Hradec Králové, Bohemen

Hradec Králové, Bohemen Vaar met een radarboot over de rivier de Elbe, of struin langs de vele architectonische hoogtepunten tijdens jouw bezoek aan de stad Hradec Králové. Bewonder de uiteenlopende bouwwerken in deze stad, van gotische stijlen tot moderne architectuur. Een van de oudste gebouwen van het centrum, de Witte Toren, biedt een prachtig uitzicht over de stad. In het Art Nouveau gebouw van het Oost-Boheems Museum vind je dan weer een grote hoeveelheid archeologische schatten, waaronder een fonkelende riem die ooit toebehoorde tot Elizabeth van Pommeren. Wie is de Mol-liefhebbers herkennen het gebouw misschien van het 21ste seizoen, waarin dit museum een locatie voor een spel was.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Witte Toren & Kathedraal

Een van de aanraders in deze stad is het beklimmen van de 72 meter hoge Witte Toren. Niet alleen biedt een klim omhoog je uitzicht over de stad, maar vanaf hier zie je zelfs het groene Adelaars-, en Reuzengebergte liggen. Op de vierde verdieping vind je de acht ton wegende klok Augustin. Op zo'n honderd meter lopen vanaf de Witte Toren kun je ook de kathedraal van deze stad bezoeken, waarvan de geschiedenis een mysterie is, omdat de stichtingsakte van deze kerk is verdwenen.

Hradec Králové, Bohemen

Musea

Na de Eerste Wereldoorlog drukten twee grote architecten hun stempel op de stad. De Art Nouveau gebouwen van Josef Gočár en zijn voorganger Jan Kotěra zijn tegenwoordig belangrijke bezienswaardigheden. De sporen van Gočár zie je terug aan het plein, het schoolgebouw, de zetel van het bisdom en het huidige stadhuis. Een belangrijk ander, door Gočár ontworpen, gebouw is het Oost-Boheems Museum. Niet alleen het ontwerp van dit gebouw is waanzinnig interessant om te ontdekken, ook de collectie is erg uitgebreid. Je vindt hier diverse exposities over zowel archeologie, geschiedenis als natuur. Zo bekijk je hier de fonkelende riem die, naar verluidt, ooit aan koningin Elizabeth van Pommeren toebehoorde. Een ander interessant museum is de prachtige Modern Art Gallery aan het grote plein, waar je veel surrealistische kunst treft uit de jaren twintig tot zeventig kunt bekijken.

Hradec Králové, Bohemen

Omgeving

Adelaarsgebergte (Tsjechisch: Orlické hory)

Klaar met de stad? Op ruim een uur rijden vanaf Hradec Králové vind je het prachtige Adelaarsgebergte. Ga hier wandelen of fietsen door de dikke bossen, afgewisseld met overblijfselen van oude vestingswerken uit voormalig Tsjechoslowakije. In het Fort Hanička huist tegenwoordig een museum waar je leert over de geschiedenis van deze bunker, die in de jaren dertig als verdediging tegen de Duitsers gebouwd werd. Een andere bezienswaardigheid is het mooie, goed onderhouden, Chateau Opočno.

Hradec Králové, Bohemen

Kuks Hospitaal

Stap terug in de tijd wanneer je een bezoek brengt aan het oude hospitaal Kuks, gebouwd bovenop een heuvel aan de rivier de Elbe. Je kunt je helemaal voorstellen hoe de rijke oud-bewoners van dit gebied hier kwamen om uit te rusten in dit chique kuuroord. Binnen vind je nog een vreemde bezienswaardigheid in de vorm van de 'macabere hal' waar zich veel oude tekeningen bevinden over de dood. Mochten de waterbronnen geen helende werking hebben gehad op de bezoekers, dan konden ze hier terecht in een van de oudste apotheken van Tsjechië. Tegenwoordig zie je nog de rijen oude flesjes staan.

Hradec Králové, Bohemen

De Ostaš

Beklim de tafelberg de Ostaš. Een van de mooiste uitzichten tref je bij de barokke kapel op de heuvel Hvězda. Dit betekent ster en verwijst naar een houten kruis met een gouden ster, bovenop de heuvel. Dit kruis vormde vroeger een oriëntatiepunt voor wandelaars die zich tussen de steile rotspartijen een weg omhoog baanden. Naast de kapel staat het historische jachthuis, waar je kunt stoppen voor wat lekkers te eten of drinken met een prachtig uitzicht vanaf het balkon.

Hradec Králové, Bohemen

Kasteel Náchod

Het kenmerk van de kleine stad Náchod is het grote kasteel dat boven de plaats uittorent. Een van de voormalig bewoners was de familie Smiřický, een van de rijkste families uit Bohemen. Je kunt het kasteel vandaag de dag gewoon bezoeken en om het kasteel lopen mooie wandelroutes. In de greppel van dit kasteel worden twee levende beren gehouden. In de stad vind je ook nog de grootste brouwerij van deze regio, waar ze onder andere een 'biertje' met 45 procent alcohol verkopen.

Hradec Králové, Bohemen
Ballon!