Praag, Bohemen

Praag Bohemen Deze hoofdstad van Tsjechië wordt niet voor niets ‘de gouden stad’ genoemd en het oude centrum prijkt met trots op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Dwaal langs de Astronomische Klok op het Oude Stadsplein, de iconische Karelsbrug en de Praagse Burcht. De Joodse wijk zit bomvol geschiedenis, terwijl de John Lennon-muur juist een veel moderner stukje Praag laat zien. Vanaf de uitkijktoren op de Petrínheuvel heb je eenmooi uitzicht over de stad. Je komt hier al snel ogen en tijd te kort!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Karelsbrug

Deze 500 meter lange brug siert tal van ansichtkaarten en reisgidsen over Tsjechië. Het is dan ook een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Praag. De brug verbindt het oude stadscentrum met de wijk Malá Strana, het is ook de route die naar de kasteelburcht leidt. Loop echter niet te snel over deze autovrije brug heen want er is veel moois te zien! Behalve het uitzicht over de rivier de Moldau bewonder je hier ook dertig standbeelden van heilige figuren. De brug uit 1357 is een gezellig ontmoetingspunt voor straatartiesten en kunstenaars. ’s Avonds wordt dit icoon van de Tsjechische hoofdstad prachtig verlicht.

Karelsbrug Praag

De Praagse Burcht

Je ziet deze al van verre liggen, want de kasteelburcht is gebouwd op een heuvel. Rondwandelen binnen de burchtmuren is al een bezienswaardigheid op zich, want smalle straatjes kronkelen omhoog naar middeleeuwse pleinen. Daarnaast zijn hier diverse dingen te zien en te doen. Neem een kijkje in de imposante Sint-Vitus kathedraal, woon de dagelijkse wisseling van de wacht bij of loop door het gouden straatje. Je kunt ook genieten van het uitzicht over Praag, wanneer je door de mooie kasteeltuinen loopt. Toegang tot het burchtcomplex is gratis, maar als je ergens naar binnen wilt betaal je entree. Er zijn ter plaatse verschillende combinatietickets verkrijgbaar.

De Praagse Burcht Praag

Sint-Vitus Kathedraal

Een parel op de kroon van de Praagse Burcht, dat is de Sint-Vituskathedraal. Vanaf de Karelsbrug zie je deze indrukwekkende kerk hoog boven de burchtheuvel uittorenen. In dit gebedshuis werden alle Boheemse koningen gekroond én vonden zij hun laatste rustplaats. De bouw van de grootste kerk in Praag startte in de veertiende eeuw en duurde maar liefst 600 jaar. Door die lange bouwperiode vind je hier elementen uit de gotiek, barok en renaissance terug. Bekijk het immense schip, de glas-in-loodramen en de graftombes van koningen en heiligen.

Sint-Vitus kathedraal Praag

Het Gouden Straatje

Binnen de muren van de Praagse burcht vind je een klein straatje vol kleurrijke huisjes. Deze zijn veelal nog ingericht zoals vroeger, waardoor je een goede indruk krijgt van het leven in de middeleeuwen. De naam is ontstaan doordat hier vroeger alchemisten hebben gewoond die goud konden maken. Daarnaast woonde de bekende schrijver Franz Kafka enige tijd op nummer 22. Ook kun je een klein museum over de riddertijd en een gevangenistoren bezoeken. Wil je het Gouden Straatje bezoeken? Let dan goed op welk combinatieticket je in het burchtcomplex koopt, want deze bezienswaardigheid is niet bij elke route inbegrepen.

Gouden Straatje Praag

Het Oude Stadsplein

Dit centraal gelegen plein, Staroměstské náměstí, is een goed startpunt voor een wandeling door het centrum van Praag. Het plein is ruim 9000 vierkante meter groot en wordt omringd door mooie gebouwen en bezienswaardigheden, zoals het raadhuis en de Týnkerk. De publiekstrekker van het Oude Stadsplein is de Astronomische klok, waar elk uur de apostelen even langs komen. Dit is uiteraard het drukste moment op het plein. Het Oude Stadsplein is altijd gezellig druk en gevuld met toeristen en straatartiesten. Zin in wat lekkers? Op straat wordt Trdelnik verkocht, een (warme), zoete broodrol, bestrooid met kaneel of nootjes.

