Ceský Krumlov, Bohemen

Cesky Krumlov Bohemen De authentieke stad Ceský Krumlov ligt aan de Vltava rivier. Vroeger was het de zetel van vele machtige Boheemse families, maar de stad raakt daarna flink in verval. Na de val van de Berlijnse Muur begon de herstelperiode. Het resultaat is dat de gehele binnenstad, dankzij de goed bewaard gebleven middeleeuwse kern, op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Wandel door de middeleeuwse straatjes, bezoek het Ceský Krumlov kasteel, ga onder de grond in de grafietmijn en duik in een van de vele musea.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Ceský Krumlov Kasteel

Het kasteel van Ceský Krumlov behoort ongetwijfeld tot de populairste bezienswaardigheden van de stad. In de dertiende eeuw werd het kasteel gesticht door de adellijke familie Krumlov. Het complex bestaat uit maar liefst veertig gebouwen en paleizen, waardoor het een van de grootste kasteelterreinen in Midden-Europa is. Een rondleiding met een gids is een aanrader. Neem een tour door het Ceský Krumlov kasteel waar je de originele kasteelinterieurs, de Sint-Joriskapel en de gouden koets bekijkt. Een andere tour richt zich op het barokke theater, een van de best bewaarde theaters ter wereld van zijn soort. Of neem een kijkje in het kasteelmuseum, de stallen met een unieke collectie harnassen en transportmiddelen en de prachtige kasteeltuinen.

Cesky Krumlov Kasteel Cesky Krumlov

St. Vitus kerk

De St. Vitus kerk is gebouwd tussen 1407 en 1439 op de fundamenten van een nog ouder gebouw. Het is een bijzondere kerk door de elementen uit de baroktijd, de gebrandschilderde ramen, een oude barokke altaar uit 1680 en de bogen. Opvallend is dat de ingang aan de zijkant van het gebouw is. De kerk steekt hoog boven de stad uit doordat het op een plateau in het centrum is gebouwd. Hierdoor is dit gebouw, net zoals het kasteel, een niet te missen bezienswaardigheid.

St Vitus kerk Cesky Krumlov

Middeleeuws centrum

Aan de oevers van de rivier Vltava (Moldau) ligt het middeleeuwse centrum van Ceský Krumlov. De historische binnenstad is erg goed bewaard gebleven en prijkt dan ook geheel op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Het centrum is helemaal autovrij, waardoor het heerlijk slenteren is door de kronkelige straatjes. Het voelt alsof je zo de middeleeuwen in stapt. Wandel langs de ambachtelijke winkeltjes en neem de prachtige architectuur goed in je op. Neem een kijkje op het Stadsplein, Náměstí Svornosti, met de uit 1843 barokke fontein en het gemeentehuis. In de oude wijk Latrán vind je veel restaurantjes en winkeltjes. Dit was de vroegere arbeiderswijk, waar de mensen woonden die in het kasteel werkten.

Middeleeuws centrum Cesky Krumlov

Grafietmijn

Een bijzondere ervaring in Ceský Krumlov is toch wel een bezoek aan de grafietmijnen. Tijdens een rondleiding ervaar je de omstandigheden waarin de mijnwerkers werkten en welke machines ze daarbij gebruikten. De gids vertelt je ook hoe de mijnbouw in zijn werk ging, hoe grafiet werd verwerkt en wat hiervan werd geproduceerd. Voordat de tour begint krijg je speciale kleding, inclusief een mijnlamp. Daarna ga je per trein onder de grond, dit werd vroeger ook al gebruikt door de mijnwerkers. Als je uitstapt leg je de verdere tour lopend af.

