Harwich, Engeland

Harwich is een bekende Engelse havenstad, waar de rivieren de Orwell en Stour de Noordzee ontmoeten. Begint je vakantie met een overtocht met de veerboot? Dan vormt Harwich de toegangspoort tot Engeland. Harwich is weliswaar niet het meest sfeervolle stadje van Engeland, maar er zijn wel enkele leuke bezienswaardigheden. Maak bijvoorbeeld een stadswandeling van de Halfpenny Pier naar Fort Redoubt, een verdedigingswerk uit de tijd van Napoleon. Bovendien vind je in een straal van twee uur rond Harwich veel toeristische trekpleisters. Van prachtige Engelse steden als Cambridge, Canterbury en Londen tot kastelen, archeologische vindplaatsen en natuurgebieden. Harwich is daarmee een uitstekende start van een rondreis door Engeland.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Stadswandeling door Harwich

Harwich is geen vakantiebestemming waar je een lange lijst met bezienswaardigheden hoeft af te strepen. De mooiste gebouwen van de stad liggen op loopafstand van elkaar. Als je alles te voet bezoekt, is het nog geen twee kilometer. Start je stadswandeling bij de Ha’Penny Pier. Vanaf hier zie je de enorme containerschepen die de haven van Harwich bezoeken, net als de vissersboten en plezierjachten in de riviermonding. Hier staat ook het Lifeboat Museum, waar reddingsboten centraal staan. Via het Electric Palace uit 1911 (een van de eerste bioscopen in Engeland) en de Sint Nicolaaskerk uit 1821 wandel je naar de Harwich Low vuurtoren. Binnen zit een klein maritiem museum. Je komt tot slot uit bij Fort Redoubt, dat verderop in deze lijst met bezienswaardigheden in Harwich wordt beschreven.

Fort Redoubt

Rond het jaar 1808 voelde Engeland zich sterk bedreigd door de strijdkracht van Napoleon. Als verdediging tegen een mogelijke invasie werden langs de hele kust zogenaamde Martello-torens gebouwd. Ook in Harwich kwam er een: Fort Redoubt. Harwich was vanwege de haven destijds namelijk al van strategisch belang. Het cirkelvormige fort werd uitgerust met kanonnen en kon wel 300 soldaten huisvesten. De laatste jaren is het fort liefdevol gerestaureerd door vrijwilligers en deels ingericht als militair museum. De vrijwilligers vertellen je graag over het fort en de geschiedenis. Vanaf het fort heb je bovendien mooi uitzicht over Harwich en de zee.

Zeehonden spotten

Vanuit Harwich vertrekken boottochten naar het Nationaal Natuurreservaat Hamford Water. Hier staat alles in het teken van zeehonden. In deze wateren zwemmen namelijk zo’n 250 zeehonden rond. Kijk hoe de zeehonden vrolijk op en neer dobberen in de golven of liggen te rusten op de zandbanken. De boottocht duurt tussen de 90 en 110 minuten, afhankelijk van het getijde. De boten varen het hele jaar door uit. Omdat de boten klein en niet overdekt zijn, is er een behoorlijke kans op spetters. Zorg daarom voor waterdichte kleding en een setje reservekleding in je voertuig, zodat je je indien nodig kunt omkleden als je weer op het droge staat. De zeehondenexcursies vertrekken vanaf de Ha’Penny Pier in Harwich.

Omgeving

Toegangspoort tot Engeland

Voor wie met de veerboot naar Engeland reist, vormt Harwich de toegangspoort tot Engeland. Binnen een straal van twee uur rijden liggen steden als Cambridge, Londen, Norwich en Canterbury. Studentenstad Cambridge is niet alleen wereldberoemd om zijn universiteit, maar ook om de prachtige architectuur. Punteren over de rivier is een van de leukste excursies die je in Cambridge kunt doen. Bezoek in het middeleeuwse stadje Norwich zeker het twaalfde-eeuwse kasteel, omgeven door steile straatjes. Ook het ommuurde Canterbury, met een indrukwekkende kathedraal, is een bezoek waard. De Engelse hoofdstad Londen is tot slot een stedentrip op zichzelf, met bezienswaardigheden als de Big Ben, de Tower of Londen en talloze uitstekende (veelal gratis) musea.

Wrabness Nature Reserve

Als je vanuit Harwich de Stour-rivier landinwaarts volgt, kom je na tien kilometer bij het dorpje Wrabness uit. Hier ligt Natuurreservaat Wrabness. In dit natuurgebied, dat goed toegankelijk is, kun je wandelen en vogels spotten. Er is ook een strookje strand.

Colchester

Op een halfuur rijden van Harwich ligt Colchester, de oudste stad van Engeland. De geschiedenis gaat terug tot de tijd van de Romeinse bezetting. De grootste bezienswaardigheid van Colchester is het middeleeuwse kasteel, dat een uitstekend museum heeft. Andere trekpleisters zijn de vakwerkhuizen in de Nederlandse wijk, de Victoriaanse Town Hall en het Hollytrees Museum, waar het leven in de achttiende eeuw centraal staat. Op culinair gebied staat Colchester bekend om de uitstekende oesters van lokale bodem.

Layer Marney Tower

Dit landhuis werd rond 1520 gebouwd door Lord Marney, een vriend van de beruchte Engelse koning Henry VIII. Het complex van rode bakstenen ziet er prachtig uit. Verken de gebouwen op eigen gelegenheid of met een gids, die alles weet over de 500 jaar geschiedenis van Layer Marney Tower. De openingsdagen verschillen per maand, dus kijk voor je bezoek even op de website. Vanuit Harwich is het een rit van 40 minuten (45 kilometer) naar Layer Marney Tower. Het landhuis is prima te combineren met een bezoek aan de stad Colchester, dat op twintig minuten rijden ligt.

Sutton Hoo

Heb je de Netflix-film The Dig gezien? Deze film gaat over de vondst van een 1300 jaar oud praalgraf door een gewone Engelsman in 1939. Archeologen vermoeden dat dit het graf is van Raedwald, een van de eerste Engelse koningen. De overledene was namelijk begraven in een houten schip dat was volgeladen met schatten. Van een wapenuitrusting tot een zwaard, sieraden, een harp en zilveren voorwerpen. Een deel van de vondsten is te zien in het British Museum in Londen. Ook op de originele vindplaats kom je meer te weten over de vondsten en de geschiedenis. Sutton Hoo is een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen in Engeland, omdat het historici die de vroege Middeleeuwen in Engeland bestuderen een schat aan informatie opleverde. Sutton Hoo ligt op 60 kilometer (een uur rijden) van Harwich.

Kasteel Framlingham

De laatste jaren wordt kasteel Framlingham steeds populairder als bezienswaardigheid. De reden? Het liedje ‘Castle on the Hill’ van Ed Sheeran. De bekende zanger groeide op in Framlingham en zingt over het kasteel op de heuvel. Het twaalfde-eeuwse kasteel werd gebouwd door een invloedrijke familie uit Normandië. Uiteindelijk ging het over op prinses Mary Tudor. In kasteel Framlingham kreeg zij te horen dat ze de eerste regerende koningin van Engeland zou worden. De ligging van het kasteel is prachtig; in een park vlakbij een meer. Kasteel Framlingham ligt op 70 kilometer van Harwich (iets meer dan een uur rijden).

Ballon!