Cáceres, Extremadura

Cáceres
Cáceres, hoofdstad van de gelijknamige provincie in noordelijk Extremadura, is de laatste jaren sterk in opkomst. Vooral de ommuurde bovenstad is een echte highlight met zijn paleizen, torens, poorten en ooievaarsnesten. Hier vind je sporen terug van de Romeinen, Moren en Joden. Hoewel de aantrekkelijke middeleeuwse stad al sinds 1986 op de Werelderfgoedlijst prijkt, staat Cáceres pas de laatste jaren in de spotlights dankzij aanbevelingen van vooraanstaande kranten en tijdschriften. Al net zo fijn is het culinaire aanbod aan tapasbars en restaurants. Hierdoor biedt de stad een mooie mix aan activiteiten en ontspanning.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Monumentale binnenstad van Cáceres

De oude, ommuurde binnenstad van Cáceres is gebouwd op en heuvel en bestaat uit smalle straatjes met kerken, stadspaleizen, kloosters en pleinen. Het is een groot openluchtmuseum met veel gebouwen uit de middeleeuwen. Daarom staat het ook de Werelderfgoedlijst van UNESCO. In de torens van veel gebouwen nestelen ooievaars, wat in het seizoen een mooi schouwspel oplevert.

Monumentale binnenstad van Cáceres

Plaza Mayor

Zoals in veel Spaanse steden is het Plaza Mayor het hart van de stad. Het is een smal, wat uitgerekt plein met historische gebouwen en veel gezellige barretjes en restaurants met terrasjes. Het imposante stadhuis ligt aan dit centrale plein en de Torre de Bujaco. Het plein is ook de toegangspoort tot de ommuurde, oude stad.

Plaza Mayor Cáceres

Torre de Bujaco

De vierkante klokkentoren, de Torre de Bujaco, is onderdeel van de oude stadsmuur van Cáceres. Deze Moorse toren stamt al uit de twaalfde eeuw. Boven op de toren heb je een weids uitzicht over het Plaza Mayor en de ommuurde stad. Vanaf de toren mag je de stadsmuur opklimmen en een stukje rondwandelen over de muur.

Torre de Bujaco Cáceres

Arco de la Estrella

De vijftiende-eeuwse Arco de las Estrella is de historische toegangspoort naar de oude binnenstad. De Arco de Estrella, de boog van de ster, wordt door velen als de mooiste van de vijf toegangspoorten gezien. Vanaf het centrale plein, de Plaza Mayor, loop je onder de boog de ommuurde stad binnen. De poort is extra breed, zodat ook koetsen toegang hadden.

Arco de la Estrella Cáceres

Cáceres museum en waterreservoir

Het museum van Cáceres bevindt zich in twee historische gebouwen, de stadspaleizen Veletas en Los Cabalos. Het museum is vooral gericht op de historie van Cáceres en varieert van Romeinse vondsten tot schilderwerken. Onder het Veletas paleis, vind je een Aljibe. Dit is een historisch, ondergronds waterreservoir wat stamt uit de middeleeuwen. Hier werd regenwater opgevangen, waardoor alle bewoners van de stad voorzien werden van vers water.

Waterreservoir van Cáceres
Ballon!