Isle of Man, Engeland

Isle of Man Isle of Man ligt in de Ierse Zee en staat bekend om de Isle of Man TT straatraces die er worden gehouden. Daarnaast vind je er een prachtige natuur, een ruige kustlijn en charmante dorpjes en stadjes. Douglas is de gezellige hoofdstad van het eiland, in Port Erin geniet je van het fijne zandstrand. Ga op ontdekkingstocht in Peel, in het middeleeuws kasteel en de kathedraal. Maak een boottocht om reuzenhaaien, walvissen en dolfijnen te spotten.

Bezienswaardigheden & activiteiten

Isle of Man TT

Het zijn misschien wel de gevaarlijkste straatraces ter wereld: de Isle of Man TT, die ieder jaar in de eerste twee weken van juni wordt gehouden. Niet in het minst omdat het circuit de belangrijkste weg over het eiland is. De vele obstakels onderweg (rotondes, stenen muren, autobanden etc.) maken het tot een legendarische race die over het hele eiland wordt gevierd. De liefde voor snelheid in combinatie met de geur van verbrand rubber trekt fans uit de hele wereld. Een belevenis die je niet wilt missen.

Isle of Man TT

Douglas

Douglas is de grootste stad én hoofdstad en ligt aan de oostkust van Isle of Man. Bekendste bezienswaardigheden zijn de Tower of Refuge, het historische Gaiety Theatre en het Manx Museum. Andere trekpleisters zijn Camera Obscura en de Groudle Glen Railway. Een rit met deze stoomtrein begint iets ten noorden van Douglas en neemt je 1,5 kilometer mee door een met bomen omzoomde vallei naar de kliffen. Shoppen doe je in Strand Street, waar je ook een drankje kunt drinken in een bodega (wijnbar). Van eind maart tot begin november rijdt in Douglas de iconische en oudste nog rijdende paardentram ter wereld.

Douglas Isle of Man

Steam Railway

Droom weg naar vroeger tijden en verken al schommelend in een stoomtrein het charmante landschap van Isle of Man. De Steam Railway richting het zuiden werd aangelegd in 1874 als de Isle of Man Railway. Nadat de lijn lange tijd niet in gebruik was, is het in ere hersteld. Oorspronkelijk maakte het deel uit van een langere route, nu rijdt de stoomtrein nog tussen hoofdstad Douglas en Port Erin vice versa. Er is zelfs een restauratiewagen aanwezig, waarin je in stijl kunt dineren met een bijpassende wijn (keuze uit zo’n veertien wijnen).

Steam Railway Isle of Man

Port Erin

Tussen de heuvels en aan Port Erin Bay ligt het schilderachtige havenstadje en badplaats Port Erin. Dé plek voor strandaanbidders, natuurliefhebbers en watersporters. Wandel langs de Victoriaanse huizen, struin rond in de winkeltjes en bezoek het oude treinstation. Hier kwamen toeristen in de negentiende eeuw aan met de stoomtrein om te genieten van mooie zonsondergangen en het strandleven. Ook het Spoorwegmuseum is een aanrader. Op drie kilometer van Port Erin bevindt zich Mull Hill. De archeologische bezienswaardigheid bestaat uit een cirkel van zes megalithische graven.

Port Erin Isle of Man

National Folk Museum Cregneash

Drie kilometer ten zuiden van Port Erin ligt dit openluchtmuseum. Op deze historische locatie krijg je een kijkje in het leven van de landbouwgemeenschap in de negentiende en begin twintigste eeuw. Behalve een smidse, oude cottages en weverij zie je hier ook ploegpaarden, Manx Loaghtan-schapen, korthoornkoeien en Manx-katten rondlopen.

National Folk Museum Cregneash Isle of Man

Wildlife spotten

Maak eens een boottocht rond het eiland, je kunt hier namelijk walvissen, dolfijnen en zelfs reuzenhaaien tegen komen. De boten vertrekken onder andere vanuit Peel en Port Erin. