Cambridge, Engeland

Cambridge Cambridge, een compacte stad in Midden-Engeland met een wereldberoemde universiteit. De 31 colleges liggen verspreid door de stad, waardoor je overal prachtige oude gebouwen kunt bekijken. Treed in de voetsporen van iconen als Charles Darwin en Isaac Newton tijdens een bezoek aan het indrukwekkende King’s College en fraai ontworpen Trinity College. Je verkent de universiteitsstad te voet, per fiets of misschien wel op de allerleukste manier: vanaf het water! Laat je rondvaren in een punt, een typisch Engelse platboot die zoals een gondel wordt voortbewogen. Beklim de kerktoren op het levendige marktplein voor nóg een ander perspectief!

Bezienswaardigheden & activiteiten

De universiteit van Cambridge

Dat Cambridge internationaal zo bekend is geworden, heeft de stad te danken aan haar universiteit. Samen met de universiteit van Oxford wordt deze tot de beste universiteiten van Engeland gerekend. De universiteit bestaat niet uit een gebouw, maar uit 31 colleges die door het centrum verspreid liggen. Hierdoor kun je door de hele stad prachtige historische architectuur vinden: van Victoriaanse pleinen tot hallen en gotische kapellen. De universiteit heeft veel befaamde alumni, waaronder Sir Isaac Newton en meer dan 80 winnaars van de Nobelprijs. De bekendste en grootste colleges zijn King’s College, Trinity College en St. John’s College. Sommige colleges kun je zelfstandig bezoeken, andere alleen met een gids.

De universiteit van Cambridge

King’s College & Chapel

Bekijk je een ansichtkaart van Cambridge? Grote kans dat King’s College erop staat. Dit is misschien wel het mooiste college van de universiteit van Cambridge dat je zelfstandig kunt bezoeken. Je loopt daarbij door eeuwen aan geschiedenis, want het college werd al in 1441 gesticht. Vooral de buitenkant van het college en de binnenkant van de kapel zijn prachtig om te zien. Hier werden delen van de bekende televisieserie The Tudors, over het leven van de Engelse koning Henry VIII, opgenomen.

Kings's College & Chapel, Cambridge

Trinity College

Dit is het grootste college van de universiteit van Cambridge. Hier haalde onder andere prins Charles zijn diploma, evenals meer dan 30 Nobelprijswinnaars. Bezoek behalve het serene binnenplein ook zeker de kapel en de bibliotheek.

Trinity College, Cambridge

Punteren

Een absolute aanrader tijdens een stedentrip Cambridge is een tochtje met een 'punt'. Dit is een typisch Engelse boot, die met zijn smalle en platte uiterlijk iets weg heeft van de gondels in Venetië. Je kunt zelf een boot huren en je stuurmanskunsten testen, maar het is nog leuker om je te laten rondvaren door een gids. Tijdens een tocht van maximaal een uurtje vaar je over de rivier de Cam. Vanaf het water heb je fantastisch zicht op de mooie universiteitsgebouwen én hoor je meteen van alles over de geschiedenis van Cambridge.

Punteren, Cambridge

Market hill

Het marktplein van Cambridge ligt midden in de stad. Bijna elke (winkel-)straat leidt erheen, dus het is bijna onvermijdelijk om deze plek tijdens een bezoek aan Cambridge te missen. Van maandag tot en met zaterdag wordt hier ook een gezellige markt gehouden met vers fruit en lokale snacks.

Market Hill, Cambridge

Great St. Mary kerk

Al meer dan 800 jaar kijkt deze kerk uit over het marktplein van Cambridge. Bijzonder detail: alle afstanden in Cambridge worden vanaf deze kerk gemeten. Op zoek naar een mooi uitzicht over de stad? Beklim dan de 123 treden naar de top van de kerktoren. Vanaf een hoogte van 35 meter kijk je uit over de universiteitsgebouwen. Een bezoek aan de kerk is gratis, maar voor toegang tot de toren betaal je een kleine entreeprijs.

Great St. Mary Kerk, Cambridge

Heilig Grafkerk

Deze kerk valt vooral op door zijn bijzondere, ronde vorm. Men vermoedt dat de bouw rond 1130 voltooid werd. In heel Engeland staan slechts vier middeleeuwse kerken met een ronde vorm die nog altijd in gebruik zijn. De Heilig Grafkerk in Cambridge is er daar eentje van, waardoor het kleine kerkgebouw op de Britse monumentenlijst staat.

Heilig Grafkerk, Cambridge

Fitzwilliam museum

Dit is het museum voor kunst en oudheden van de universiteit van Cambridge. Het werd al in 1816 opgericht en ligt in een straat vol oude gebouwen, waaronder King’s College. Bewonder hier ook werken van Nederlandse kunstenaars, zoals de beroemde schilder Rembrandt van Rijn. Daarnaast is de Egyptische hal met de sarcofaag van een farao erg indrukwekkend. Een bezoek is gratis.

Fitzwilliam Museum, Cambridge

Museum of Cambridge

Het kleine museum bevindt zich naast Kettles Yard en is gehuisvest in acht kamers van een voormalig café, the White Horse Inn. Het museum neemt je mee door de geschiedenis en het dagelijks leven in Cambridge.

Museum of Cambridge

Cambridge University Botanic Garden

Net buiten het centrum, op de hoek van Trumpington Road en Bateman Street, stap je de botanische tuin binnen. Midden in de tuin staat een grote kas met een verscheidenheid aan exotische planten en bloemen. De buitentuinen zijn ingericht in verschillende landschapstypen en bieden uitstekende wandelmogelijkheden. Vooral in het voorjaar, wanneer veel planten in de bloei staan, is de tuin op z'n mooist.

Cambridge University Botanic Garden, Cambridge
Ballon!