Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Catalonië

Nationaal park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Spanje In het Catalaanse berglandschap van de Spaanse Pyreneeën ligt het Nationaal Park Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Niet alleen een hele mond vol, maar ook een park vol met natuurschoon. In dit relatief onbekende deel van Spanje vind je bergen, watervallen en bovenal: meren. Dit park staat namelijk bekend om de aanwezigheid van meer dan 250 bergmeren. Al wandelend door het park word je verrast door het prachtige groene landschap en de imposante bergen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Valle de Boí en Espot

Het park kent twee grote toegangspoorten: Valle de Boí in het westen en Espot in het oosten. De Valle de Boí bestaat uit verschillende bergdorpjes waarbij Boí en Taüll een goede uitvalsbasis zijn om het park in het westen te ontdekken. In dit deel van het park kan je bijvoorbeeld het prachtige Zwarte Meer bewonderen. De dorpjes zelf staan bekend om de kleine middeleeuwse centra en overblijfselen van Romaanse kerken. Bezoek de San Clemente de Taüll kerk uit de twaalfde eeuw in Taüll. Het sfeervolle dorp Espot met in het midden een middeleeuwse brug, is een goede uitvalsbasis om het park in het oosten te verkennen. Je wandelt vanaf hier makkelijk naar het Sant Maurici meer en de Ratera waterval. Je kan niet met de auto het park betreden, er rijden zogenaamde bergtaxi's.

Valle de Boí en Espot, Spanje

Estany de Sant Maurici

Het Spaanse woord voor ‘meer’ is ‘estany’ en dat woord zul je dan ook overal tegenkomen op de kaarten van Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Veruit het bekendste meer van het park is het Estany de Sant Maurici, waar het park naar vernoemd is. En dat is niet zonder reden. Dit meer is niet alleen groter dan veel andere meren in het park, het heeft ook een prachtige ligging. Omringd door de indrukwekkende rotspunten van de berg Els Encantats is het meer echt een prachtig plaatje.

Estany de Sant Maurici, Spanje

Ratera waterval

De Ratera waterval ligt tussen de meren van Sant Maurici en Ratera. Neem de bergtaxi naar het meer van Ratera en wandel vanaf hier de berg af naar beneden. Onderweg kom je langs een mooi uitzichtpunt en richting het meer van Sant Maurici, kom je halverwege de prachtige Ratera waterval tegen. Met veel geweld dondert het water hier naar beneden over grote rotsen. Vervolg je weg verder naar beneden tot je bij het Sant Maurici meer komt.

Ratera waterval, Spanje

Estany de Cavallers

Vanuit de westelijke ingang is het ook niet toegestaan om met je eigen auto het park in te rijden. Neem een bergtaxi naar het eerste meer van Cavallers of parkeer de auto bij Caldes de Boí en wandel in ongeveer 2 uur naar het meer. Er vertrekken talloze wandelroutes vanaf dit punt. Bewonder het meer bij het uitzichtpunt, wandel langs het meer of trek dieper de bergen in. Onderweg kom je verschillende watervallen tegen of sta je oog in oog met de vriendelijke koeien die in dit gebied wonen.

Estany de Cavallers, Spanje

Estany Negre

Een ander bijzonder meer is het Estany Negre oftewel het Zwarte Meer. Dit schitterende meer ligt verscholen tussen steile granietwanden en daardoor lijkt het water zwart. Hier dankt het meer dan ook zijn naam aan. Je bereikt het meer door het Marmottenpad te volgen die bij het meer van Cavallers begint en misschien spot je onderweg nog een wilde marmot. Het is een prachtige wandeling door de ongerepte natuur waarbij je langs watervallen en granieten rotsblokken loopt, totdat je opeens neerkijkt op het zwarte meer. Je kan dezelfde weg teruglopen of een grote lus lopen.

Estany Negre, Spanje
Ballon!