Boheemse Woud, Bohemen

Boheemse Woud, Bohemen Samen met het Duitse deel vormt het Boheemse Woud een van de grootste bossen van Centraal Europa. Het wordt dan ook wel het groene dak of de groene long van Europa genoemd. De Tsjechische naam van het natuurgebied is Národní park Šumava. Wandelen is de activiteit die uitstekend gedaan kan worden in dit uitgestrekte natuurgebied. Wandel langs een van de vijf gletsjermeren of ga beklim de bergtoppen voor een magnifiek uitzicht. De bekendste route is de Goldsteigroute, een vroegere smokkel- en handelsroute.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

In het uitgestrekte Boheemse Woud zijn meerdere bezoekerscentra te vinden, onder andere in Kvilda, Svinná Lada, Stožec, Kašperské Hory, Alžbětín en Březník. Stap bij eentje binnen als start van je ontdekkingstocht door het Boheemse Woud. Hier haal je een plattegrond van het park waar alle wandelroutes op gemarkeerd staan. Vraag naar de andere activiteiten en bekijk de fietsmogelijkheden, want die zijn er in dit gebied ook genoeg.

Bezoekerscentra, Boheemse Woud

Wandelen

Een paradijs voor wandelaars, dat is het Boheemse Woud. Door de ongerepte natuur lopen verschillende routes, waarbij je soms het pad met alleen de dieren in het bos deelt. Zo zijn er verschillende educatieve routes en routes voor speciaal voor kinderen. Een van de mooiste wandelingen is het Medvědí stezka pad (Berenpad) van ongeveer veertien kilometer lang. De route start bij treinstation Ovesná en eindigt bij treinstation Černý Kříž. Dit is het oudste natuurpad in het park en dankt haar naam aan de laatste beer die er geschoten is in 1856.

Wandelen, Boheemse Woud

Goldsteig wandelroute

De Goldsteig route is een populaire lange afstandsroute van ruim 600 kilometer lang door het Beierse en Boheemse Woud, van Duitsland naar Tsjechië. Vroeger was dit een smokkel- en handelsroute door deze streek. Tegenwoordig is het een prachtig verlaten route door de natuur. In totaal heeft de Goldsteig route 38 etappes. De meesten starten in het plaatsje Volary. Een groot gedeelte van de route loopt langs de Duits-Tsjechische grens en er zijn ook grensoverschrijdende trajecten te lopen. De paden zijn gemarkeerd met de gouden 'S' en er zijn meerdere informatieborden en rustplaatsen te vinden.

Goldsteig wandelroute, Boheemse Woud

Železná Ruda

Aan de noordkant van het park ligt de wintersportplaats Zelezná Ruda. Ook in de zomermaanden is dit plaatsje een goede uitvalsbasis om het Boheemse Woud te verkennen. In de buurt ligt het Zwarte meer (Černé jezero), het grootste natuurlijke meer van het land. Iets verderop bezoek je het Duivelsmeer (Čertovo jezero). Beide meren liggen in een sprookjesachtige bosrijke omgeving, ideaal voor schitterende wandelingen. Ook Železná Ruda zelf is leuk om te verkennen. Wandel door de smalle straatjes en bekijk de oude barokke kerk. Neem tevens een kijkje bij een glasblazerij, een ambacht die hier nog steeds wordt uitgevoerd.

Železná Ruda, Boheemse Woud

Lipnomeer

Aan de zuidkant van het Boheems Woud is nog een bijzonder meer te vinden. Het Lipnomeer is het grootste stuwmeer van Tsjechië. Dit meer vormt de ideale vakantiebestemming voor veel toeristen. Het meer zelf leent zicht uitstekend voor watersporten, een zomerse duik in het water en in de omgeving zijn mooie wandelingen en fietstochten te maken. De meeste toeristen trekken naar de dorpen Vltatou en Frymburk aan de zuidkant van het meer. Waar Frymburk het oudste dorpje aan het meer is en een prachtig historisch centrum heeft, ligt Vlatou naast een populair skigebied.

Lipnomeer, Boheemse Woud

Omgeving

Kastelen

Oude kastelen sieren de omgeving van het Boheemse Woud. Net buiten de parkgrenzen vind je bijvoorbeeld bovenop een heuvel het kasteel van Kašperk uit de veertiende eeuw boven. Vanaf de parkeerplaats leidt een pad van anderhalve kilometer je naar de top. Vanaf hier geniet je niet alleen van prachtige vergezichten, maar kun je ook een rondleiding binnen de kasteelmuren nemen. Ongeveer 30 kilometer ten noorden staan de ruïnes van het Velhartice kasteel. Overgebleven delen zijn het oude gotische paleis, de Putna toren en een stenen brug. Andere hoogtepunten in de omgeving zijn het kasteel van Klenová en de interessante kasteelruïnes van Rabí.

Kastelen, Boheemse Woud

Ceský Krumlov

Ten zuidoosten van het Boheemse Woud ligt de historische plaats Ceský Krumlov. De gehele binnenstad prijkt, dankzij de goed bewaard gebleven middeleeuwse kern, op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Wandel door de middeleeuwse straatjes, ga onder de grond in de grafietmijn en duik in een van de vele musea. Bezoek ook zeker het kasteel van Ceský Krumlov, deze behoort ongetwijfeld tot de populairste bezienswaardigheden van de stad. Een rondleiding door de verschillende gebouwen is een aanrader. Met een gids bekijk je de originele kasteelinterieurs, de Sint-Joriskapel en de gouden koets. Vanaf het kasteel heb je tevens een prachtig uitzicht over de stad zelf.

Ceský Krumlov, Boheemse Woud
Ballon!