Birmingham, Engeland

Birmingham Birmingham is na Londen de grootste stad van Engeland. De stad telt meer kilometers aan kanalen dan Venetië. Verken Birmingham vanaf het water of bezoek een van de musea. Duik in de geschiedenis bij de Birmingham Back to Backs arbeidershuisjes. Wist je dat Birmingham ook de stad is van gangster Thomas Shelby van de serie Peaky Blinders? Tijdens een tour ontdek je de echte geschiedenis van de gewelddadige bende die Birmingham eind negentiende eeuw in z’n greep hield.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Birmingham Back to Backs

Maak kennis met de geschiedenis van de arbeidersklasse in de negentiende eeuw bij de Birmingham Back to Backs, ook wel bekend als Court 15. De Back to Backs arbeidershuisjes danken hun naam aan het feit dat ze rug aan rug werden gebouwd: zo snel en goedkoop mogelijk. De huizen hadden een gezamenlijke tuin, waar de sanitaire voorzieningen waren gevestigd. Er leefden hier veel gezinnen op elkaar, soms zelfs bij elkaar in huis. Tijdens een rondleiding kom je meer te weten over de gezinnen die hier in de negentiende eeuw hebben geleefd.

Back to Backs Birmingham

Bull Ring

The Bull Ring is een groot winkelcentrum in het hart van Birmingham. Het winkelcentrum staat op de plek waar in de middeleeuwen al markten werden gehouden en gaat dus ver terug in de tijd. Het tegenwoordig futuristische en moderne gebouw bestaat uit twee delen die ondergronds met elkaar zijn verbonden. Shopaholics kunnen hun hart hier ophalen want er zijn maar liefst 140 winkels te vinden waaronder grote en bekende warenhuizen en restaurants.

Bull Ring Birmingham

Bibliotheek van Birmingham

Op Centenary Square in het centrum van de stad vind je een van de grootste bibliotheken van het Verenigd Koninkrijk, de Library of Birmingham. De bibliotheek is ontworpen door Francine Houben, een Nederlandse architect. Of je nou van boeken houdt of niet, de bibliotheek is zeker een bezoekje waard van zowel de binnen- als buitenkant. Het was in 2014 zelfs de tiende populairste bezoekersattractie in het Verenigd Koninkrijk.

Bibliotheek van Birmingham

Varen door de kanalen

Stap aan boord van een klassieke narrowboat en verken Birmingham vanaf het water. In Birmingham vind je maar liefst 500 kilometer aan grachten en kanalen, dat is meer kilometers dan in Venetië ! Vaar terug in de tijd met Dudley Canal Trust die je meeneemt door de drie kilometer lange Dudley Tunnel, waarlangs vroeger kalksteen werd vervoerd. Er gaan ook routes langs het industriële erfgoed van Birmingham en naar het omringende platteland.

Kanalen Birmingham

Peaky Blinders

Birmingham is de stad van de meedogenloze gangster Thomas Shelby uit de tv-serie Peaky Blinders. Tijdens een georganiseerde tour door de achterbuurten van Birmingham ontdek je het echte verhaal en de personages van Peaky Blinders. Bezoek onder andere filmlocaties als The Garrison Pub en Watery Lane. Een gids vertelt je over de duistere geschiedenis van de gewelddadige bende die Birmingham eind negentiende eeuw in zijn greep hield.

Peaky Blinders Birmingham

Birmingham Museum & Art Gallery

Dit museum staat vooral bekend vanwege de enorme collectie uit de Pre-Rafaëlitische periode en bevat meer dan 3000 schilderijen en tekeningen. Het museum draait om de zeven jonge vrienden die in 1848 de Pre-Raphaelite Brotherhood oprichtten, wat de visie op Britse kunst voor altijd veranderde. Maar het museum heeft ook voorwerpen uit het oude Griekenland en Stafforshire Hoard.

Birmingham Museum en Art Gallery Birmingham

Thinktank Science Museum

Het Thinktank Science Museum is hét museum om met kinderen heen te gaan. Van stoommachines en pratende robots tot een chocoladewikkelmachine. Dit museum toont alles over de wetenschap en technologie. Het bestaat uit vier verdiepingen met exposities en historische collecties. Een hoogtepunt is de Spitfire Gallery. Bekijk hier de Spitfire, een vliegtuig die erg belangrijk is geweest in de Tweede Wereldoorlog. Je komt meer te weten over hoe de Spitfire is gebouwd met zijn innovatieve ontwerp en over de wetenschap hoe vliegtuigen kunnen vliegen.

Thinktank Science Museum Birmingham

Jewellery Quarter

Behalve haar industriële verleden staat Birmingham ook bekend om de sieraden. In de wijk Jewellery Quarter staat alles in het teken van sieraden en zilversmeden. Zo zie je in het Museum of the Jewellery Quarter vakmensen aan het werk en kun je in tal van winkeltjes zelf je slag slaan voor mooie oorbellen of een ketting. Ook een bezoekje waard is de negentiende-eeuwse J.W. Evans Silver Factory. De zilverfabriek stamt uit 1881. Tijdens een rondleiding bekijk je de originele persen en stempels.

Jewellery Quarter Birmingham

Bear Grylls Adventure

Avontuur wacht op je bij Bear Grylls Adventure. In dit activiteitencentrum van survivalman en presentator Bear Grylls kun je je fysieke en mentale krachten verkennen. Kun jij overleven in de wildernis? Dat test je door een klimparcours hoog boven de grond te trotseren. Ook kun je op de schietbaan je shooting skills testen. Daarnaast zijn er een klimwand en een watertank waar je kunt duiken.

Bear Grylls Adventure Birmingham

Bournville

Een paar kilometer buiten het centrum van Birmingham ligt modeldorp Bournville dat werd gesticht door de familie Quaker Cadbury. Wandel langs de prachtige huizen die werden gebouwd voor de werknemers van de chocoladefabriek. Bezoek ook Selly Manor, het middeleeuwse herenhuis van de familie. Cadbury is waarschijnlijk het bekendste snoepmerk van Engeland. Bij Cadbury World ontdek en proef je het verhaal achter de paarse repen. Duik onder in het 4D Chocolate Adventure en ontdek waarom Cadbury chocolade zo lekker is. Een leuk dagje uit voor kinderen en voor iedereen die gek is op chocolade!

Cadbury World Bournville

Omgeving

Sarehole

Dit is de plek waar de wereldberoemde schrijver J.R.R. Tolkien woonde als kind. Sarehole is niet meer dan een gehucht op zo’n negen kilometer ten zuidoosten van Birmingham. De landelijke omgeving was een inspiratiebron voor The Shire, het leefgebied van de Hobbits in zijn boeken The Hobbit en The Lord of the Rings. Bezoek ook de Sarehole Mill, een 250 jaar oude watermolen dat tot een museum is omgetoverd.

Sarehole

Stratford-upon-Avon

Vanuit Birmingham sta je in ongeveer 45 minuten in Stratford-upon-Avon. Alle bezienswaardigheden hier vertellen het verhaal van William Shakespeare. De toneelschrijver, dichter en acteur werd hier geboren en stierf er ook. Bezoek er Shakespeare’s geboortehuis, woon in The Swan Theatre een toneelstuk bij in Shakespeare-stijl en bezoek zijn laatste rustplaats in Holy Trinity Church. Neem ook een kijkje bij Mary Arden’s Farm, de Tudor-boerderij waar zijn moeder opgroeide.

Stratford-upon-Avon

Warwick & Warwick Castle

Op ruim een half uur rijden ten zuidoosten van Birmingham ligt het historische stadje Warwick. Wandel langs de vakwerkhuizen in het centrum of bezoek het imposante Warwick Castle. Geniet van het panoramische uitzicht vanaf de wallen en torens of wandel door de tuinen die werden aangelegd door landschapsarchitect Capability Brown. Kinderen beleven hier ook genoeg. Zo is het griezelen geblazen in Castle Dungeon, een spookhuis. Omdat het kasteel eigendom is van de Tussauds Group, staan er ook wassen beelden, waaronder die van de jonge Winston Churchill.

Warwick Castle

Black Country Living Museum

In de negentiende eeuw groeide Black Country ten westen van Birmingham uit tot een van de eerste industriegebieden ter wereld. Stap terug in de tijd en bezoek het Black Country Living Museum in Dudley, op een half uur rijden van Birmingham. In het fantastische openluchtmuseum heeft de tijd stil gestaan. Je vindt er gereconstrueerde winkeltjes, huizen en industriegebieden. De in stijl geklede figuranten maken het helemaal af. Ook werden hier scènes gedraaid voor Peaky Blinders.

Black Country Living Museum
Ballon!