Berwick-upon-Tweed, Engeland

Berwick-upon-Tweed Berwick-upon-Tweed ligt op een steenworp afstand van de Schotse grens. Neem beslist een kijkje bij de Victoriaanse stadswallen, de vuurtoren en de Berwick-upon-Tweed Barracks. Bij deze barracks vind je ook een drietal musea, waaronder het Berwick Museum & Art Gallery. Ook wandelaars zitten hier goed: je kunt het Northumberland Coast Path langs de beschermde kustlijn lopen. Bij eb wandel je zelfs tot aan Holy Island.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Northumberland Coast Path

De kust van Northumberland wordt gekenmerkt door brede, uitgestrekte stranden, zandduinen en weidse vergezichten. Het Northumberland Coast Path volgt deze ruige kustlijn. De 100 kilometer lange meerdaagse wandelroute begint net ten zuiden van Berwick-upon-Tweed en neemt je mee naar Creswell in het zuiden. Onderweg loop je langs rotsachtige landtongen, zandstranden, schattige dorpjes en dramatische kastelen. Volg je dit pad naar het zuiden, dan kun je bij eb ook Holy Island bezoeken (zie omgeving).

Northumberland Coast Path

Berwick-upon-Tweed Barracks & The Main Guard

Deze 'barakken' behoren tot een van de eerste kazernes die begin achttiende eeuw speciaal werden gebouwd door architect Nicholas Hawksmoor. Duik in de geschiedenis, van de Jacobitische opstand en Franse oorlogen tot aan de Eerste Wereld Oorlog. De tentoonstelling 'By the Beat of Drum' geeft je een kijkje in het leven van een Britse soldaat. Op de binnenplaats staat een aantal oude kanonnen. In het oude gebouw kun je een aantal vaste en tijdelijke exposities bekijken, waaronder het King’s Own Scottish Borderers Museum, de Berwick Gymnasium Art Gallery en het Berwick Museum and Art Gallery.

Berwick upon Tweed barracks

Berwick Castle

Binnen de stadsmuren vind je de overblijfselen van een middeleeuws kasteel. Waarschijnlijk werd het ooit als houten fort gebouwd en later met stenen versterkt. Destijds was het een belangrijk bolwerk in de strijd tussen de Engelsen en de Schotten, maar naderhand werd deze onder Elizabeth I vervangen door de versterkte Elizabethaanse stadsmuren. Daarna moesten de ruïnes deels plaatsmaken voor de bouw van het station. De overblijfselen kun je bezoeken, ook als onderdeel van een wandeling over de stadsmuren.

Kasteel Berwick-upon-Tweed

De Elizabethaanse stadsmuren

Hoewel Berwick-upon-Tweed nu een rustig stadje is, was dat in de dertiende eeuw wel anders. Het was toen de belangrijkste stad en handelshaven van Schotland en door belastingen op graan en wol, ook een heel welvarende stad. De stad werd in totaal 13 keer veroverd en geplunderd, voordat het in 1482 definitief in Engelse handen viel. Om te voorkomen dat de Schotten opnieuw binnen zouden dringen, werden de Elizabethaanse stadsmuren gebouwd. Je kunt een wandeling maken over de stadswallen en genieten van het uitzicht over de rivier de Tweed en de drie bruggen van Berwick, waaronder de iconische Royal Border Bridge, die werd gebouwd door Robert Stevenson.

Stadsmuren Berwick-upon-Tweed

Vuurtoren

Aan het einde van een lange betonnen pier staat de meest noordelijke vuurtoren van Engeland. De vuurtoren werd gebouwd in 1826 en werd ontworpen door Joseph Nelson. Het is een mooie plek om even naar toe te lopen en uit te kijken over de zee. Er worden hier af en toe zeehonden gespot.

Vuurtoren Berwick-upon-Tweed

Omgeving

Lindisfarne ofwel Holy Island

Op een half uur rijden ten zuiden van Berwick-upon-Tweed ligt het getijdeneiland Lindisfarne. Het eiland wordt ook wel Holy Island genoemd en wordt met het Britse vasteland verbonden is door middel van een dam. Bij vloed loopt deze dam echter onder water, zodat je het eiland alleen bij eb te voet kunt bereiken. Op het eiland liggen de ruïnes van een middeleeuws klooster, een natuurreservaat en Lindisfarne Castle uit de zestiende eeuw.

Lindisfarne Holy Island

Bamburgh Castle

Je vindt in dit gebied tal van bijzondere kastelen, waaronder Bamburgh Castle. Vanuit Berwick-upon-Tweed is het ongeveer een half uur rijden richting het zuiden. Dit kasteel is prachtig gelegen op een rotsverhoging. Je kunt het kasteel bezoeken en er worden regelmatig gezins- en kindvriendelijke activiteiten georganiseerd.

Bamburgh Castle

Farne Islands

Nog iets zuidelijker, verspreid voor de kust van Seahouses, liggen de Farne Islands. Deze eilandengroep bestaat uit 15 tot 28 eilanden, afhankelijk van het tij. Op het eiland vind je een natuurreservaat waar zeldzame vogels broeden. Je kunt het eiland met een georganiseerde boottocht bereiken vanuit Seahouses.

Farne Islands

Northumberland National Park

Op een half uur rijden richting het zuidwesten ligt het heuvelachtige Northumberland National Park. Het park strekt zich uit tussen Schotse grens in het noorden en de Muur van Hadrianus in het zuiden. In dit gebied vind je nog echt donkere luchten en heldere rivieren, zoals de Rede en Croquet waar zalmen leven en otters spelen. Het park bestaat ruwweg uit vier delen: het gebied rond de Muur van Hadrianus, North Tyne & Redesdale, Coquetdale en The Cheviot Hills vlak bij de grens met Schotland.

Northumerland NP

St. Abbs Head National Nature Reserve

Net over de Schotse grens, een half uur rijden in noordelijke richting, ligt St. Abbs Head National Nature Reserve. Dit gebied wordt gekenmerkt door indrukwekkende kliffen die beroemd zijn vanwege de kolonies zeevogels die hier nestelen. Vanaf speciale uitkijkpunten kun je ze goed bekijken. Iets meer landinwaarts ligt Mire Loch, het leefgebied van zwanen, eenden en vlinders. In het St. Abb’s Head informatiecentrum kom je meer te weten over dit prachtige gebied!

St Abbs Head National Nature Reserve
Ballon!