Oude Stadsplein Praag

De Astronomische Klok

De Astronomische Klok is voor velen de eerste bezienswaardigheid waar ze naar toe gaan. Dit kleurrijke uurwerk, met gouden wijzers op een turquoise achtergrond, stamt uit de middeleeuwen. Het toont op complexe wijze maar liefst vijf verschillende tijdsoorten, waaronder de 'gewone' tijd, maar ook de maanden en de sterrenbeelden. Precies op het hele uur gaan de deurtjes open en is er boven en rondom de klok een klein schouwspel te zien: ‘de parade van apostelen’. De miniatuurvoorstelling duurt nog geen minuut, maar is toch iets wat je gezien moet hebben tijdens een stedentrip in Praag.

Astronomische Klok Praag

Het Oude Raadhuis

Wie Praag van bovenaf wil bekijken, heeft de keuze uit meerdere mooie uitzichtpunten. Een daarvan zit middenin het oude stadscentrum: het Oude Raadhuis aan de Oude Markt. De zeventig meter hoge toren werd al in 1338 gebouwd. Je kunt naar boven via een trap of met de lift. Je kunt ter plaatse een kaartje kopen, maar er kan wel een flinke wachtrij staan. Er zijn ook tickets die je vooraf voor een specifiek tijdstip kunt reserveren. Deze zijn weliswaar duurder, maar dan hoef je niet te wachten.

Oude Raadhuis Praag

Wenceslausplein

Hoewel de naam anders doet vermoeden, is dit meer een straat dan een plein. Je vindt er veel winkels en ook het nationaal museum van Praag. Voor het museum staat een beeld van de heilige Wensceslaus, naar wie deze oude paardenmarkt vernoemd is. Het is misschien niet de mooiste plek van Praag, maar het speelde wel een belangrijke rol in de geschiedenis van de stad. Een student kwam hier in opstand tegen de onderdrukking door het communistische regime. Dit leidde toen in het hele land tot protesten. Een monument herinnert aan deze tijd. Twintig jaar later vond hier ook de Fluwelen Revolutie plaats, die uiteindelijk een einde maakte aan het communisme.

Wenceslausplein Praag

De Moldau

In het Tsjechisch heet deze rivier de Vltava en het was de inspiratiebron voor een van de bekendste werken van de componist Smetana. Je zult deze rivier diverse keren tegenkomen, de Karelsbrug loopt er bijvoorbeeld overheen. Een goede manier om de stad eens van een andere kant te bekijken is een boottocht. In een uur tijd vaar je langs de mooiste plekken en krijg je allerlei tips en informatie over Praag. Bij het gezellige stadsstrand kun je een bootje huren om zelf het water op te gaan. Het Čertovka waterrad staat aan gekanaliseerde zijarm van de rivier. Bezegel jouw liefde met een hangslotje aan de liefdesbrug die er vlak bij ligt. In deze wijk vind je meteen ook veel goede restaurants.

Boottocht Moldau Praag

Nationaal Museum

Dit is het belangrijkste museum van Tsjechië. Sinds de oprichting in 1818 wist het museum een ongelooflijk omvangrijke collectie te verzamelen. De meer dan 15 miljoen objecten worden in tientallen gebouwen gehuisvest. Je bekijkt hier onder andere tentoonstellingen over zoölogie, antropologie en paleontologie. De hoofdvestiging van het Nationaal Museum ligt aan het Wenceslausplein.

Nationaal Museum Praag

Joodse wijk Josefov

Dit is de buurt waar vroeger alle Joodse inwoners van Praag woonden. Veel gebouwen en synagogen zijn bewaard gebleven en zijn nog altijd in gebruik. Een van de belangrijkste bezienswaardigheden is de Joodse begraafplaats. Op een klein stuk land werden van 1439 tot 1787 alle overledenen begraven. Vanwege de beperkte ruimte werden graven soms tot wel twaalf hoog onder de grond gestapeld. Ook het Joods Museum is een bezoek waard, hier leer je meer over de geschiedenis van de Joden in Praag en de gruwelijkheden die hier in de Tweede Wereldoorlog plaatsvonden. Op zaterdag (de sjabbat), zijn de bezienswaardigheden gesloten.

