Reuzengebergte, Bohemen

Reuzengebergte, Bohemen Het Reuzengebergte ligt op de grens van Polen en Tsjechië. In Tsjechië bestaat het Reuzengebergte uit de bergen en bossen van Nationaal Park Krkonoše en in Polen ligt het gebergte in Nationaal Park Karkonosze. Het Reuzengebergte is een waar wandelparadijs in de zomer en een geliefd skigebied in de winter. Wandel door de groene valleien, laat je verrassen door de vele watervallen en beklim de hoogste top Snežka. Ook het natuurschoon rondom het Reuzengebergte is prachtig. Ontdek de natuur aan de Poolse kant of de bijzondere rotsformaties in het beschermd natuurgebied Broumovsko.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Harrachov

Harrachov is een goede uitvalsbasis voor het westen van het Nationaal Park Krkonoše. Het bergdorpje staat niet alleen bekend als fantastische wintersportbestemming, maar ook om de 300 jaar oude glasblaastraditie en talloze activiteiten in de omgeving. Er starten diverse wandelingen vanaf dit stadje. Neem de blauwe route van zeven kilometer waarbij je onderweg langs de op een na oudste glasfabriek van Tsjechië komt. Vanuit het stadje Harrachov loop je ongeveer een kilometer langs een rivier totdat je bij de mooie Mumlavský waterval uitkomt. Net buiten Harrachov kun je ook naar de Pramen Labe, een van de meest populaire plekjes van het Reuzengebergte. Dit is de plek waar de Elbe op bijna 1400 meter hoogte ontspringt.

Mumlava waterval, Reuzengebergte

Špindlerův Mlýn

Een andere plaats midden in het Nationaal Park Krkonoše is de wintersportplaats Špindlerův Mlýn. Veel Nederlanders razen hier in de wintermaanden van de pistes af. Ook in de zomermaanden zijn er genoeg activiteiten te ondernemen. Trek stevige schoenen aan en maak een mooie wandeling. Wandel naar verschillende watervallen of kies bijvoorbeeld voor een dagwandeling naar Sněžka, de hoogste berg van Tsjechië. Ook vanuit deze plaats kun je prachtig wandelen naar Pramen Labe, de bron van de Elbe. Wist je dat je hier ook prima kunt fietsen? Er zijn zelfs fietsbussen die je naar hoger gelegen delen van het Reuzengebergte brengen. Probeer ook zeker een ritje met de bobsleebaan. Deze heeft een spectaculaire lengte van 1400 meter.

Špindlerův Mlýn, Reuzengebergte

Pančavský vodopád waterval

Verspreid door Nationaal Park Krkonoše kom je prachtige watervallen tegen. Met een hoogte van 148 meter behoort deze waterval tot een van de hoogste van Tsjechië. Doordat het water trapsgewijs van enorme rotsblokken naar beneden valt en je zicht hebt op een prachtige weidse omgeving, is het zeker ook een van de mooiste watervallen van het land. Parkeer de auto bij Horní Mísečky en dan is het ongeveer een uurtje lopen naar de waterval. Of start vanuit Špindlerův Mlýn en dan is het ongeveer twee uur wandelen naar het uitzichtpunt bovenaan.

Pančavský vodopád, Reuzengebergte

Pec pod Sněžkou

Meer richting het oosten ligt het leuke bergdorpje en wintersportbestemming Pec pod Sněžkou. Waar de kabelbanen je in de winter naar de pistes brengen, brengen ze je in de zomer naar de mooiste startpunten voor wandelingen. Neem zeker de kabelbaan naar de top van de Sněžka, de hoogste berg van het land. De uitzichten zijn onwerkelijk mooi van boven. Net zoals in Špindlerův zijn er hier ook veel fietspaden in de buurt en brengen fietsbussen je naar hoger gelegen delen. Ten zuiden van de stad vind je het uitkijkplatform Braunberg Vista Point. Beklim de vele trappen naar boven om van het 360 graden uitzicht te genieten.

Wintersportplaats Pec pod Sněžkou, Reuzengebergte

Boomtop wandeling

Wat dacht je van een wandeling tussen de toppen van de hoogste bomen? De Stezka Korunami stromů lipno is een houten loopbrug tussen de bomen door op een hoogte van twintig tot veertig meter. De wandeling eindigt met een rondwandeling door een negenhoekige stellage met bovenop een observatieplatform. Onderweg staan verschillende informatieborden over de omgeving en de dieren die hier leven. Kinderen kunnen tijdens de wandeling ook hindernissen nemen, met altijd de zekerheid van een veiligheidsnet eronder. Deze wandeling bij het plaatsje Janské Lázně is nog geen 700 meter lang, maar zeker een unieke belevenis.

