Cotswolds, Engeland

Cotswolds, Engeland Dit is Engeland ten voeten uit. De Cotswolds met haar gezellige straatjes, pubs, schilderachtige cottages en middeleeuwse kerken is exact wat je je bij Engeland voorstelt. In dit gebied tussen Birmingham en Londen struikel je over de bezienswaardigheden. Van antiekstadje en ‘hoofdstad’ van de Cotswolds Cirencester tot idyllische dorpjes als Castle Combe. Dat het gebied lang geleden al werd bewoond, bewijzen prehistorische vondsten. Ook de Romeinen lieten hun sporen na. Je kunt hier heerlijk te voet of op de fiets ronddwalen of toeren met de auto of camper.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Cirencester

Antiek- en marktplaatsje Cirencester wordt gezien als de hoofdstad van de Cotswolds. Het van oorsprong Romeinse fort groeide in de Romeinse tijd uit tot de tweede grootste stad van Engeland. Neem een kijkje bij de ruïnes van het amfitheater en bij een collectie Romeinse overblijfselen in het Corinium Museum. In de late middeleeuwen werd Cirencester het bloeiende centrum van de wolhandel. De Cotswold-huizen in Dollar Street, Coxwelle Street, Thomas Street en Dyer Street herinneren aan die tijd. Het marktplein wordt gedomineerd door de St. John Baptist parochiekerk uit 1490. Regelmatig vinden hier ambachts- en antiekmarkten plaats. Elke tweede en vierde zaterdag van de maand zetten handelaren hun kraampjes op voor de boerenmarkt.

Cirencester, Cotswolds

Bourton-on-the-Water

Bourton-on-the-Water is een gezellig, charmant toeristendorp dat bekend staat als het Venetië van de Cotswolds. Het historische plaatsje ligt aan het idyllische riviertje Windrush waar veel sfeervolle boogbruggetjes overheen gebouwd zijn. Struin lekker rond en bekijk knusse steegjes met kleurrijke bloembakken. Het dorp heeft het eerste miniatuurdorp dat op de Engelse monumentenlijst terecht kwam, The Model Village uit 1937. Ook kun je het Cotswold Motoring museum bezoeken en het Birdland vogelpark. Voor een mooie wandeling in de omgeving kun je naar het Greystones Farm natuurreservaat lopen of het dorpje Lower Slaughter.

Bourton-on-the-Water, Cotswolds

Castle Combe

Castle Combe staat op de lijst van de mooiste Britse dorpjes. Lopend door de straatjes en langs schilderachtige cottages van dit charmante plaatsje waan je je in een sprookjesdecor. Bezoek er de middeleeuwse St. Andrew’s Church en het gemeentehuis, drink iets in de tearoom, ga picknicken bij de beek of loop een van de winkeltjes binnen. Met een beetje geluk is er markt in de straatjes van Castle Combe. Overnachten (en dineren!) doe je in stijl in het Manor House.

Castle Combe, Cotswolds

Toeren door het prachtige landschap

De Cotswolds is een heerlijk gebied om te wandelen, te fietsen of om rond te toeren. Rijd bijvoorbeeld vanuit Broadway naar Castle Combe. Smalle, bochtige weggetjes brengen je door paarse lavendelvelden en langs de schattigste dorpjes zoals Castle Combe, Snowshill, Bourton-on-the-Water en Bibury. Vergeet niet om de Broadway Tower te beklimmen voor een magnifiek uitzicht over het glooiende landschap. Ook de ‘romantische route’ start en eindigt in Broadway en neemt ongeveer een dag in beslag. Nog verder toeren? Neem dan vanuit Broadway de B4632 naar Stratford-upon-Avon. Onderweg kom je groene weiden vol schapen en kneuterige dorpjes tegen. Routes en kaartjes vind je bij de informatiecentra.

toeren, Cotswolds

Westonbirt Arboretum

Vijf kilometer van het plaatsje Tetbury ligt een van de bekendste botanische tuinen van Engeland. Westonbirt Arboretum staat op de monumentenlijst van ‘historische parken en tuinen’ en stamt uit de Victoriaanse tijd. Verspreid over 600 hectare staan 18.000 bomen en struiken. Het park is verdeeld in ‘The Old Arboretum’ en ‘Silk Wood’. Wandel over de statige lanen en vergaap je aan exotische bomen. Het Arboretum kun je het hele jaar door bezoeken.

botanische tuin Westonbirt, Cotswolds

Kelmscott Manor

Dit kalkstenen huis in het dorpje Kelmscott is de plek waar William Morris en zijn familie zich graag terugtrokken. Toen de ontwerper en grondlegger van het fantasy genre in 1896 stierf, kocht z’n vrouw Jane het huis. Het hele gezin ligt bij St. George’s Church begraven. Kelmscott Manor stamt uit 1570 en was een grote inspiratiebron voor William Morris. Dat kun je je goed voorstellen als je door de prachtige tuinen en langs de beek wandelt. Bezichtig binnen de vele foto’s, schilderijen en originele meubels. Verder bevindt zich op het terrein een theehuis en een cadeauwinkel waar je spullen met zijn ontwerpen kunt kopen.

Kelmscott Manor, Cotswolds

Omgeving

Oxford

Universiteitsstad Oxford ontstond in de Saksische periode. Bezoek hier het eerste museum van Engeland dat in 1683 zijn deuren opende: het Ashmolean Museum of Art & Archaeology. Of neem een kijkje bij het Pitt Rivers Museum met een grote collectie archeologische voorwerpen. Harry Potter-fans weten de weg naar Oxford ook goed te vinden. Verschillende locaties in de stad vormden het achtergronddecor voor filmscènes. Zo herken je The Great Hall van Christ Church College ongetwijfeld als de eetzaal van Hogwarts. Ze hebben hier niet gefilmd, maar het diende als inspiratiebron. Ze bouwden een replica van The Great Hall na in de studio’s. En de Hogwarts Library? Dat is in werkelijkheid de Bodleian Library. Echte fans sluiten aan bij een rondleiding langs de verschillende filmlocaties.

Oxford, Engeland

Stratfort-upon-Avon

Op een half uur rijden van Broadway ligt Stratfort-upon-Avon. Alles hier staat in het teken van William Shakespeare. De toneelschrijver werd hier geboren en stierf er ook. Treed in de voetsporen van Shakespeare en bezoek zijn geboortehuis, woon een toneelstuk bij en bezoek zijn laatste rustplaats bij Holy Trinity Church. Een andere bezienswaardigheid is Mary Arden’s Farm, het familiehuis van zijn moeder dat tegenwoordig een museum is.

Stratfort-upon-Avon
Ballon!