Peníscola, Valencia

Peníscola Via de Porta del Papa Luna loop je het oude vestingstadje Peníscola binnen. Het gelijknamige oude Tempelierskasteel is het hoogste punt van het stadje. Slenter omhoog door de nauwe straatjes omgeven door mooie witte huizen met blauwe luiken. Verschillende volkeren hebben in deze stad gewoond, maar de Arabische sfeer is blijven hangen. Misschien herken je de stad uit de populaire serie Game of Thrones. Peníscola is te zien als de plaats Meereen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel Papa Luna

Castell del Papa Luna kreeg zijn naam doordat tegenpaus Benedictus XIII, (Pedro de Luna), er tussen 1411 en 1423 woonde. Een tegenpaus is een uit protest verkozen katholieke kerkleider. Het kasteel zelf is ouder en werd op de ruïnes van een oud Arabisch fort gebouwd. Het kasteel heeft de uitstraling van een vesting behouden dankzij de dikke stenen muren. Vanaf het kasteel heb je een schitterend uitzicht over de zee, het stadje en de stranden. Het kasteel zelf en de botanische tuin die erbij hoort zijn een bezoek zeker waard.

Papa Luna Peniscola

Stranden

Peníscola ligt op een kleine landtong omringd door schitterende zandstranden. Ten zuiden vind je het kleine Playa Sur, een populaire plek onder watersporters. Er zijn bootjes en kano's te huur. Iets verderop ligt het rustigere Playa de las Viudas. Het kilometers lange Playa Norte ligt - de naam verklapt het al - ten noorden van Peníscola. Dit is het grootste en populairste strand. De zee loopt hier geleidelijk af en dat maakt het de ideale plek voor gezinnen. Naast het strand ligt een lange boulevard met veel restaurants, bars en winkeltjes. De bonus is het prachtige uitzicht op het kasteel.

Strand Peníscola

Museu de la Mar

Een van de bekendste musea in Peníscola is het maritiem museum. Dit kleine museum houdt het cultureel erfgoed van Peníscola in leven. Je kunt hier een tentoonstelling bekijken van archeologische ontdekkingen, modellen van schepen en drie aquaria met zeedieren. Loop na je bezoek aan het museum door langs de kade richting het Schelpenhuis. De hele gevel is bekleed met witte schelpen. Nog iets verderop zie je de vuurtoren, Far de Peníscola, die je overigens niet kunt beklimmen.

Schelpenhuis Peníscola

Sierra de Irta

Natuurgebied Sierra de Irta ligt slechts tien kilometer ten zuiden van Peníscola. Voor de actieve bezoeker is dit groene natuurpark een perfecte plek om te wandelen of mountainbiken. Stranden en baaien liggen verscholen tussen de rotsachtige kust. Het mooie strand Cala Argilaga heeft unieke begroeiing. Cala de la Petxina is al even uniek, want het is compleet bedekt met schelpen, dus neem slippers mee! Het is een goed strand om te snorkelen. Om te zwemmen en zonnebaden zijn de afgelegen stranden Playa Russo en Playa del Pebret misschien geschikter.

Sierra de Irta Valencia

Papegaaientuin

Op nog geen tien minuten rijden van Peníscola ligt deze leuke papegaaientuin, Jardin de Papagayo. Een leuk uitstapjes voor jong en oud. In deze tropische tuin zie je uiteraard diverse soorten papegaaien, maar er zijn ook kangoeroes en een mooie vlindertuin (hiervoor geldt een toeslag). Tijdens de vogelshow laten de papegaaien zien wat ze allemaal geleerd hebben. Dieren die kunsten vertonen is misschien niet ieders cup of tea, maar het zijn intelligente dieren die graag leren en het park staat voor het behoud van de dieren. Voor kinderen tot een jaar of twaalf is er een leuk klimpark.

Jardin de Papagayo Peníscola
Ballon!