Boomtop wandeling, Reuzengebergte

Omgeving

Nationaal Park Karkonosze

Het Reuzengebergte aan de Poolse zijde heeft de naam Karkonosze. De naam is te danken aan de legende van een reus, genaamd Karkonosz. In het nationale park tref je een groots en grillig berglandschap aan. Door de vele gemarkeerde paden kun je hier uitstekend wandelen. De meeste wandelroutes starten bij de plaatsen Szklarska Poręba en Karpacz. Met name de wandeling naar de hoogste top Sniezka is populair doordat je boven beloond wordt met een van de mooiste uitzichten in het land. Aan de noordkant liggen de ruïnes van het Chojnik kasteel. Gebouwd in de twaalfde eeuw, maar helaas verbrand aan het einde van de zeventiende eeuw en nooit meer opgebouwd. Beklim de kasteeltoren voor een schitterend uitzicht.

Nationaal Park Karkonosze, Reuzengebergte

Watervallen Karkonosze

De Kamieńczyk waterval is de hoogste waterval van Karkonosze. Gelegen in een diepe kloof, valt het water over drie treden naar beneden. Vanaf de parkeerplaats aan hoofdweg 3 loopt een pad van anderhalve kilometer naar de waterval toe. Aan dezelfde weg ligt de bekende Szklarska waterval. Het is een kwartiertje lopen naar deze waterval vanaf de parkeerplaats. Nóg een waterval die het bezoeken waard is, ligt meer aan de oostkant van het park. De Podgórna waterval ligt prachtig in het bos en is omgeven door een kristalhelder meer.

Watervallen nationaal Park Karkonosze, Reuzengebergte

Natuurgebied Broumovsko

Ten oosten van het Reuzengebergte ligt het beschermde natuurgebied Broumovsko. Een park in Tsjechië, aan drie kanten omsloten door Polen. Dit natuurgebied staat bekend om de vele rotsformaties. De bekendste rotsen zijn die van de Adršpach en Teplice, allebei geliefd onder rotsklimmers. Minder bekend, maar net zo indrukwekkend zijn de Broumovsko Muren. Verder is dit een prachtig wandelgebied. In het midden van Broumovsko is de tafelberg Ostaš, die je al van ver ziet verrijzen, te bezichtigen. Met twee wandelingen trotseer je de rotsen rond het bergplateau Ostaš: de onderste en de bovenste labyrinten. Beide routes zijn ongeveer drie kilometer lang. Neem ook een kijkje bij het veertiende-eeuwse benedictijnenklooster.

Beschermd natuurgebied Broumovsko, Reuzengebergte

Rotsen van Teplice

Het grootste rotslabyrint van Centraal Europa zijn de rotsen van Teplice. Zo zijn er mysterieuze grotten, smalle valleien en slanke rotstorens. Op sommige plekke kijk je tegen 70 meter hoge rotswanden aan. Wandel door de prachtige natuur van het labyrint. Neem ook een kijkje bij de burchtruïne Střmen, ga via een steile trap naar boven voor een schitterend uitzicht. Daarnaast zijn deze rotsen een van de bekendste om te klimmen in Tsjechië. Hijs je in een harnas en ga de uitdaging aan! De belangrijkste toegangspoort tot de Teplice rotsen is het gelijknamige stadje Teplice nad Metují. Deze plaats heeft haar naam te danken aan de warmwaterbronnen in de buurt. Zelfs met extreme kou, bevriezen deze bronnen niet.

Rotsen van Teplice, Reuzengebergte

Rotsen van Adršpach

Een andere populaire rotsformatie zijn de rotsen van Adršpach, vlak bij de gelijknamige plaats. De bekendste wandelroute door dit labyrint loopt als een grote lus langs de mooiste bezienswaardigheden, waaronder de beroemde poort. Loop door de bijzondere smalle gleuven en langs de hoge rotsen. Na een doolhof van rotsen kom je langs een schitterende waterval die natuurlijk ook weer omringd is door rotsen. Er gaat nog een extra route langs een helder blauw meer. Het is tevens mogelijk om hier een boottocht op te maken.

Rotsen van Adršpach, Reuzengebergte
Ballon!