Joodse wijk Josefov Praag

Týnkerk

Met zijn twee grote torens is de Týnkerk een belangrijk herkenningspunt. Hoewel de bouw al in 1365 startte, was de imposante kerk pas in 1511 ‘echt’ af. De kerk heeft iets sprookjesachtig en de verhalen gaan dat zelfs Walt Disney hierdoor geïnspireerd raakte voor de verhalen en tekeningen van de Schone Slaapster. De kerk is bereikbaar via een doorgang in het oudste huis aan de Oude Markt. Het interieur van de kerk is ook erg indrukwekkend, bekijk de heilige drie-eenheid, het hoofdaltaar met afbeeldingen van de hemelvaart en een Madonnabeeld van 600 jaar oud. Op het plein ligt ook de St. Nicolaaskerk die je kunt bezoeken.

Tynkerk Praag

Strahovklooster

Op de hoogste heuvel van Praag staat een klooster dat al 800 jaar oud is. Het werd gesticht door de Premonstratenzers, die hier nog altijd wonen. De grootste trekpleister van het klooster is de theologie- en filosofiezaal. Deze prachtige zaal vol met fresco’s is namelijk het thuis van maar liefst 130.000 historische boeken. Je mag de zaal zelf helaas niet betreden (en foto’s maken is ook niet toegestaan), maar vanuit de deuropeningen krijg je toch een goede indruk. Vanaf de Petrínheuvel, waarop het klooster staat, heb je bovendien een mooi uitzicht op het lagergelegen deel van Praag.

Strahovklooster Praag

Het Dansende Huis

Praag staat vooral bekend om de historische gebouwen, maar je kunt hier ook moderne architectuur vinden. Een van de bekendste voorbeelden is ‘het Dansende Huis’, dat in 1996 werd voltooid. Het gebouw kreeg deze bijnaam door de bijzondere en enigszins vreemde vorm, waardoor het gebouw lijkt te bewegen. De bovenste verdieping heeft een restaurant met een panoramisch dakterras.

Dansende Huis Praag

Museum van het Communisme

Dit grote museum brengt de opkomst én de ondergang van het communisme in Tsjechië in beeld. Er zijn veel informatieve en uitgebreide displays. Daardoor kom je tijdens een bezoek veel te weten over dit onderwerp. Foto’s, spullen, propagandaposters en een film over de val van het communisme maken het beeld uit die tijd compleet.

Museum van het Communisme Praag

Malá Strana

Dit is een van de meest sfeervolle wijken in de stad. Wandel langs zestiende-eeuwse huizen in Barokstijl, winkels en leuke restaurantjes. Aan de ene kant van de wijk ligt de rivier de Moldau met de Karelsbrug. Aan de andere zijde liggen de burchtheuvel met de St. Vituskathedraal en de Petrínheuvel met de uitkijktoren. Het is hier over het algemeen minder druk dan in de Oude Stad. Neem ook zeker een kijkje bij de John Lennon-muur. Deze muur vol graffiti staat symbool voor vrijheid.

Mala Strana Praag

Petrínheuvel

Wil je tijdens je stedentrip in Praag ontsnappen aan de drukte op een plek die niet door alle toeristen wordt bezocht? Ga dan naar de groene Petrínheuvel. Je komt er door naar boven te lopen of een rit te maken met de kabelbaan. De kabelbaan maakt onderdeel uit van het openbaar vervoer, dus je standaard kaartje voor het OV is hier gewoon geldig. Bovenop de 327 meter hoge heuvel staat een uitkijktoren, die wel iets weg heeft van de Eiffeltoren. Een klim naar de zestig meter hoge top brengt je naar een prachtig uitzicht over de stad.

Petrinheuvel Praag

Uitzichtpunten in de stad

Naast de burchtheuvel en de Petrínheuvel kun je ook op andere plekken prachtig over Praag en de rivier de Moldau uitkijken. Een fikse klim over trappen brengt je naar het Letná Park. Dit is een wat minder bekende plek in de stad en je kunt dan ook in alle rust over de bruggen over de rivier uitkijken. Een ander onontdekt plekje is de toren op de Karelsbrug, de meesten lopen er alleen onderdoor, terwijl je deze ook kunt beklimmen. De Kruittoren ligt aan de rand van het oude centrum. Onderweg naar boven kom je door tal van ingerichte kamers (compleet met glas-in-lood-ramen), die de geschiedenis van de toren vertellen. Kers op de taart is uitzicht vanaf de bovenste verdieping.

