Reisinfo Navarra, Spanje

Navarra In het noorden van Spanje ligt de veelzijdige regio Navarra. De bedevaartsroute naar Santiago de Compostella loopt dwars door de provincie heen. Het landschap variërt van bos en bergen tot een droge woestijn en je kan je hart ophalen in de gezellige steden, zoals Pamplona, Tuleda en Olite.

Navarra is een echte wijnstreek, hoewel deze misschien wat minder bekend is. Eerst werd er veelal rosé geproduceerd, maar de witte en vooral rode wijnen zijn in opkomst. Bezoek een bodega om deze te proeven, ze gaan uitstekend samen met de typische gerechten uit de regio zoals forel, groenteschotels en de lokale schapenkazen.

Een stedentrip in Pamplona is een aanrader. De stad is bekend (eerder berucht) om het jaarlijkse stierenrennen, toch is het een leuke stad om te bezoeken. Pamplona is een oude vestingstad en je kan het fort en het park bezoeken. In het centrum zijn het stadhuis, de kathedraal en Plaza del Castillo een aanrader, je kunt ze niet missen als je door de kleurrijke straten dwaalt.

Olito ligt op zo'n 35 kilometer van Pamplona en beide steden zijn leuk om met elkaar te combineren. Het oude kasteel van Olito is in de vijftiende eeuw uitgebreid tot een paleis, tegenwoordig de blikvanger van het stadje. Een deel van het paleis is nu een bijzonder hotel. Wandel door het historische centrum en snuif de sfeer en cultuur van Navarra op.

Gekleurde zandsteen en unieke formaties, het woestijnachtige Bardenas Reales is een prachtig natuurgebied om te bezoeken. Je kan met de auto het park is, wandelend, op de fiets of te paard kom je op veel meer plekken. Er leven hier gieren en adelaars, maar ook hagedissen. In de zomer wordt het hier wel wat te warm (tot wel 50 graden) om te wandelen, maar het voor- en najaar zijn ideaal. Wellicht kom je de kudde schapen, die hier overwintert, wel tegen.

In het noorden van Navarra liggen de Pyreneeën met het Groene Woud van Irati, je kan hier uiteraard fantastisch wandelen naar verborgen meren of op zoek gaan naar de schapen en paarden die hier leven. Ten zuiden hiervan ligt de Lumbier-kloof (Foz de Lumbier), wandel langs de rivier de Irati die er doorheen stroomt. Ook hier kan je gieren hoog boven je zien cirkelen. Ten westen van Pamplona vind je Parque Natural Urbasa-Andía, een prachtig bosgebied met helder blauwe riviertjes en mooie watervallen.

Ballon!