Dartmoor National Park, Engeland

Dartmoor Nationaal Park Dartmoor National Park is een bijzonder en groot wildernisgebied, dat vooral uit heidevelden bestaat. Dit zijn de 'Moors' waar het park naar vernoemd is. Dit landschap, de Dartmoor pony en indrukwekkende 'Tors', rotsblokken, hebben al veel Britse schrijvers geïnspireerd. Ook is het park het decor geweest voor verschillende films, zoals War Horse van Steven Spielberg.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Bezoekerscentra

Nationaal park Dartmoor heeft drie bezoekerscentra: in Princetown, Haytor en Postbridge. Hier kom je meer te weten over de geschiedenis van het park en de verhalen rondom Dartmoor. Het bezoekerscentrum in Princetown is de belangrijkste en heeft de meeste informatie. Ook voor kinderen is het leuk om deze centra te bezoeken, er zijn allerlei interactieve spelletjes en films voor hen. Natuurlijk kun je hier ook kaarten, wandelbrochures en souvenirs kopen.

Bezoekerscentra, Dartmoor Nationaal Park

Dartmoor pony's

Dit nationale park heeft zelfs haar eigen paardenras: de Dartmoor pony. Deze leven al sinds de prehistorie in het park te midden van de vele moerassen en heuvelachtige gebieden. Dit sterke ras heeft zich uitstekend aangepast aan een leven in het park met soms barre winters en de slechte vegetatie. Tegenwoordig hebben de pony's wel allemaal een eigenaar. Er zijn ook veel particulieren die dit ras fokken en gebruiken om te rijden of aan te spannen. Je mag de pony's niet voeren en ook niet te dichtbij komen als je door het park loopt.

Dartmoor pony, Dartmoor Nationaal Park

Tors

Naast de Dartmoor pony heeft dit park nog een iconische bezienswaardigheid: de 'tors', Dit zijn rotsblokken, waarvan er meer dan 160 verspreid over het park liggen. Ze liggen meestal op de top van de heuvel en hebben allemaal een eigen unieke en bijzondere formatie. Al sinds jaar en dag inspireren deze tors de verhalen, rituelen en plaatsen van aanbidding. De meest bekende tor is de Haytor. Vanuit het bezoekerscentrum Haytor kun je een wandeling maken naar deze rots, deze is ongeveer tien kilometer lang.

Rotsblokken Tors, Dartmoor Nationaal Park

Wandelen

Je kunt eindeloos wandelen door Dartmoor. Er zijn talloze kilometers aan wandelpaden aangelegd en routes uitgezet voor jong en oud. Kies voor een korte en eenvoudige wandeling of voor een lange uitdagende route door het park. Je kunt ook onder leiding van een gids op pad. Alles is mogelijk in dit echte wandelparadijs! Houd er wel rekening mee dat er wilde dieren leven in Dartmoor, zoals de Dartmoor pony's en wilde koeien, kom niet te dichtbij, want zij zullen hun jongen beschermen. Ga je wat langer op pad, vergeet dan niet een jas mee te nemen.

Wandelen, Dartmoor Nationaal Park

Lydford kloof

De Lydford Gorge is een prachtige kloof, die op een natuurlijke wijze tussen de rotsachtige heuvels is gevormd. Ook vind je hier de ruim 28 meter hoge White Lady waterval. Er loopt een mooie wandelroute door de kloof. Deze duurt ruim twee uur, waarbij je prachtig door het bos, langs de kronkelende rivier loopt. Het pad kan op sommige plekken glad, steil en smal kan zijn, dus trek goede schoenen aan. Ten noorden van de Lydford Gorge ligt kasteel Lydford. Eigenlijk is het meer een ruïne, maar een prachtige plek om even te stoppen voor een heerlijke picknick.

Lydford kloof, South Devon Railway, Dartmoor Nationaal Park

Buckfast Abbey

In het zuidoosten van het park ligt een prachtige abdij: Buckfast Abbey. In deze abdij leven benedictijnse monniken vrijwel geheel zelfvoorzienend. Veel mensen van over de hele wereld brengen een bezoek deze abdij vanwegeet het prachtige gebouw en de serene rust die je hier vindt. Loop naar binnen en ervaar de stilte in de kerk en bekijk de prachtige glas-in-lood ramen en de verschillende kunstschatten. Ook buiten op het terrein kun je door de heerlijk rustgevende tuinen wandelen. In het winkeltje kun je verschillende producten kopen. Deze zijn door monniken en nonnen uit heel Europa gemaakt.

