Znojmo, Moravië

Znojmo Op een heuvel aan de rivier de Dyje ligt de oude Tsjechische stad Znojmo. Het kasteel van Znojmo, met de beroemde Rotunda en de Sint Nicholaskerk liggen op de top en bieden een prachtig uitzicht. Onder de stad ligt een labyrint aan oude gangen en kelders, die je met een gids kunt verkennen. Het is ook een uitstekend wijngebied, een leuk wijnkasteel is het voormalige Louckýklooster.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Rotunda St.Catherine

Het is dé trots van de lokale bevolking: de romaanse St. Catherine Rotunda. Het ronde gebouw werd in de elfde eeuw gebouwd als kapel bij het kasteel, gewijd aan de Maagd Maria. De schildering is in opdracht van Konrad II gemaakt ter ere van zijn huwelijk. Door de bijzondere bouwstijl en de romaanse fresco's is de Rotunda benoemd tot nationaal cultureel erfgoed. Stap binnen en bekijk de religieuze afbeeldingen en beeltenissen uit de Přemyslid-dynastie, aangebracht in de koepel en op de muren.

Rotunda St.Catherine, Znojmo

Kasteel van Znojmo

Oorspronkelijk werd het kasteel in de 11e eeuw gebouwd van hout en klei. Door de eeuwen heen werd het kasteel bestuurd door burggraven en koninklijke gouverneurs. Het was dan ook een centraal ontmoetingspunt van diplomatieke onderhandelingen. Als gevolg van oorlogen, boerenopstanden en een brand, raakte het kasteel in verval. Onder leiding van de familie Deblin werd het oude paleis gesloopt en een nieuw barok kasteel gebouwd met uitzicht op de Dyje-vallei. Ontdek de rijke historie in het museum en loop door de vervallen poorten en langs de kasteelmuur voor een spectaculair uitzicht over de heuvels.

Kasteel, Znojmo

Stadhuistoren

Klim via de trappen naar een hoogte van 75 meter voor een prachtig uitzicht over de stad. Tot 1924 werd de stadhuistoren "Radniční věž" bemand en was het de taak van de wachters om de stad en de omgeving dag en nacht in de gaten te houden. Oorspronkelijk ter verdediging aan de zuidgrens van Tsjechië en later werd dit beperkt tot het melden van brand. De galerij is het beste uitkijkpunt en met helder weer kun je de Boheems-Moravische Hoogvlakte in het noordwesten zien liggen.

Stadhuis, Znojmo

Znojmo Ondergronds

Onder het historisch centrum van de stad loopt een uniek labyrint van ondergrondse gangen en kelders. Het gangenstelsel is bijna 27 kilometer lang en verdeeld over vier verdiepingen. Neem deel aan een rondleiding en ontdek hoe de inwoners en mijnwerkers samenwerkten om deze gangen aan te leggen. Ze deden dit met eenvoudige gereedschappen zoals een beitel en houweel. De gangen werden vooral gebruikt voor opslag van voedsel en wijn.

Ondergronds Znojmo

Masaryk-plein

Het stadsplein is normaal gesproken een rustig plein, met in het midden het historisch monument Morový sloup. Dit is een religieus monument, waar inwoners vroeger om bescherming vroegen of hun dankbaarheid uitten (bijvoorbeeld voor het stoppen van een epidemie). Bezoek je stad in de periode van de wijnoogst, dan is er grote kans dat je midden in een van de wijnfeesten belandt. Muziekoptredens, historische markten en demonstraties van ambachten zorgen voor levendigheid op dit plein. Strijk neer op een van de terrassen en proef van de vele soorten wijn en de de beroemde Tsjechische drank burčák (een jonge gistende zoete wijn)

Masaryk plein

St. Nicolaaskerk

De imposante gotische St. Nicholaskerk is onderdeel van het prachtige panorama langs de rivier de Thaya. De oudste vermelding van de kerk, rond 1103, is afkomstig van een zilveren munt met het silhouet van de kerk en inscriptie. Deze monumentale kerk heeft een rijk verleden. Stap even binnen en bekijk de de barokke preekstoel, voorzien van bladgoud, in de vorm van de aarde, het indrukwekkende neo-gotische orgel en de fresco's op de muren.

St Nicolaaskerk Znojmo

Loucký Klooster

In het zuiden van Znojmo bevindt zich dit voormalig klooster: Loucký klášter. In de kelders van het imposante gebouw vind je de wijnkelder van een van de grootste wijnproducenten van Tsjechië, Znovín Znojmo. Neem deel aan een rondleiding door de wijnkelders en maak kennis met het proces van het verbouwen van de druiven tot het fabriceren van de wijn. Herken je dit klooster misschien? Het grootste gedeelte van het klooster is verlaten. Hier moesten de deelnemers van Wie is de Mol een veilige weg zien te vinden tussen de ballerina's met laserguns.

Loucký Klooster Znojmo

Omgeving

Nationaal park Podyjí

Op ongeveer 15 minuten rijden vanaf Znojmo ligt het nationaal Park Podyjí. Vanaf het uitzichtpunt "Sealsfieldův kámen" heb je een fantastisch zicht op de 40 kilometer lange vallei van de rivier de Dyje. Start bij het bezoekerscentrum in Čížov voor de beste de wandel- en fietsmogelijkheden. In deze vrijwel onbewoonde vallei kun je bijzondere planten en dieren tegenkomen, zoals orchideeën en Turkse lelies, maar ook oehoes, otters en wilde katten. In het westelijk deel van het park staat het kasteel Vranov nad Dyjí. Deze kun je bezoeken. Neem een kijkje in de authentieke barokke kamers en maak kennis met het leven in een kasteel aan het eind van de 18e eeuw.

Nationaal park Podyji
Ballon!