Durham, Engeland

Durham De sfeervolle stad Durham is relatief klein, maar zit boordevol geschiedenis. Het centrum staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Zo ook de majestueuze kathedraal die de skyline domineert. Dit is de plek waar de tovenaarsschool Hogwarts ofwel Zweinstein van Harry Potter tot leven kwam. Het is meteen ook een van de bekendste bezienswaardigheden van Durham. Slenter over de geplaveide straatjes, neem een kijkje bij de University Botanic Garden of snuif de sfeer op in de Durham Indoor Market.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Het historische centrum

De geplaveide straatjes van de binnenstad worden gevuld met studenten. Durham is namelijk de derde universiteitsstad van Engeland (na Oxford en Cambridge). Slenter door kleine steegjes, langs Georgiaanse huizen en over de oude stenen boogbruggen die de stad telt. Neem vooral een kijkje bij de Durham Indoor Market. Deze overdekte markt bevindt zich op een historische locatie. Je vindt er tal van winkeltjes met lokale producten. Maak een uitstapje naar het naastgelegen Durham Town Hall. Het heeft een prachtige collectie glas-in-lood ramen en toont met de aanwezige collectie de rijke geschiedenis en erfgoed van de stad.

Historische Centrum

Kathedraal van Durham

De kathedraal van Durham domineert de stad. Deze werd gebouwd in 1093 en behoort tot de mooiste romaanse kathedralen van Engeland. Dit is de plek waar Hogwarts School of Witchcraft and Wizardry tot leven kwam. Het fungeerde als een van de filmlocaties voor de beroemde tovenaarsschool Zweinstein van Harry Potter. Het is dan ook een van de grootste bezienswaardigheden van Durham, die bovendien op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Kathedraal van Durham

Kasteel van Durham

Ook het kasteel van Durham staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het Normandische kasteel staat tegenover de kathedraal, hoog bovenop een rots, waar het uitkijkt over het kronkelende water van de rivier de Wear. Het werd in de elfde eeuw gebouwd en doet sinds 1837 dienst als universiteit. Je kunt het kasteel bezoeken tijdens een georganiseerde rondleiding.

Kasteel van Durham

Botanische tuin

Op slechts een paar minuten van de binnenstad van Durham liggen de University Botanic Gardens. Dwaal door de wintertuin, het bamboebos of neem een kijkje in een van de kassen vol cactussen. Niet alleen vind je er een bijzondere verzameling planten, er leven ook schorpioenen en vogelspinnen. In het voorjaar kun je in het park een zeldzaam schapenras tegenkomen: Manx Loghtan-schapen.

University Botanic Garden

Orientaals Museum

Het Oriental Museum is het enige museum in Noord-Engeland dat geheel is gewijd aan de Noord-Afrikaanse en Aziatische kunst en archeologie. Van het oude Egypte tot het moderne China. Het Museum is onderdeel van de universiteit van Durham.

Oriental Museum

Omgeving

Beamish Museum

Het Beamish Museum ligt vijftien kilometer ten noorden van Durham. In het grootste openluchtmuseum van Engeland stap je letterlijk terug in de tijd. Het museum vertelt de geschiedenis van het leven in Noordoost-Engeland in 1820, 1900 en 1940. Je kunt het museum te voet verkennen of, nog beter, neemt een antieke tram of bus. Zo reis je van oude arbeidershuisjes, een smidse en een bakkerij, naar een complete school en treinstation. De in stijl geklede figuranten maken het helemaal af. Een aanrader, ook voor kinderen!

Beamish Museum

Durham Heritage Coast

Rijd je een half uur richting het oosten, dan stuit je op de Durham Heritage Coast. Dit gebied strekt zich uit van Sunderland tot Hartlepool. Over het 18 kilometer lange Heritage Coastal Footpath loop je van Seaham in het noorden naar Crimdon in het zuiden. Onderweg word je verrast door het prachtige landschap met kleine baaien, landtongen en gele kalksteen kliffen. En niet te vergeten fantastische vergezichten over de Noordzee.

Durham Heritage Coast

Blackhall Rocks Local Nature Reserve

Ook de Blackhall Rocks maken deel uit van de Durham Heritage Coast. Het Local Nature Reserve ligt iets ten zuiden van Seaham. Bovenop de kliffen is een parkeerplaats. Van hieruit kun je een wandeling maken naar het strand. Het pad is toegankelijk voor mensen in een rolstoel. Bij Blackhall Rock bevindt zich ook een oude kolenmijn (Blackhall Colliery) die te zien is in de film ‘Get Carter’ uit 1971.

Blackhall rocks Local Nature Reserve
Ballon!