Brighton, Engeland

Brighton Brighton is een van de bekendste en grootste badplaatsen van Engeland. Aan het eind van de achttiende eeuw werd het de favoriete kustplaats van de Engelse adel. Dit zie je nog altijd terug aan de vele mooie Victoriaanse gebouwen in de stad. Bezoek in Brighton zeker het Royal Pavilion; het zomerverblijf van koning George IV. Door de vele Oosterse invloeden ziet het eruit als een waar sprookjespaleis. Ga vervolgens zelf op zoek naar schatten met een wandeling door The Lanes, het sfeervolle oude centrum vol boetiekjes. Sluit je dag af met vermaak, typisch Engelse Fish & Chips en een mooi uitzicht op de bekende pier van Brighton, het icoon van de stad!

Bezienswaardigheden & activiteiten

Royal Pavilion

Wil je een kijkje nemen in het leven van de Britse koninklijke familie aan het eind van de achttiende eeuw? Bezoek dan het Royal Pavilion, nog een hoogtepunt van Brighton. Het werd gebouwd als zomerpaleis voor koning George IV in de periode dat Brighton het centrum voor de Engelse adel was. Het is ontworpen in Oosterse stijl met Indische en Chinese invloeden. Met zijn koepels en minaretten lijkt het bijna uit de duizend-en-een-nacht sprookje te komen. Bewonder, in dit icoon van de Regency architectuur, prachtige tapijten en met de hand geverfd behang uit China. Wandel ook zeker even door de mooi aangelegde tuinen.

Royal Pavilion Brighton

Pier van Brighton

De tot de verbeelding sprekende pier behoort tot de publiekstrekkers van Brighton. Hij staat middenin het centrum en biedt entertainment voor jong en oud. Van een overdekte speeltuin tot arcadehallen, achtbanen en een verzameling van bars en restaurants. De pier van Brighton staat sinds 1971 op de nationale monumentenlijst. Wil je liever niet over de drukke pier lopen, maar wél van het uitzicht op zee genieten? Maak dan een wandeling over het kiezelstrand onder de pier.

pier van Brighton

Brighton Museum & Art Gallery

In de vroegere stallen van het Royal Pavilion is nu een museum gevestigd. De collectie is afwisselend met zowel historische als moderne elementen. Hier vind je zowel schatten uit het oude Egypte als aandenkens aan de tijd dat de Britse schepen over de oceanen heersten. Ook zijn er moderne exposities, bijvoorbeeld over hedendaagse mode en cultuur.

Brighton Museum en Art Gallery

British Airways I360 observatietoren

Dit is zonder twijfel een van de meest opvallende bezienswaardigheden van Brighton. De observatietoren heeft een bijzonder ontwerp: het heeft iets weg van een lange naald van beton en staal met daaromheen een ronddraaiende UFO. Een grote glazen lift brengt je naar het observatiedek op 162 meter hoogte. Vanaf hier heb je een panoramisch uitzicht over Brighton en de kuststrook. Het is dubbel genieten in de bar: onder het genot van een drankje, geniet je van het waanzinnige uitzicht.

British Airways I360 observatietoren Brighton

The Lanes

Dit is de bijnaam voor het oude centrum van Brighton. Het is een netwerk van smalle straatjes, waar je de leukste boetiekjes vindt. Grote winkelketens zijn hier overduidelijk in de minderheid. In plaats daarvan struin je langs unieke zaakjes vol vintage kleding, kunst en antiek. Het is zeker een aanrader om door dit sfeervolle deel van Brighton te slenteren.

The Lanes, Brighton

Sea Life Brighton

De Engelse badplaats Brighton heeft het oudste aquarium ter wereld. Het aquarium opende al in het jaar 1872. Het gebouw is ontworpen door Eugenius Birch, hij heeft ook de West Pier van Brighton ontworpen. Je kunt hier nog de originele Victoriaanse architectuur van het gebouw bewonderen, alleen dat is al een bezoekje waard. Voordat je alle dieren hebt gezien ben je wel even bezig, het zijn er meer dan 5000! Kom oog in oog te staan met haaien, schildpadden, roggen en veel meer andere dieren.

Sea Life Brighton

Undercliff walk

Heb je tijdens een bezoek aan Brighton zin in een wandeling langs de kust? De Undercliff Walk is een wandelroute van vier kilometer lang. De route loopt van Brighton naar het plaatsje Saltdean. Het verharde pad is tegen de kalkstenen kliffen aangebouwd en maakt onderdeel uit van de zeewering die de omgeving van Brighton tegen de krachten van de oceaan beschermt. Omdat het pad onderdeel is van deze zeewering, kan het voorkomen dat je bij onstuimig weer last hebt van windstoten of opspattende golven. Loop vanuit Saltdean dezelfde route terug of neem de bus terug naar het beginpunt. Behalve te voet kun je de Undercliff Walk ook op de fiets verkennen.

Undercliff walk Brighton

Omgeving

Kasteel Hever

Bij een bezoek aan dit kasteel krijg je twee bezienswaardigheden in een. Behalve een mooi kasteel met een goed bewaard gebleven interieur vind je hier namelijk ook prachtige tuinen. Het oudste deel van het kasteel gaat terug tot 1270 maar Hever Castle is vooral bekend van de periode rond 1500. Dit was namelijk de plek waar Anna Boleyn als jong meisje opgroeide. Zij trouwde later met de beruchte Engelse Koning Hendrik VIII en werd na slechts enkele jaren huwelijk onthoofd. Bewonder het rijkelijk versierde interieur met mooi houtsnijwerk, wandtapijten en antieke meubels uit de Tudor-periode. Wandel daarna door de weelderige tuinen.

Kasteel Hever

Kasteel Arundel

Dit kasteel ligt halverwege Brighton en Portsmouth. Het gebouw behoort tot de meest indrukwekkende en complete kastelen van heel Engeland. De oudste delen stammen uit de elfde eeuw; de tijd dat Willem de Veroveraar regeerde. Toch is het grootste deel van het tegenwoordige ontwerp afkomstig uit de achttiende eeuw. In het prachtig ontworpen kasteel bewonder je onder andere een bibliotheek, de grote ontvangsthal, de eetzaal, slaapkamers en een kapel. Het kasteel wordt nog altijd bewoond en is doorgaans van april tot en met oktober geopend voor bezoekers.

Kasteel Arundel, Brighton
Ballon!