Madrid

Madrid Ontdek Madrid, de koninklijke hoofdstad van Spanje! Deze levendige stad heeft veel historische bezienswaardigheden, sfeervolle pleinen en groene parken zoals het Casa de Campo en Parque Retiro. Het Prado is een van de grootste en beroemdste kunstmusea ter wereld en een kaartje is erg betaalbaar. De charme van Madrid zit in het bruisende stadsleven en de geschiedenis die je overal in de stad aantreft.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het Koninklijk Paleis

Het huidige Palacio Real de Madrid oftewel het Koninklijk Paleis van Madrid werd in de achttiende eeuw gebouwd in opdracht van koning Filips V. Dit werkpaleis van de huidige koning telt meer dan 3400 kamers en is het grootste koninklijke paleis ter wereld. De koninklijke familie woont niet meer in het paleis en het wordt nu veelal gebruikt voor officiële gelegenheden. Trek gerust een paar uur uit om de pracht en praal van het paleis te ontdekken en door de tuinen te wandelen.

Koninklijk Paleis

Plaza Mayor

Dit populaire plein ligt in het hart van Madrid en heeft een bewogen geschiedenis. In de middeleeuwen lag het Plaza Mayor buiten de stadsmuur en werden er grote riddertoernooien en bruiloftsfeesten gehouden. Ook was het plein het strijdtoneel van stierenvechters en werden er publieke executies uitgevoerd. Tegenwoordig domineren, naast bezoekers, veel straatartiesten en kunstenaars het straatbeeld. Pak een terrasje bij een van de vele restaurants en laat het bruisende stadsleven aan je voorbij trekken.

Plaza Mayor Madrid

Oude centrum van Madrid

Rondom de Plaza Mayor is het oude centrum van de stad te vinden. Het staat bekend onder de naam Barrio de los Austrias en verwijst daarmee naar de Habsburgse periode tot aan 1700. Slenter door de oude, schilderachtige straatjes en stel je voor dat de straten vroeger vol zaten met oude ambachten en gildes. Vandaag de dag vind je hier veel gezellige tapasbarretjes. Een leuke stop is de overdekte markt Mercado San Miguel met tientallen kraampjes met fruit en delicatessen. Wil je meer weten over de middeleeuwse stadsgeschiedenis, breng dan een bezoek aan het Museo de los Origines.

Madrid centrum

Plaza Cibeles

Van alle pleinen en rotondes in Madrid straalt het Plaza de Cibeles de meeste grandeur uit. In het midden van de fontein staat 'La Cibeles', een standbeeld van de godin van de vruchtbaarheid, die wordt voortgetrokken door twee leeuwen. Als voetbalclub Real Madrid een belangrijke overwinning heeft behaald is dit de plek waar fans samenkomen en feest vieren.

Plaza Cibeles Madrid

Hippe wijken

Madrid is de stad met de meeste bars in Europa. Het is de place to be voor liefhebbers van lekker eten en drinken. Er zijn veel wijken de moeite waard, elk met hun eigen karakter. De een heeft veel restaurantjes of gezellige terrasjes, terwijl er ook hipsterwijken zijn met toffe bars of trendy winkels. Zo'n hipsterwijk is het kleurrijke Malasaña, waar vintagewinkels, vega eettenten en knusse (koffie)barretjes elkaar afwisselen. Voor uitgaan en uit eten bezoek je de historische wijk La Latina en Chueca staat bekend om zijn gayscene.

Madrid

Retiro Park

Het Parque del Buen Retiro in Madrid is als het Central Park voor New York. Het is de ideale plek om even te ontsnappen aan de drukte van de stad en de Madrilenen komen er zelf ook graag. De inrichting van het park is grotendeels in Franse stijl met prachtige beelden, fonteinen en een rozentuin. Er is ook een meer waar je een roeibootje kunt huren en uitzicht hebt op het glazen Palacio de Cristal.

Retiro Park

Prado Museum

Een van de bekendste kunstmusea ter wereld is het Prado. Hier vind je een indrukwekkende collectie van grote meesters als Diego Velázquez en El Greco. Vooral van Francisco Goya zijn veel werken te zien. Hoogtepunt is de collectie schilderkunst van meer dan 8600 schilderijen. Het beroemdste kunstwerk in het Prado is van Velázquez, een zelfportret genaamd Las Meninas. Het museum heeft ook een groot aantal werken van Nederlandse, Vlaamse en Italiaanse schilders zoals Rembrandt, Rubens en Botticelli.

Prado Museum

Vlooienmarkt El Rastro

El Rastro is voor zowel Madrilenen als toeristen een geliefde trekpleister. Deze enorme vlooienmarkt wordt elke zondag gehouden. Er zijn duizenden kraampjes, waar van alles te koop is. Van antiek tot kunst en kitsch, van deftig chic tot sportkleding, van goedkoop echt leer tot tweedehands meubilair. Ook vind je hier betaalbare souvenirs. De sfeer is gezellig en authentiek.

El Rastro Madrid

Kathedraal Madrid

De kathedraal Santa Maria la Real de la Almudena is gewijd aan de Maagd Maria, de beschermheilige van de stad. De bouw van de kathedraal heeft lang op zich laten duren. Het zou oorspronkelijk in de zestiende-eeuw gebouwd moeten worden, maar de bouw werd meerdere keren uitgesteld door gebrek aan geld en de Spaanse Burgeroorlog. In de jaren negentig is de kathedraal geopend en officieel ingewijd door Paus Johannes Paulus II.

Kathedraal Madrid

Gran Vía

De Gran Vía is de bekendste straat van Madrid en één van drukste winkelstraten van Europa. Historische gebouwen, grote winkelketens en theaters wisselen elkaar af. Hier bewonder je architectonische panden zoals het Metropolis en het Télefonicagebouw, de eerste wolkenkrabber van Europa. Als je een van de zijstraatjes inloopt vind je nog wat kleinere, authentieke winkeltjes en restaurants.

Gran Vía

Voetbalstadion Real Madrid

De thuishaven van een van de bekendste voetbalclubs ter wereld, Real Madrid, is het stadion Santiago Bernabéu. Het stadion werd al in 1947 gebouwd en biedt plaats aan meer dan 80.000 toeschouwers. Boek een rondleiding en bekijk het speelveld, de skyboxen, kleedkamers, de bank en de spelerstunnel. Er is een tentoonstelling met alle trofeeën die de club verdiend heeft in de loop van de jaren.

Real Madrid voetbalstadion
Ballon!