Grafietmijn Cesky Krumlov

Musea

Ceský Krumlov zit barstensvol interessante musea. In het Museum Fotoatelier Seidel bewonder je het werk van de bekende landschapsfotograaf Joseph Seidel en leer over de verschillende technieken die hij gebruikte. Niet alleen in veel winkels zie je marionetten poppen voorbij komen, er is ook een waar Marionetten Museum. Bewonder hier de oude poppen en zie hoe deze worden gemaakt. Ben je meer geïnteresseerd in de geschiedenis? In het Regionaal Museum, kom je meer te weten over de geschiedenis van de stad door een wandeling langs wel 34.000 voorwerpen. Andere musea zijn het Museum voor architectuur en handwerken en het Foltermuseum aan het dorpsplein.

Museum Cesky Krumlov

Eggenberg brouwerij

De traditie van het bierbrouwen gaat terug tot het bestaan van de stad. Het bierbrouwen begon bij de Rosenberg familie op het kasteelterrein en werd later door de Eggenbergs overgenomen. In 1945 kwam de brouwerij in staatseigendom terecht en werd het onderdeel van Jihočeské pivovary (Zuid-Boheemse brouwerijen). Vanaf 1991, toen moderne technologie werd geïnstalleerd, ging het hard met het merk Eggenberg. Niet alleen in de lokale regio maar ook op de buitenlandse markt werd het merk erg populair. Boek een rondleiding door de brouwerij en neem een kijkje achter de schermen om de geheimen van het bierbrouwen te ontdekken en vergeet niet om zelf een vers getapt biertje te proeven.

Eggenberg brouwerij Cesky Krumlov

Omgeving

Natuurgebied Blanský les

Trek de natuur in bij het natuurgebied Blanský les. Dit prachtige gebied waar je uitstekend kunt wandelen en fietsen ligt op ongeveer 40 minuten rijden van Ceský Krumlov. Het hoogste punt van dit park is de berg Klet. Hier staat een oude stenen toren die je kan beklimmen. Bij mooi weer is zelfs de stad České Budějovice te zien. Vanaf dit punt start ook een prachtige educatieve wandeling van ongeveer vijf kilometer. Vanaf het dorpje Holubov duurt het ongeveer twee uur om de berg te klimmen. Ga je liever wat sneller naar boven stap dan in de Krásetin-kabelbaan naar de top.

Natuurgebied Blansky les Bohemen

Klooster Vyšší Brod

Ongeveer dertig kilometer ten zuiden van Ceský Krumlov ligt het enige Cisterciënzer klooster dat nog in gebruik is in Tsjechië. Het klooster is daarmee een van de belangrijkste culturele monumenten in dit gebied. De eerste monniken kwamen uit Oostenrijk en tegenwoordig woont hier ook weer een kleine gemeenschap. Met een rondleiding kun je een kijkje nemen in het klooster waar een barok altaarsysteem en een rijkelijk versierde bibliotheek te bezichtigen zijn.

Klooster Vyssi Brod Bohemen

Boheemse Woud

Ten westen van Ceský Krumlov, aan de Duitse grens, ligt het Boheemse Woud, ook wel het groene dak van Europa genoemd. Samen met het Duitse deel vormt het Boheemse Woud een van de grootste bossen van Centraal Europa. De echte naam van het natuurgebied is Nationaal Park Šumava. Wandelen is dé activiteit in dit uitgestrekte natuurgebied. Wandel langs een van de vijf gletsjermeren of trotseer de bergtoppen voor een magnifiek uitzicht. De bekendste route is de Goldsteigroute, een oude smokkelroute. Nu is het een lange afstandswandeling door het Beiers-Boheems Woud.

Boheemse Woud Bohemen

Dorpje Holašovice

Op een klein half uurtje rijden van Ceský Krumlov ligt het idyllische dorpje Holašovice. Een klein dorp met iets meer dan honderd inwoners en heel wat bijzondere huizen. De meeste huizen hebben opvallend versierde gevels met ornamenten en krullen. De bouwwerken stammen nog uit de achttiende eeuw. Hoewel de huizen ook nog in enkele andere dorpjes staan, zijn alleen in Holašovice bijna alle huizen zo versierd. Vandaar dat dit dorp ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. In de omgeving van het dorp staan nog een aantal bijzondere oude boerderijen.

Dorpje Holasovice, Bohemen
Ballon!