Pilsen, Bohemen

Pilsen, Bohemen Wij kennen Pilsen veelal onder deze (Duitse) naam, de Tsjechen noemen de stad Plzeň. Welke naam je ook gebruikt je herkent vast al snel ons woord: pils. Deze biersoort komt hier vandaan. Voor bierliefhebbers is het een heerlijke stad met veel lokale brouwerijen en natuurlijk de meest bekende Pilsner Urquell Brouwerij. Naast bier is Pilsen ook een historische stad met prachtige architectuur, vooral op en rond het plein van de republiek.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Pilsner Urquell Brouwerij

Een bezoek aan de Pilsner Urquell Brouwerij mag niet ontbreken. Als sinds 1898 is het merk Pilsner het belangrijkste product van de brouwerij. Toch worden er naast dit merk nog meer biersoorten geproduceerd. Ga onder leiding van een gids door de productiehallen en zie hoe de machines alle flesjes bier vullen. Duik de kelders in, waar nog steeds kleine hoeveelheden pils volgens de oorspronkelijke procedure gebrouwd worden. Aan het eind mag je natuurlijk ook het Pils proeven, rechtstreeks uit het houten vat.

Pilsner Urquell Brouwerij, Pilsen

Plein van de Republiek

Midden in het centrum van Pilsen ligt het historische stadsplein: Náměstí Republiky. Hier zijn enkele bijzondere oude bouwwerken te zien, zoals het stadhuis. Een Italiaanse ontwerper heeft het in de zestiende eeuw laten bouwen. Nog steeds is dit pand een van de mooiste raadhuizen van het land. Bekijk binnen de maquette van de binnenstad. Voor het stadhuis staat de pestzuil, een monument ter herinnering aan de pestepidemie. Ook de dertiende-eeuwse kathedraal is prachtig en niet te missen op het plein. De toren is de hoogste van Tsjechië. Een handig herkenningspunt en prachtig uitzichtpunt voor de stad.

Plein van de Republiek, Pilsen

Brouwerijmuseum

Wie zich nog meer wil verdiepen in het proces van bier brouwen, is er het Brouwerijmuseum (Pivovarské muzeum) in het centrum. Het is gevestigd in een prachtig oud pand uit de vijftiende eeuw en was destijds ook al en brouwerij. Bekijk de geschiedenis van het bierbrouwen en zie hoe het nu werkt. Zo is er een expositie die laat zien hoe het bier door de jaren heen geserveerd en gedronken werd. Een bijzonder object dat hier tentoongesteld wordt, is de allerkleinste bierkruik ter wereld.

Brouwerijmuseum, Pilsen

Marionettenmuseum

Aan het plein van de Republiek is ook het Marionettenmuseum gevestigd. Leer van alles over dit poppenspel dat een langlopende geschiedenis heeft in dit land. Veel kinderen zijn groot geworden met de verhalen, waarin deze bewegende poppen voorkwamen. Bekijk de beroemdste poppen, Hurvinek en Spejbl van Josef Skupa. Hier is zelfs een standbeeld van gemaakt, dat terug te vinden is in de stad. Probeer zelf ook het marionettenspel uit op het podium in het theater.

Marionettenmuseum, Pilsen

Synagoge

Een ander bijzonder gebouw is de synagoge, ‘Velká synagóga’ genoemd. Bijzonder is dat dit de op een na grootste synagoge is van heel Europa. De torens zijn zeker 45 meter hoog en niet te missen. Al jaren is deze synagoge in dienst als gebedshuis voor de Joden. Tegenwoordig worden hier ook regelmatig concerten en tentoonstellingen gehouden.

Synagoge, Pilsen

Ondergronds Gangenstelsel

Duik in dit ondergrondse gangenstelsel en zie hoe men vroeger voedsel en bier bewaarde en water uit de waterputten haalde. Het werd in de veertiende eeuw aangelegd voor het opslaan van voedsel in de kelders en waterputten. In roerige tijden diende het echter ook als schuilkelders en voor geheime communicatie. Dit gangenstelsel is met de lengte van ongeveer twintig kilometer een van de grootste van Midden-Europa. Je kunt helaas niet alles zien, maar een klein deel is geopend voor publiek en je gaat er met een rondleiding doorheen.

Ondergronds Gangenstelsel, Pilsen

Techmania

Het is een groot interactief natuurkundig museum, leuk voor jong en oud. Maak kennis met onder andere de industrie, het leven op aarde en de ruimte. Beleef de indrukwekkende sterrenhemel in het 3D planetarium en ga mee op reis door de 3D-wereld van mammoeten, vliegtuigen en de Tsjechische natuur. Projecteer zelf natuurverschijnselen, zoals tornado's en aardbevingen, op de aarde en zie het directe effect. Er worden dagelijks wetenschappelijke experimenten getoond. Voor kinderen is er een leuke escaperoom, waarbij ze moeten ontsnappen uit een laboratorium.

Techmania Science Centre, Pilsen

Omgeving

Kasteel Zamek Zbiroh

Op ongeveer veertig minuten rijden naar het oosten kun je een van de oudste kastelen van Tsjechië bezoeken. Het Zamek Zbiroh kasteel is volgens een legende opgericht door de jager Zbynek Zaits. In 1230 is dit kasteel voor het eerst genoemd en heeft een rijke geschiedenis aan bewoners van koningen tot aan gevangenen. Wandel door de vele kamers van het kasteel en bekijk de boeiende geschiedenis ervan. In het kasteel zijn tegenwoordig een luxe hotel en restaurant gevestigd. Tevens kunnen er evenementen en trouwerijen georganiseerd worden.

Kasteel Zamek Zbiroh, Pilsen
Ballon!