Kruittoren Praag

Winkelen in Praag

In een grote stad als deze liggen natuurlijk ook talloze winkels en winkelcentra. Op een regenachtige dag is het Palladium een aanrader. Het is meteen ook de grootste shopping mall in de stad. Uiteraard met alle bekende merken, maar je vindt er ook leuke en unieke boetieks. Andere grote malls zijn Metropole, compleet met bioscoop, speeltuin en een gamecenter en het grote Chodov. Op de straat Havelská wordt dagelijks markt gehouden. Als je het aan de locals vraagt is het de beste van heel Praag naast versproducten worden hier ook leuke souvenirs verkocht.

Winkelen Praag

Omgeving

Vyšehrad

Met de metro ben je er zo. Het is een van de oudste stukken van de stad, de legende wil dat dit de eerste plek is waar Praag ontstond. De naam betekent Hoge Burcht en dat is ook precies wat deze plek is. Deze wijk is een complete oude vesting met muren en stadspoorten die het omringen. De Sint-Pieter-en-Pauluskerk en de rotunda van Sint Martinus zijn highlights, evenals het schitterende uitzicht over Praag. Neem een kijkje bij de oude begraafplaats en de granieten Duivelsstenen in het park. Hoewel het heel centraal ligt, is het een heerlijk rustige en groene oase

Vysehrad Praag

Kasteel Karlštejn

Op 30 kilometer van Praag ligt je kasteel Karlštejn. Dit middeleeuwse kasteel was ooit het zomerverblijf van Karel IV. Hoewel het er van buiten sprookjesachtig uitziet, is het van binnen grotendeels leeg. Je kunt het daarom alleen tijdens een rondleiding bezoeken, zo hoor je meteen ook alle verhalen over het kasteel. Neem je graag een souvenirs mee van je reizen? Dan word je hier op je wenken bediend: de weg die naar het kasteel leidt zit namelijk vol souvenirwinkels, die bijvoorbeeld Boheems glaswerk verkopen. Vanuit Praag kun je hier met de trein naartoe, maar ook met de auto is Karlštejn prima bereikbaar.

Kasteel Karlstejn Bohemen

Theresienstadt

In het Tsjechisch heet deze stad Terezín. Het werd tijdens de Tweede Wereldoorlog gebruikt als Joodse getto en als doorvoerkamp naar concentratiekampen zoals Auschwitz. Ook in Theresienstadt zelf kwamen veel mensen om het leven door de zware leefomstandigheden. Naar de buitenwereld toe presenteerden de nazi’s Theresienstadt echter als een ‘normale’ Joodse gemeente. Hiervoor bouwden ze nepwinkels, cafés en werd een propagandafilm opgenomen. Het kamp is goed bewaard gebleven, waardoor je een gedegen beeld van de gruwelijke geschiedenis krijgt. Vanuit Praag kun je er met de auto of het openbaar vervoer naartoe.

Theresienstadt Bohemen

Bottenkapel in Kutná Hora

Het kleine stadje Kutná Hora, op drie kwartier rijden van Praag, heeft een bijzondere bezienswaardigheid. Binnen in de sober uitziende kerk zit namelijk een gigantisch ossuarium: een bottenkapel. De volledige benedenverdieping is ingericht met botten en schedels, zo’n veertigduizend in totaal. Loop na een bezoek aan deze bijzondere plek ook zeker even door Kutná Hora zelf heen. Vooral de omgeving rond de Sint-Barbara kathedraal heeft mooie gebouwen.

Bottenkapel van Kutná Hora Bohemen

Openluchtmuseum Mayrau

Mijnbouw heeft altijd een grote rol gespeeld in Tsjechië en dit openluchtmuseum Hornický Skanzen Mayrau neemt je mee terug naar die tijd. Tijdens je bezoek aan deze kolenmijn ben jij de mijnwerker op de laatste dag dat hier actief gewerkt werd. Je gaat langs de speciale kettingkleedkamers, neemt een uniek kijkje in de onderaardse gangen en mijnputten en loopt door de machinekamer met machines uit verschillende periodes. Klinkt je dit bekend in de oren? Dat kan, in dit museum hebben de deelnemers van Wie is de Mol 2021 maar liefst twee opdrachten gedaan. Het interactieve museum is ook leuk voor kinderen en er is zelfs een industriële speeltuin voor hen.

Openluchtmuseum Mayrau Kladno
Ballon!