Bath, Engeland

Bath, Engeland In de historische stad Bath kijk je je ogen uit. De stad bestaat al meer dan 2000 jaar en staat in zijn geheel op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Belangrijkste bezienswaardigheden zijn de oude gebouwen als het Romeinse badhuis, Bath Abbey, Circus en Royal Crescent. Wandelend over de klinkerstraatjes, langs tearooms en pubs krijg je het idee dat je in een roman van Jane Austen bent beland. En dat kan kloppen, want Jane Austen haalde haar inspiratie uit haar bezoekjes aan Bath.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Romeinse baden

Bath werd door de Romeinen gesticht rond de thermen of warmwaterbronnen. The Roman Baths is dan ook dé trekpleister van Bath. Dompel jezelf onder in de geschiedenis van de rijke Romeinen die hier ooit baadden. Zelf kun je hier niet badderen, maar je mag wel een slokje water nemen. Dat zou een heilzame werking hebben, dacht men destijds. Neem ook een kijkje in het aangrenzende Museum met een collectie Romeinse voorwerpen.

romeinse baden, Bath

Thermae Bath Spa

Op een minuut lopen van de oude Romeinse baden kun je zelf genieten van het moderne Thermae Bath Spa. De thermen bevinden zich op een dakterras van waaruit je een fantastisch uitzicht hebt over Bath. Je kunt er tot in de avond terecht.

Thermae Bath Spa, Bath

Bath Abbey

Een van de pronkstukken van Bath is toch wel de Bath Abbey. Vergaap je aan het goudgele gesteente, de gewelven en de kleurrijk glas-in-loodramen. Het voormalige benedictijnse klooster stamt al uit de zevende eeuw en werd meerdere malen herbouwd.

Bath Abbey

Royal Crescent

Het is een plaatje om naar te kijken: de goudgele huizen aan The Royal Crescent. De huizen zijn in een halve cirkel gebouwd in de tijd van Koning George. In het gebouw bevinden zich appartementen en kantoren, maar ook een hotel en een Georgiaans Museum. De huizen kijken uit over Royal Victoria Park.

Royal Crescent, Bath

Circus

Misschien nog mooier dan The Royal Crescent zijn de huizen aan The Circus. The Circus bestaat uit drie gelijke rijen Gregoriaanse herenhuizen die samen een perfecte cirkel vormen. Oorspronkelijk heette het King’s Circus. De diameter van The Circus komt overeen met die van Stonehenge als eerbetoon aan de band dat Bath heeft met de oude druïden. Kunstenaar Thomas Gainsborough woonde op nummer 17. Ook acteur Nicholas Cage woonde een tijd lang in The Circus.

Circus huizen, Bath

Jane Austen Centre

Treed in de voetsporen van Jane Austen in The Jane Austen Centre en ontdek hoe de stad haar schrijfwerk beïnvloedde. Gekostumeerde gidsen nemen je mee op reis.

Jane Austen, Bath

Fashion Museum

Fashionista’s mogen dit museum niet overslaan. In The Fashion Museum vind je een bonte verzameling aan kostuums. Van gedecoreerde handschoenen uit de tijd van Shakespeare en bijzondere schoenen tot jurken en hedendaagse kledingstukken. In totaal bestaat de collectie uit bijna 100.000 objecten. Ook leuk zijn de tentoonstellingen met kleding uit de jaren 70 en 80.

Fashion Museum, Bath

Pulteney Bridge

De iconische Pulteney Bridge werd in 1774 gebouwd over de rivier de Avon en verbond de oude stad Bath met Bathwick. Alleen al het uitzicht vanaf de brug is een foto waard.

Pulteney Bridge, Engeland

Cotswolds Way

Vlak bij Bath begint het glooiende landschap van de Cotswolds. Cotswolds met haar gezellige straatjes, pubs, schilderachtige cottages en middeleeuwse kerken is Engeland ten voeten uit. Bath is het start- en eindpunt van de 164 kilometer lange afstandswandeling Cotswolds Way. Deze wandelroute neemt je mee over bochtige weggetjes, dwars door paarse lavendelvelden en pittoreske dorpjes richting Chipping Campden in het uiterste noorden van Cotswolds.

Cotswolds way, bath

Omgeving

Castle Combe

Een van de mooiste Britse dorpjes ligt op een half uurtje rijden ten noordoosten van Bath. Castle Combe ligt midden in de Cotswolds. Wandelend door de smalle straatjes langs schilderachtige cottages waan je je in een sprookjesdecor. Bezoek er het gemeentehuis en de middeleeuwse St. Andrew’s Church.

Castle Combe, Engeland

Lacock

Ook op een half uur rijden van Bath, maar iets meer richting het westen, ligt het plaatsje Lacock. Lange tijd kwamen toeristen hier naar toe voor Lacock Abbey, de indrukwekkende abdij uit de dertiende eeuw. Sinds een tijdje is ook Church Street in trek, omdat de straat in Downton Abbey filmlocatie was voor de Malton Fat Stock Show. Breng ook een bezoekje aan King John’s Hunting Lodge, de pub uit 1210 was ooit eigendom van Koning John.

Lacock, Engeland
Ballon!