Frýdlant, Bohemen

Frýdlant In het uiterste noorden van Tsjechië vlakbij de grens met Polen ligt de stad Frýdlant. Op de basalt-rots prijkt de imposante middeleeuwse burcht, waar de stad om bekend staat. Duik in de geschiedenis van Frýdlant en breng een bezoek aan het stedelijk museum dat in het stadhuis gevestigd is. Betlem is een nagebouwde kerststal in een klein huis in het centrum. Vanaf de uitkijktoren in het nabijgelegen Heřmanice heb je een prachtig uitzicht over de stad en het IJzergebergte.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kasteel van Frýdlant

Bezoek dit imposante vestingswerk dat bestaat uit een combinatie van een middeleeuwse gotische burcht en een kasteel gebouwd in renaissancestijl. De voorburcht heeft een vijftig meter hoge toren, ontwikkeld door een Italiaanse architect rond 1600. Neem deel aan een rondleiding door het complex en langs de muren, die voor een groot gedeelte bedekt zijn met sgraffiti (versierd pleisterwerk). In de weelderige vertrekken staan collecties van wapens, boeken, glas- en aardewerk. Voor de jonge gasten is het speelgoed in de kinderkamer leuk, Zo ontdekken ze hoe de kindertijd in de negentiende eeuw eruit zag.

Kasteel Frýdlant

Stadhuis Frýdlant

Stap binnen in het stadhuis en verbaas je over het prachtige trappenhuis en de rijkversierde plafonds. Beklim de toren van het stadhuis en geniet van het uitzicht over de stad en het Frýdlant-plein, ook wel Masaryk-plein genoemd naar de eerste president van Tsjechoslowakije. Op de tweede verdieping is het stedelijk museum gevestigd. Ga mee met een gids die je rondleidt langs ingerichte kamers: het onderkomen van de keizerlijke generaal Albrecht von Wallenstein, en diverse schilderijen en wapens. Een dependance van dit museum is in het oude ziekenhuis gevestigd. Hier krijg je kijkje in de geschiedenis van het ziekenhuis zelf en de archeologische opgravingen in Frýdlant.

Stadhuis Frýdlant

Betlem

In het centrum van Frýdlant staat een klein houten huis met een wel heel bijzonder interieur. De naam van het oude pand verklapt het al een beetje: Betlem. In het huis kun je een unieke kerststal zien. Je raakt niet uitgekeken op dit miniatuur bouwwerk, waar de stad Bethlehem tot in de kleinste details is uitgewerkt. De miniatuurfiguren worden door touwtjes bewogen. De maker heeft ruim 60 jaar van zijn leven hier aan gewerkt en je ontdekt dan ook steeds wat nieuws in het decor.

Betlem, Frýdlant

Pivovar Frýdlant

Tsjechië is een waar bierland. In de oude kasteelbrouwerij aan de rivier de Smědá is de Albrecht bierbrouwerij van Frýdlant gevestigd. De oudste vermelding van dit bier gaat terug tot de dertiende eeuw, maar het werd pas echt op grotere schaal gebrouwen toen de landheer Albrecht van Wallenstein de brouwerij uitbreidde. In 2010 werd de brouwerij nieuw leven ingeblazen en het huidige bier is naar deze landheer Albrecht vernoemd. Proef van een origineel Tsjechisch biertje in de stijlvolle pub en wandel mee met de gids voor een rondleiding door de brouwerij met een rijke historie.

Brouwerij Frýdlant

Heřmanice Uitkijktoren

Het slaperige dorpje Heřmanice ligt niet ver van Frýdlant, precies aan de Poolse grens. Bij aankomst zie je een aantal historische panden. De echte bezienswaardigheid hier is echter de houten uitkijktoren: Heřmanická. Beklim de trappen en geniet van het uitzicht over het glooiende landschap en het IJzergebergte. Langs het dorp loopt ook een leuke fietsroute, de zogenaamde smokkelaarsroute.

Observatietoren in Hermanice

Omgeving

Görlitz

Vanuit Frýdlant rijdt je binnen 40 minuten naar de stad Görlitz op de Pools-Duitse grens. Hoewel lang niet iedereen de stad kent, wordt deze toch als één van de highlights van Duitsland beschouwd. Het is dan ook een geliefd decor voor films. Een daguitstapje naar deze stad met zo'n 4000 officiële monumenten, authentieke gebouwen en levendige horeca is beslist de moeite waard. Na de Tweede Wereldoorlog werd de grens met Polen opnieuw getrokken, waardoor tegenwoordig delen van de stad tot Polen behoren. De rivier de Neisse dient als natuurlijke grens tussen de twee landen. Bijzonder in deze stad zijn de vele kerken en kapellen, zoals de Petrus en Pauluskerk en de St. Jacobuskathedraal.

Görlitz
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!