České Budějovice, Bohemen

České Budějovice, Bohemen České Budějovice wordt ook wel Budweis genoemd: de stad van het biermerk Budweiser. Neem zeker een kijkje bij de brouwerij voor een rondleiding en natuurlijk een bierproeverij. Het historische centrum is ook zeer de moeite waard. Start op het centrale plein, Přemysl Otakar II, omringd door historische gebouwen en wandel zo rond naar de zwarte toren en de St. Nikolaaskathedraal. Een dagje de omgeving verkennen? Holašovice staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO, vanwege de prachtig versierde huizen.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Budweiser bierbrouwerij

České Budějovice wordt niet voor niks Budweis genoemd. Het originele Budweiser bier komt hier vandaan. Al sinds 1895 staat de brouwerij op deze plek en vanaf 1930 wordt het Budweiser bier hier gebrouwen. Niet te verwarren met de Amerikaanse variant die wij veelal kennen en waar ze hier niet altijd blij mee zijn. Neem een kijkje in de brouwerij en zie hoe de productie eraan toe gaat. Natuurlijk mag je aan het einde ook het Budweiser bier even proeven. Er is tevens een museum in de brouwerij die de geschiedenis van het bierbrouwen laat zien.

Budweiser bierbrouwerij, České Budějovice

Přemysl Otakar II Plein

Begin je bezoek aan České Budějovice op het plein Přemysl Otakar II, het hart van het centrum. Het plein is vernoemd naar koning Otakar II, de oprichter van de stad. Dit is het grootste vierkante plein van Tsjechië en het wordt omgeven door prachtige historische gebouwen. Rondom dit plein staan de zwarte toren, het stadhuis en de St. Nikolaaskathedraal. De barokke Samson fontein is een echte eyecatcher. Deze staat midden op het plein en is het symbool van de stad.

Přemysl Otakar II-plein, České Budějovice

St. Nikolaaskathedraal

De van oorsprong dertiende-eeuwse St. Nikolaaskathedraal is door de eeuwen heen meerdere keren herbouwd en verbouwd. Neem een kijkje binnen en bewonder de inrichting, die voor een groot deel uit de zeventiende en achttiende eeuw komt. Met name het schilderij ‘Dood van de Heilige Maagd’ en het altaarstuk van Leopold Huber zijn bijzonder.

St. Nikolaaskathedraal, České Budějovice

Zwarte toren Černá věž

Ook de zwarte toren, Černá věž ligt ook aan het plein in het centrum, vlak naast de St. Nikolaaskathedraal en is dus niet te missen. Beklim de toren om te genieten van het schitterende uitzicht over de stad. Op mooie dagen is het zelfs mogelijk om de Oostenrijkse Alpen te zien liggen. Een van de twee klokken in de toren is een geschenk geweest van de brouwerij en heeft daardoor ook de naam Budvar gekregen. Ook bijzonder is dat de toren nog steeds de oorspronkelijke deuren uit 1558 heeft.

Zwarte toren Černá věz, České Budějovice

Stadhuis

Het laatste monumentale gebouw, op een hoek van het plein, is het bijzondere stadhuis. Vooral de blauwe gevel valt op, met daarop verschillende ornamenten van waterspuwers in de vorm van een draak. In het gebouw is ook het toeristeninformatiecentrum gevestigd. Wil je het stadhuis uitgebreider bekijken boek dan een rondleiding.

Stadhuis, České Budějovice

Omgeving

Dorpje Holašovice

Op een klein half uurtje rijden van České Budějovice ligt het idyllische dorpje Holašovice. Het is slechts een klein dorpje met een iets meer dan honderd inwoners en heel bijzondere huizen. De meeste woningen hebben opvallend versierde gevels met ornamenten en krullen. Ze stammen uit de achttiende eeuw en je zult ze ook zeker in andere dorpjes zien. Alleen in Holašovice zijn bijna alle huizen zo versierd, vandaar dat dit dorp ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de omgeving staan nog een aantal bijzondere oude boerderijen.

Dorpje Holašovice, České Budějovice

Kasteel Hluboka

Kasteel Hluboka ligt op ongeveer een kwartiertje rijden ten noorden van České Budějovice. Dit sprookjeskasteel bestaat al sinds de dertiende eeuw, hoewel het in latere eeuwen meerdere malen aangepast is. Tijdens de rondleiding door het kasteel zie je hoe verschillende kamers nog volledig intact zijn gebleven, waaronder als de kasteelkeuken. Ook de toren en de manage zijn echte hoogtepunten. In totaal heeft dit kasteel maar liefst 140 kamers, lang niet alle zijn open voor publiek. Wandel ook even door de schitterende kasteeltuin en langs de orangerie, om het kasteel ook van de buitenkant te bewonderen.

Kasteel Hluboka, České Budějovice

Natuurgebied Blanský les

Rijd naar het zuiden om lekker de natuur in te trekken. Op ongeveer drie kwartier rijden ligt het natuurgebied Blanský les. Het is een prachtig gebied voor mooie wandelingen en lange fietstochten. Het hoogste punt van het park is de berg Klet, met op de top een oude stenen toren die je kunt beklimmen. Bij mooi weer zie je České Budějovice liggen. Het is ook onderdeel van een prachtige educatieve wandeling van ongeveer vijf kilometer. Vanaf het dorpje Holubov ben je ongeveer twee uur onderweg om de berg te klimmen. Ga je liever wat sneller naar boven? Stap dan in de Krásetin-kabelbaan die je in een mum van tijd naar de top brengt.

Natuurgebied Blanský les, České Budějovice
Ballon!