Boheems Paradijs, Bohemen

Boheems Paradijs, Bohemen Het Boheems Paradijs is een prachtig uitgestrekt natuurgebied met vele spectaculaire rotsformaties, heuvels en bijzondere kastelen. De Tsjechische naam van dit gebied is Český Ráj. Er zijn veel wandelpaden te vinden in het Boheems Paradijs wat een uitstekende manier is om de vele rotspartijen te bekijken. Of ga iets actievers doen als rotsklimmen, kajakken of raften. Daarnaast zijn er veel kastelen of ruïnes ervan te zien in dit gebied. De meest bijzondere is de kasteelruïne Trosky, ook wel het symbool van het Boheems Paradijs.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadje Hrubá Skála

In het oosten van het Boheems Paradijs ligt het grotstadje Hrubá Skála. Dit is een prima uitvalsbasis voor het natuurpark. Start hier je wandeltocht door het park, langs de vele zandstenen rotsen en door de bossen. Ook de lange afstandsroute Zlatá stezka Českého ráje komt langs dit stadje, volg hiervoor de rode markeringen. In Hrubá Skála is ook het gelijknamige kasteel uit de veertiende eeuw te vinden. Het is een sierlijke verschijning boven op een grote zandstenen rots. Ga naar boven en geniet van het schitterende uitzicht over het rotsachtige gebied.

Stadje Hrubá Skála, Boheems Paradijs

Hruboskalsko rotsen

Een van de bekendere rotsformaties staat ten noorden van Hrubá Skála. Vanuit dit stadje rijd je naar de Hruboskalsko rotsen toe of maak een prachtige wandeling van ongeveer zeven kilometer in totaal. Wandel door de metershoge bomen en snuif de frisse geur van het bos op. Op vrijwel iedere hoek stuit je op een enorme zandstenen pilaar. Stop bij verschillende uitzichtpunten totdat je zicht hebt op de indrukwekkende rotsen van Hruboskalsko.

Hruboskalsko rotsen, Boheems Paradijs

Stadje Malá Skála

Alle actievelingen en adrenaline junkies zijn in het noorden, rond Malá Skála, aan het juiste adres. Dit gebied is dan ook heel geliefd onder rotsklimmers. Het labyrint bij de rotsen van de Sokolgevel is een echte uitdaging voor bergbeklimmers. Of glijd met een kano of kajak van de rivier Jizera af. Een stukje geschiedenis is te vinden bij de ruïnes van het Felsenburg Vranov kasteel. Deze ruïnes worden gezien als het grootste rotskasteel van de Bohemen.

Stadje Malá Skála, Boheems Paradijs

Prachovské Skály rotsen

Dit is een niet te missen bezienswaardigheid. De Prachovské Skály rotsen behoren tot het oudste en bekendste natuurgebieden van het land en de wieg van het bergbeklimmen. Hier wandel je tussen de ruim 300 rotspilaren door. Kijk omhoog en laat je verrassen door de reuzen om je heen, waarvan sommige zelfs een eigen naam hebben. De wandelpaden brengen je naar verschillende uitzichtpunten toe, zodat je de rotsen ook van bovenaf kan bewonderen. Af en toe even bukken en goed vasthouden, maar de wandeling is absoluut de moeite waard.

Prachovské Skály rotsen, Boheems Paradijs

Kasteel Kost

In het zuiden van het Boheems Paradijs staat het kasteel Kost op een heuvel tussen de bossen. De geschiedenis van dit kasteel gaat terug naar de dertiende eeuw. Waar het een paar eeuwen geleden nog afbrandde, knapte de Netolicky-familie het vervallen kasteel helemaal op. Zelfs de martelkamers zijn bewaard gebleven. Onder leiding van een gids is het mogelijk dit kasteel van binnen te bekijken.

Kasteel Kost, Boheems Paradijs

Kasteelruïne Trosky

Deze burcht uit de veertiende eeuw is het symbool van het Boheems Paradijs geworden. Door het unieke uiterlijk van twee grote torens bovenop twee rotsen is het kasteel goed herkenbaar. Het is zelfs een van de meest populaire bezienswaardigheden van het land. Neem een rondleiding door de ruïnes, een gids vertelt je onderweg graag meer over de geschiedenis en achtergrond van het kasteel. Beklim de twee torens Bana en Panna genaamd.

Kasteelruïne Trosky, Boheems Paradijs

Omgeving

Skoda museum

Ten zuiden van het Boheems Paradijs in Mladá Boleslav staat het Skoda museum. In dit museum zijn de vele modellen van het bekende Tsjechische automerk te bewonderen. Bekijk de film over het monteren van de auto of volg een rondleiding om meer te weten te komen over de geschiedenis van dit merk. De echte liefhebbers bezoeken de Skoda fabriek op afspraak.

Skoda museum, Boheems Paradijs

Tandradbaan Tandvald - Korenov

Ten noorden van het Boheems Paradijs is het mogelijk om een bijzonder ritje over de tandradbaan te maken. Tussen Tanvald en Korenov rijdt deze tandradbaan over een traject van ongeveer twaalf kilometer lang. Stap in en bekijk de mooie omgeving vanuit dit vervoersmiddel. Je gaat door tunnels en komt langs de mooiste vergezichten. De klim van 200 meter maakt dit de steilste tandradbaan in Tsjechië.

Tandradbaan Tandvald - Korenov, Boheems Paradijs
Ballon!