Karlovy Vary, Bohemen

Karlovy Vary Misschien ken je de stad onder de naam Karlsbad? Dit Tsjechische stadje Karlovy Vary staat wereldwijd bekend om zijn tientallen warmwaterbronnen. Deze trokken destijds al beroemdheden zoals Napoleon en Mozart naar de stad. Het warme zout- en zwavelhoudende water wacht op je. Geniet hiervan bij de colonnades Mlýnská of de Vřídelní. Tap water uit een van de bronnen in een typische drinkbeker die je hier als souvenir kunt aanschaffen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stara Louka

Dit is een prachtige boulevard aan de rivier de Teplá, met aan weerszijden rijk gekleurde, klassieke gebouwen. Stap even binnen bij het Grand Pupp hotel en waan je op de filmset van de James Bond film: Casino Royale. De Stara Louka oogt charmant en luxueus door de hotels, luxe winkels en gezellige restaurants. Neem even de tijd en strijk neer op een van de terrassen voor een traditionele wafel, Lázeňské Oplatky.

Stara Louka Karlovy Vary

Mlýnská Colonnade

Dé plek in Karlovy Vary die je moet bezoeken: de Mlýnská Colonnade. De Korintische zuilen vormen met elkaar een schitterende galerij waarin vijf warmwaterbronnen liggen. Koop bij een van de souvenirwinkels een drinkbeker en tap water van een van de bronnen. Let op, het kan erg warm zijn. Ervaar de unieke smaak van het zwavelhoudende water. Halverwege de galerij biedt een deur toegang tot het dakterras, hier heb je een prachtig uitzicht over heel Karlovy Vary. Loop de stad verder door en ontdek de andere warmwaterbronnen, zoals de Tržní Colonnada, een houten gebouw in Zwitserse Stijl of de Vřídelní Colonnade, een van de oudste bronnen.

Mlynska Colonnade Karlovy Vary

Vřídelní Colonnade

Het gewapend beton en de grote glazen wanden geven het gebouw een moderne uitstraling. Deze Vřídelní Kolonáda is een van de meest populaire bronnen. Het heeft namelijk een bijzondere, extra bezienswaardigheid. Een geiser spuit hier water zo'n twaalf meter omhoog. Daarna wordt het opgevangen tot het voldoende afgekoeld is om te drinken. Je kunt een rondleiding krijgen door het ondergrondse gedeelte van deze thermale bron. Hier ontdek je het proces van thermische tufsteen, watergangen en aanwezige zeldzame bacteriën en algen.

Vřídelní Colonnade Karlovy Vary

Kerk Maria Magdalena

Op nog geen 100 meter van de Vřídelní Colonnade ligt deze prachtige barokke kerk uit de veertiende eeuw. De kerk heeft een met rijk versierde inrichting uit de achttiende eeuw. Het enige overgebleven onderdeel uit de veertiende eeuw is de crypte, die je vandaag de dag nog steeds kunt bezoeken. Vanwege de akoestiek vinden hier regelmatig orgelconcerten plaats

Maria Magdalenakerk Karlovy Vary

Karlovy Vary Theater

Dit theater werd gebouwd volgens een ontwerp van twee beroemde architecten: Fellner en Helmer. In 1886 werd het theater feestelijk geopend met de uitvoering van Mozarts Huwelijk van Figaro. De decoraties in de foyer, de imposante kroonluchters en de rococo verlichting geven het theater een prachtige uitstraling.

Karlovy Vary theater

Sint-Petrus-en-Pauluskathedraal

De vijf vergulde koepels en de blauwe accenten op de muren geven deze Russisch-orthodoxe kerk in Byzantijnse stijl een bijzondere uitstraling. Stap even binnen en bekijk de rijk versierde kerkmuren en decoraties. De kerk staat in een van de mooiste wijken van Karlovy Vary, vol met schitterende villa's en huizen.

Kathedraal van Karlovy Vary

Becherovka Museum

In Karlovy Vary kun je niet alleen zwavelhoudend bronwater drinken, de stad staat ook bekend om de kruidenlikeur Becherovka. Apotheker Jan Becher heeft het gecreëerd door ruim twintig verschillende kruiden te mengen en te distilleren tot deze likeur. Een museum gewijd aan deze man en het drankje ontbreekt dan ook niet. De apotheker heeft het historische pand 'Steinberky' zelf laten bouwen en het heeft dan ook een eeuw lang dienst gedaan als fabriek. Tegenwoordig is het een interactief museum over het leven van Jan Becher en zijn familie, uitleg over het distilleerproces en natuurlijk een glaasje om te proeven.

Becherovka Museum Karlovy Vary

Diana Uitkijktoren

Achter het Grand Hotel Pupp start het kabeltrammetje dat je naar de top van de heuvel brengt. Op de heuvel staat het uitkijkplatform Diana. Hier kun je kiezen, beklim je de 150 traptreden of neem je de lift naar boven. Vanaf de toren heb je een uitzicht over de stad en de omringende vallei. Stap halverwege de tandradbaan even uit om naar het standbeeld Jeleni Skok Rock te lopen. Hier ligt namelijk ook het oudste uitkijkpunt van de stad, een houten prieel Mayer's Gloriette, gebouwd op een rotswand. Een ander uitzichtpunt, net buiten de stad, is de uitkijktoren van Goethe.

Uitkijktoren Diana Karlovy Vary

Moser Glas Museum

Breng een bezoek aan het Moser Glas Museum en maak kennis met de geschiedenis van de glasblazerij. Dit atelier is vooral gespecialiseerd in kristalglas. Bijzonder is dat zij hofleverancier zijn van de Britse koninklijke familie. De tentoonstelling bevat een grote collectie van historisch glaswerk tot hedendaagse stijlen. Neem deel aan een rondleiding en bekijk het unieke talent van de glasblazers die gesmolten glazen massa tot prachtig glaswerk kunnen omtoveren.

Moser glasmuseum Karlovy Vary

Omgeving

Svatoš rotsen

De bijzondere Svatoš rotsen zijn natuurlijk gevormde granieten formaties in de vorm van pilaren en prisma's en wordt ook de ‘versteende bruiloft processie’ genoemd. Hun vorm doet denken aan een bruiloftsprocessie, die volgens de legende in steen werd veranderd door een beeldschone nimf. Dit nationale monument is geliefd bij outdoorliefhebbers door de prachtige natuur in de omgeving. Je kunt er heerlijk fietsen, wandelen, klimmen en peddelen in een kano. Vanuit de plaats Doubí kun je de gelijknamige wandelroute volgen naar dit prachtige natuurwonder. De tien kilometer lange fietsroute tussen Loket en Karlovy Vary komt langs het monument en is een van de mooiste in routes in Bohemen.

Svatoš rotsen Bohemen

Kasteel van Loket

Op een kwartier rijden ligt het stadje Loket, met het gelijknamige kasteel dat bovenop de heuvel ligt. Het oude fort is uitstekend bewaard gebleven en tegenwoordig ingericht als museum. In de fraai ingerichte zalen zie je wapens, helmen en andere militaire uitrustingen, maar ook mineralen en oude apothekersgerei en oude meubels. Sta even stil bij de mooie muurschilderingen voordat je afdaalt naar de kelders, die vroeger als gevangenis dienst deden. Hier is een aantal scenes nagebouwd hoe het folteren van gevangenen er vroeger aan toe ging. Het hele jaar door worden er concerten gehouden en in de weekenden is er regelmatig een poppentheater.

Loket Kasteel Bohemen
Ballon!