Nationaal Park Boheems Zwitserland, Bohemen

Nationaal Park Boheems Zwitserland, Bohemen Vlak bij de grens met Duitsland ligt het Nationaal Park Boheems Zwitserland. De Tsjechische naam van het natuurgebied is České Švýcarsko. Wandel door de sprookjesachtige bossen met diepe kloven, beekjes en vele rotsformaties. Neem vooral een kijkje bij de gigantische natuurlijke zandstenenboog Pravcická brána. Stap in de boot om de twee rotsachtige kloven in de rivier de Kamenice te bewonderen. Ook het plaatsje Děčín aan de zuidkant van het park heeft veel historie en een prachtig kasteel.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

Loop voor je bezoek aan het park binnen bij een van de bezoekerscentra voor een goede voorbereiding. Het grootste en belangrijkste bezoekerscentrum staat in Krásná Lípa. Hier krijg je een plattegrond en informatie over de mooiste wandelingen en prachtigste plekken in het park. De vier andere bezoekerscentra liggen in Saula, Jetřichovice, Hřensko en Srbská Kamenice.

Bezoekerscentrum, Nationaal Park Boheems Zwitserland

Boog Pravcická brána

Aan de noordwest kant van het park is de grootste natuurlijke zandstenen boog in Europa te bewonderen. Midden in de natuur staat de Pravcická brána, ook wel zandbrug genoemd of de toegangspoort tot de wereld van de rotssteden. De boog is ongeveer 26 meter lang en 16 meter hoog. Het is absoluut een van de populairste bezienswaardigheden van het park, dus houd rekening met drukte en kom aan het begin van de ochtend of eind van de middag. Er leiden twee routes naar de boog: eentje van ongeveer acht en eentje van dertien kilometer lang. Volg een prachtig bospad naar boven, de kortere route vereist een steilere klim.

Boog Pravcická brána, Nationaal Park Boheems Zwitserland

Kloven

Nog twee bijzondere natuurverschijnselen in dit park zijn de rotsachtige kloven door de rivier de Kamenice. De Divoká Soutěska en de Tichá Soutěska kloof zijn op sommige plekken maar liefst 150 meter hoog. Ook de Kamnitz kloof bij Hřensko is een trekpleister. Leg het grootste gedeelte wandelend af over smalle loopbruggen langs het water en door tunnels. Stap vervolgens in een boot om ook de meest verborgen plekjes te bewonderen, terwijl je ondertussen luistert naar de verhalen van de schippers over de geschiedenis van de kloof.

Kloven, Nationaal Park Boheems Zwitserland

Děčín

Aan de zuidkant van het Nationaal Park Boheems Zwitserland ligt de stad Děčín. Ideaal om als uitgangspunt te nemen voor het park. Een echt historisch stadje met een prachtig oud centrum. Met name het kasteel Děčín is een hoogtepunt van de stad en bovenop een rotsachtig gebergte niet te missen. Alleen de grandeur aan de buitenkant is al de moeite waard, maar neem ook binnen een kijkje onder leiding van een gids.

Děčín, Nationaal Park Boheems Zwitserland

Wandelen

Een paradijs voor wandelaars dat is Nationaal Park Boheems Zwitserland. Door het park zijn verschillende wandelpaden en gemarkeerde routes uitgestippeld. Bij het bezoekerscentrum haal je een plattegrond en kies je een mooie route uit. Loop bijvoorbeeld het wandelpad van ongeveer acht kilometer naar de top van de Jedlová berg en geniet van het prachtige uitzicht over de omgeving. Met ruim 700 meter is de Děčínský Sněžník de hoogste top van het gebied. Wandel in de buurt met uitzicht op de berg of trotseer de klim naar de top. Boven staat een uitkijktoren en word je getrakteerd op indrukwekkende vergezichten.

Wandelen, Nationaal Park Boheems Zwitserland

Rotsklimmen

Ben je gek op rotsklimmen? Dan ben je in in Boheems Zwitserland aan het juiste adres. Door alle bijzondere rotsformaties zijn hier talloze plekken om te klimmen. Stap binnen bij het bezoekerscentrum voor meer informatie over deze sport en de klimvergunningen. Beginners gaan onder begeleiding van een ervaren gids op pad. Er is voor ieder wat wils van eenvoudige tot moeilijkere trajecten.

Rotsklimmen, Nationaal Park Boheems Zwitserland

Omgeving

Panská skála

Net buiten de parkgrenzen is nog een prachtig natuurfenomeen te bezichtigen. Panská skála is een bijzondere rotsformatie van duizenden basaltzuilen, waarvan sommige tot wel twaalf meter lang zijn. De basaltrotsen zijn ongeveer 30 miljoen jaar geleden ontstaan na vulkaanuitbarstingen. Bekijk de zuilen van dichterbij en klim ook naar de top voor een fantastisch uitzicht op de omgeving.

Panská skála, Nationaal Park Boheems Zwitserland

Nationaal Park Saksisch Zwitserland

Nationaal Park Boheems Zwitserland in Tsjechië loopt over in het Duitse Nationaal Park Saksisch Zwitserland. Ga de grens over bij Hřensko en bezoek de prachtige natuur aan deze kant. Ook in dit park kenmerken dichtbegroeide bossen, indrukwekkende rotsformaties, oude burchten en adembenemende uitzichten het gebied. Fort Königstein is een echte must-see. Lange tijd werd deze schitterende vesting gezien als de veiligste plaats in heel Saksen, waardoor menig hertog hier zijn toevlucht zocht.

Nationaal Park Saksisch Zwitserland

Bastei

De bekendste en populairste bezienswaardigheid van Nationaal Park Saksisch Zwitserland is de Bastei. Deze rotsformatie ligt op ongeveer een half uur rijden vanaf Hřensko in Boheems Zwitserland. Door de rotsformatie loopt een lange brug. Vanaf deze brug heb je een adembenemend uitzicht op het Elbezandsteengebergte. Bij andere uitkijkpunten van de Bastei kun je je laten betoveren door de idyllische uitzichten over de rivier de Elbe en de Elbe-vallei. Vlak bij de populaire toeristische trekpleister ligt een grote parkeerplaats, maar je kunt ook aan de overkant van de rivier parkeren en met een pontje richting de Bastei varen.

Bastei, Nationaal Park Saksisch Zwitserland
Ballon!