ingang van de kerk. De schitterende façade bestaat uit religieuze beelden en een groot rozet raam. Eenmaal binnen valt het enorme middenschip op, het breedste gotische schip van de wereld. Er is een museum waar kunstschatten zoals het beroemde Tapís de la Creació worden tentoongesteld. Leuk weetje: de kathedraal heeft als decor gediend voor de serie Game of Thrones.

Gerona

Joodse wijk El Call

Het oudste deel van de stad is de Joodse wijk El Call. De authentieke wijk ligt in Barri Vell op de rechteroever van de rivier de Onyar. Omdat El Call tegen een heuvel opgebouwd is zijn er veel trappen. Door de smalle steegjes en kleine pleintjes met terrassen doet de wijk erg sfeervol aan. Vanaf de twaalfde tot de vijftiende eeuw woonden veel Joden in deze wijk, daarna werden ze verdreven en werden delen van de wijk afgebroken. El Call is tegenwoordig weer geheel in originele staat gerestaureerd.

Joodse wijk El Call Gerona

Gekleurde huizen aan de Onyar

Een van de bekendste bezienswaardigheden in Gerona zijn de gekleurde huizen aan de rivier de Onyar. Ook wel de hangende huizen van Gerona genoemd. Vooral vanaf de bruggen over de rivier heb je een prachtig uitzicht op de kleurrijke huizen. Lang niet alle woningen zijn in goede staat en kunnen wel een verfbeurtje gebruiken. Toch doet het mooi aan, vooral met de weerkaatsing van de huizen in het water.

Gekleurde huizen Gerona

Stadsmuren

De stadsmuren van Gerona, Muralles genoemd, zijn ongeveer een kilometer lang en bevinden zich aan de oostkant van de oude stad. Deze populaire bezienswaardigheid is in verschillende periodes gebouwd, de oudste delen van de stadswal stammen al uit de Romeinse tijd. Over de stadsmuur loopt een mooie wandelroute, Passeig de la Muralla, die begint bij Plaça de General Marva en eindigt bij het klooster Sant Pere. Vanaf de muur en de uitkijktorens heb je een fantastisch uitzicht over Gerona en de omgeving.

Stadsmuren Gerona

Sant Pere de Galligants klooster

Het voormalige klooster Sant Pere de Galligants is een zorgvuldig gerestaureerd bouwwerk in romaanse stijl. Tegenwoordig is het MAC, het archeologisch museum van Gerona hier gevestigd. Ook bij Sant Pere de Galligants zijn opnames gemaakt voor de serie Game of Thrones. Liefhebbers van deze serie zullen zich dan ook prima vermaken in Gerona, want je kunt hier zelfs speciale Game of Thrones wandeltours boeken.

Sant Pere de Galligants Gerona
Ballon!