Eastbourne, Engeland

Eastbourne De Victoriaanse hotels en oude pier zijn de trekpleisters in Eastbourne. Aan weerszijden van deze pier strekt het strand zich uit. Het is een populaire badplaats in het zuiden van Engeland, zeker door de combinatie met de prachtige omgeving. Het nabijgelegen South Downs National Park met de witte krijtrotsen van de Seven Sisters is een absolute must-see.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Eastbourne pier en boulevard

Eastbourne is een kustplaats met veel zonuren en een uitgestrekt strand. De Victoriaanse pier en de boulevard zijn de populairste trekpleisters in de stad. De Eastbourne Pier werd al in 1865 gebouwd, maar is deels afgebrand in 2014. Gelukkig is de pier in ere hersteld en kun je er heerlijk flaneren, een terrasje pakken of een souvenir scoren in een van de winkeltjes. De statige, Victoriaanse hotels langs de boulevard stammen uit de negentiende eeuw en geven het een bijzondere sfeer.

pier, Eastbourne

Redoubt Fortress

Vlak bij het centrum van Eastbourne staat het verdedigingswerk Redoubt Fortress. Dit massieve, ronde fort staat direct aan de kust en stamt uit de tijd van Napoleon. In de negentiende eeuw werden veel verdedigingswerken langs de zuidkust gebouwd om Engeland te beschermen tegen mogelijke invasies van de Fransen. Bekijk de oude wachthuisjes en het marcheer-terrein. Ook kun je het Militaire museum met tentoonstellingen en een grote collectie uniformen en wapens bezoeken.

Redoubt fort, Eastbourne

South Downs National Park

Het park heeft haar naam te danken aan de landschappen die er te vinden zijn: 'downs' zijn golvende kalkheuvels bedekt met gras en heidevelden. In het glooiende landschap ligt een uitgebreid netwerk van wandel-en fietsroutes en vind je verschillende historische stadjes. Bezoek de kathedraal van Winchester, wandel door het sprookjesachtige Arundel kasteel of bekijk de iconische pier in de badplaats Brighton. Daarnaast is het landschap gekenmerkt door indrukwekkende witte krijtrotsen aan de kust. Het dunbevolkte gebied is ook uitgeroepen tot dark sky reserve.

South Downs national park, Eastbourne

Beachy Head

De witte krijtrotsen beginnen zo'n zes kilometer van Eastbourne, je kunt er heen lopen als je wilt. De kliffen van Beachy Head zijn een van de hoogste van Engeland. Vanaf het strand loopt een wandelpad naar de top van de rotsen, waar je geniet van het indrukwekkende uitzicht. Hier vind je ook de Beachy Head Inn, een welkome stop als je vanuit Eastbourne bent komen wandelen. Ook vanaf het strand zijn de steile rotsen een imposant gezicht. Bijzonder is dat er twee vuurtorens staan: de Belle Tout Lighthouse uit 1832 bovenop de klif en eentje aan de voet van de klif omdat de Belle Tout niet altijd goed zichtbaar was met slecht weer.

Beachy Head, Eastbourne

Seven Sisters

Het zijn indrukwekkende kliffen die niet los van elkaar staan, maar er zijn wel zeven pieken te herkennen die de Seven Sisters vormen. Door aanhoudende erosie verandert de kustlijn ongeveer een meter per jaar, ondertussen is er zelfs een achtste piek te onderscheiden. Uit het zachte gesteente komen ook geregeld fossielen uit het Juratijkdperk vrij. Er is dus best een kans dat je een versteende schelp op het strand zult vinden. Vanaf Beachy Head wandel je in een minuut of twintig door naar Birling Gap, dit is het bezoekerscentrum voor de witte kliffen van de Seven Sisters. Dit is de plek waar je vanaf het strand uitzicht hebt op alle krijtrotsen langs de kust. Vanaf Birling Gap loopt ook een pad over de rotsen naar het strand van Chuckmere Haven.

Seven Sisters, Eastbourne

Miniature Steam Railway Adventure Park

Prachtig nagebouwde Engelse locomotieven trekken hier de miniatuurtreinen over een ruim 1,6 kilometer lang tracé dwars door een aangelegd park. De treinen zijn een achtste van een 'normale' trein, wat betekent dat ze groot genoeg zijn voor een ritje. Weliswaar zit je nu bovenop de wagons in plaats van erin. Je rijdt langs een groot meer en er is zelfs een tunnel. Voor de kinderen is er ook nog een speeltuin en een doolhof.

Miniature Steam Railway park, Eastbourne

Sharnfold Farm

Eens een andere activiteit dan je zo zou verwachten op reis in Engeland. Vooral voor kinderen is een bezoek aan de boerderij een leuk uitstapje. Ze maken kennis met de boerderijdieren zoals varkens, ezels, kippen en konijnen. Via de farmtrail kom je de dieren vanzelf tegen. Er is een leuke speeltuin, compleet met tractor, waar je als ouders zijnde vanaf het café (koffie met zelfgemaakte taarten, scones en lunches) een oogje in het zeil kunt houden. Er is een pluktuin voor groente en fruit. In de boerderijwinkel en slagerij kun je ook allerlei verse producten krijgen.

Sharnfold Farm, Eastbourne

Omgeving

Kastelen in de omgeving

Een paar kilometer buiten Eastbourne staan prachtige kastelen en landhuizen, en in sommige gevallen enkel nog de ruïnes. Pevensey Castle is een voormalig Romeins fort dat helaas na de middeleeuwen in verval is geraakt, desondanks een bezoek waard. Herstmonceux Castle is juist heel mooi bewaard gebleven. Het vijftiende-eeuwse kasteel van rode bakstenen wordt omringd door een prachtig aangelegde tuin. Je kunt hier makkelijk een aantal uren ronddwalen. Hastings Castle had een rol in de slag bij Hastings in de elfde eeuw, maar het gebouw is zo'n 200 jaar later door een storm vernield. Toch zijn er enkele muren en poorten bewaard gebleven. Bovendien is de locatie op een heuvel boven de zee werkelijk prachtig.

kastelen, Eastbourne

Hastings en Battle

Het dorpje waar deze veldslag plaatsvond heet tegenwoordig niet voor niets Battle. De Normandische hertog voerde een invasie uit in Engeland in 1066, de Engelse koning reed hem vanuit Hastings tegemoet. Bij Battle kun je het slagveld bezoeken, het museum over de negen uur durende strijd is in het klooster van Battle gevestigd. Een interessant stuk geschiedenis. Bezoek ook het museum over de plaatselijke geschiedenis van het dorp of ga naar de bierbrouwerij net buiten het dorp.

Battle, Hastings, Eastbourne
Ballon!