Brno, Moravië

Brno, Moravië Brno is een echte middeleeuwse stad. Start bij het Vrijheidsplein (Náměstí Svobody) en probeer een kleine knikker uit de Astronomische klok op te vangen. Dwaal door de oude straten, langs de historische gebouwen. Beklim de heuvel van de St. Petrus en Paulus kathedraal of bezoek het Špilberk Kasteel. De ondergrondse gangenstelsels en Villa Tugendhat zijn ook echte aanraders om te bezoeken. Brno en omgeving waren het decor van de eerste vier afleveringen van Wie is de Mol in 2021, herken jij de locaties?

Bezienswaardigheden & activiteiten

Kathedraal van St. Pieter en Paulus

De bekendste bezienswaardigheid van Brno, de kathedraal van St. Pieter en Paulus, ligt op een heuvel, hoog boven de stad. Het is het symbool van de stad en was zelfs langere tijd zichtbaar op een Tsjechische munt. Met name het barokke interieur is erg bijzonder, net als de twee hoge torens die aan het begin van de twintigste eeuw zijn toegevoegd. De rest van de kathedraal stamt grotendeels uit de achttiende eeuw. Zorg er, als het even kan, voor om hier net voor 11.00 uur te zijn, dan gaan namelijk de middagklokken luiden. Dat lijkt wat vroeg, maar de legende gaat dat men de Zweden wilden misleiden tijdens hun aanvallen en belegering.

Petrus en Paulus Kathedraal, Brno

Náměstí Svobody

Dit is het Vrijheidsplein, midden in het centrum, omringd door talloze herenhuizen. Het is een echt levendig plein met twee bronzen fonteinen en bijzondere kunstwerken. Ook hier moet je om 11.00 uur zijn, want dan komt er een kleine knikker uit een van de vier openingen van de Astronomische klok rollen. Veel mensen proberen zelfs hun armen in de gleuven van de klokken te stoppen in de hoop een knikker met het logo van de stad op te vangen, maar deze komt slechts uit een van de vier openingen.

Náměstí Svobody, Vrijheidsplein, Brno

Oude stadhuis

Vlak bij het Vrijheidsplein staat het oude stadhuis. Het gebouw stamt uit de dertiende eeuw en is een van de oudste gebouwen van Brno. Tot het begin van de twintigste eeuw was het als stadhuis in gebruik, nu is het een informatiecentrum en zijn er vaak tentoonstellingen te zien. Beklim de 63 meter hoge toren en bekijk de stad vanuit een ander oogpunt. In de zomermaanden worden er regelmatig festivals, concerten en theatervoorstellingen gehouden op de binnenplaats.

Kathedraal van St. Peter en Paul, Brno

Špilberk Kasteel

Op een andere heuvel aan de rand van de stad staat Kasteel Špilberk. Het werd in de dertiende eeuw gebouwd om de stad tegen indringers te beschermen. Het kasteel heeft in de loop der jaren meerdere bewoners gehad. Van de koninklijke familie tot aan gevangenen en militairen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Nu is het Stedelijk Museum van de stad hier gevestigd. Bewonder de prachtige tentoonstellingen over de geschiedenis van Brno en natuurlijk van het kasteel zelf. Beklim ook nog de uitkijktoren voor een schitterend uitzicht over de stad en wandel door het mooie stadspark rond het kasteel.

Špilberk Kasteel, Brno

Ondergronds gangenstelsel

Een bijzondere bezienswaardigheid is het ondergrondse gangenstelsel van Brno. Het is een uitgebreid labyrint dat in de vijftiende eeuw is aangelegd om voedsel te bewaren en te koelen. Neem hier een kijkje onder leiding van een gids en je ziet dan verschillende gangen, tunnels, schachten en kelders. Met name de crypte onder de St. Jameskerk is merkwaardig. Hier zijn in 2012 vele botten en skeletten gevonden. Als reconstructie zijn de muren en pilaren nu bedekt met schedels.

Ondergronds gangenstelsel, Brno

Lužánky Park

Deze groene oase in Brno was een van de locaties van de spellen van Wie is de Mol in 2021. Herinner je je nog dat de kandidaten foto's moesten maken in de stad die hier tentoongesteld werden? Tijdens je stadswandeling herken je misschien verschillende plaatjes, maar neem ook zeker een kijkje in het park. Het is een van de oudste stadsparken van het land. Wandel onder de oude bomen, langs de aangelegde beken en strijk neer op een bankje. In het park staan meerdere standbeelden en een fontein.

Lužánky Park, Brno

Villa Tugendhat

Net buiten het centrum van Brno staat een prachtige villa: Tugendhat. Deze werd gebouwd aan het begin van de twintigste eeuw door het echtpaar Tugendhat. Vooral de excentrieke architectuur van deze villa is bijzonder, hierdoor staat het gebouw nu zelfs op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is mogelijk om een rondleiding te krijgen door deze villa, maar houd er rekening mee dat het erg populair is.

Villa Tugendhat,  Brno

Omgeving

Veverí-kasteel

Op een klein half uurtje rijden van Brno ligt het prachtige Veverí kasteel. Alleen al de plek is bijzonder, hoog boven de rivier de Svratka. Een deel van dit kasteel stamt uit de elfde eeuw en werd in de eeuwen daarna verbouwd en uitgebreid. Het kasteel heeft in de loop der jaren meerdere bewoners gehad, zelfs Winston Churchill is eigenaar geweest. Ga op ontdekkingstocht onder leiding van een gids en bekijk het bijzondere interieur, de eetkamer en de zolder. Rondom het kasteel liggen talloze gemarkeerde wandelpaden in de prachtige natuur. Wil je het Veveríkasteel van een andere kant bekijken, stap dan op de veerboot die over de rivier Svratka vaart.

Veverí-kasteel, Vrijheidsplein, Brno

Natuurgebied Moravische Karst

Op een klein uurtje rijden ten noorden van Brno ligt het natuurgebied Moravische Karst, met meer dan duizend kloven en grotten. Een aantal is geopend voor publiek, waaronder de Punkva-grotten. Wil jij net als de deelnemers aan Wie is de Mol door de grotten varen? Dat kan, want er worden boottochten georganiseerd. Je vaart en/of wandelt tussen de prachtige stalagmieten en stalactieten. Er zijn meerdere ingangen naar de grotten. Vooraf reserveren is wel verstandig, want de tours zijn vaak volgeboekt. De Marcochakloof, de grootste kloof in Tsjechië, sluit aan op de grotten en is zeker een bezoek waard. Er gaat ook een kabelbaan naar een prachtig uitzichtpunt hoog boven het water.

Natuurgebied Moravische Karst, Brno
Ballon!