Theresienstadt, Bohemen

Theresienstadt, Bohemen Theresienstadt was het grootste concentratiekamp in Tsjechië tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het staat ook wel bekend als Terezín. Joden uit verschillende landen werden hierheen vervoerd om vervolgens gedeporteerd te worden naar vernietigingskampen (vooral Auschwitz en Treblinka). Ook Nederlandse Joden uit kamp Westerbork kwamen hier terecht. Duitsland deed Theresienstadt voorkomen als een modelkamp, maar in werkelijkheid waren de leefomstandigheden vreselijk en werd hier het lot van tienduizenden mensen getekend. Treed naar binnen en kom meer te weten over de leefomstandigheden, de bevrijding en de geschiedenis van dit kamp.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ghetto museum

De Duitsers maakten van het concentratiekamp een Duitse Ghetto. Nadat het Deense Rode Kruis toegang eiste tot het kamp, creëerden de Duitsers een geheel dorp met een school en speeltuin zodat het leek alsof de gevangenen onder normale omstandigheden daar woonden. Dit toneelstuk vormde daarna de basis voor een propagandafilm. In het Ghetto museum kan je deze film en andere documentaires bekijken. Leer wat de werkelijke leefomstandigheden waren in dit kamp en kom meer te weten over wat zich hier in de geschiedenis heeft afgespeeld. Ook hangen er tekeningen die gemaakt zijn door de vele gevangengenomen kinderen. De herinneringen aan de overledenen en lege stapelbeden vormen een treurig beeld over dit kamp.

Ghetto museum, Theresienstadt

Begraafplaats

Hoewel Therienstadt geen vernietigingskamp was, stierven op deze plek toch 33.818 Joden als gevolg van de erbarmelijke omstandigheden. Net voor de bevrijding werden de meeste overlevenden nog geëxecuteerd. Na de oorlog kregen deze mensen een laatste rustplaats op de begraafplaats naast het kamp.

Begraafplaats, Theresienstadt
Win een reistegoed van 2022 euro. Klik hier voor meer info!