Kerk Buckfast Abbey, Dartmoor Nationaal Park

Watervallen van Dartmoor

De twee bekendste watervallen in nationaal park Dartmoor zijn de Becky Falls en de Canonteign Falls. In het noordoosten van het park liggen de Becky Falls en je kunt van je bezoek hieraan een heel dagje uit maken. Er zijn verschillende wandelingen, een bezoekerscentrum, een restaurant, een winkel en een dierentuin met shows te vinden. De Canonteign Falls is een kunstmatige waterval nog wat verder naar het noorden. Lokale mijnwerkers hebben deze zestig meter hoog gemaakt. Ook bij deze waterval is nog van alles te doen.

Watervallen van Dartmoor, Dartmoor Nationaal Park

Dorpen van Dartmoor

Rondom Dartmoor National Park liggen verschillende dorpen, die helemaal gericht zijn op het park en de natuur. De grootste stad is Ashburton en wordt ook wel de poort van Zuid-Dartmoor genoemd. Lustleigh is misschien wel het mooiste dorp, het is een echt plaatje met zijn huizen met rieten daken. Ook Bovey Tracey wordt vaak gezien als 'The gateway to the Moor'. Dit dorp ligt in het noordoosten van van het park en is een perfecte uitvalsbasis voor de watervallen en de abdij.

Dorpen van Dartmoor, Dartmoor Nationaal Park

The Dartmoor Way

Een van de bekendste wandel- en fietsroutes is The Dartmoor Way. Deze route is ongeveer 173 kilometer lang en gaat deels door en deels om het park heen. Het verbindt de dorpen en steden in dit gebied met elkaar. Loop of fiets jouw route over kronkelende landweggetjes en via authentieke dorpen, prachtig uitzicht heb je zeker. Er zijn genoeg mogelijkheden om even te stoppen en lekker te lunchen. De meesten rijden of lopen deze route tegen de klok in, omdat je dan bij kruispunten het kruisend verkeer mijdt.

The Dartmoor Way, Devon

Kasteel Okehampton

Net buiten het centrum van Okehampton ligt het gelijknamige kasteel, midden in de bossen bij een rivier. In de elfde eeuw is het kasteel gebouwd en in de veertiende eeuw werd het echt een luxe woonverblijf voor de markiezen. Hoewel er weinig geschreven is over het kasteel, weet men wel dat de laatste eigenaar hier in de zestiende eeuw woonde. Daarna is het helaas deels afgebroken en in verval geraakt. Nu is er ruïne over, maar je kunt nog goed zien dat het ooit een prachtig kasteel was. Het is zelfs twee keer geschilderd door de landschapsschilder JMW Tuner.

Okehampton Kasteel, Dartmoor Nationaal Park

Stoomtrein, South Devon Railway

Aan de rand van het park kun je een prachtige rit maken met de South Devon Railway, deze rijdt van Buckfastleigh naar Totnes. Stap in en laat je meevoeren door de mooiste landschappen van Devon en langs de rivier de Dart. Bij het station van Buckfastleigh is een museum, waar je meer te weten komt over de historie van deze spoorlijn. Of geniet van een heerlijke picknick in de tuinen rondom het station.

Stoomtrein, South Devon Railway, Dartmoor Nationaal Park

Museum van Dartmoor

Dit museum gaat over het leven in Dartmoor. Al sinds de bronstijd is het gebied bewoond. Het museum heeft drie verdiepingen en er zijn verschillende 'ontdekkingszones' gemaakt, die laten zien hoe de mensen door de eeuwen heen in Dartmoor hebben geleefd. Het museum is ook leuk ingericht voor kinderen, zij maken spelenderwijs kennis met deze geschiedenis. Laat je verder verrassen door de wisselende, tijdelijke tentoonstellingen.

Museum van Dartmoor, Dartmoor Nationaal Park

Kasteel Drogo

Geen oud kasteel, het is zelfs het laatst gebouwde kasteel van Engeland en stamt uit de het begin van de twintigste eeuw. De miljonair Julius Drewe gaf opdracht en tegenwoordig is het eigendom van de National Trust. Zij beheren ook het hele Dartmoor National park. Bekijk het kasteel met zijn verschillende kostbare schatten en het interieur zoals het toen was. wandel door de tuin van het kasteel met de rododendronvallei, de rozentuin en de miniatuurtuin bij Bunty House. De omgeving van het kasteel is ook een prachtige plek om te wandelen.

Kasteel Drogo, Dartmoor Nationaal Park
Ballon!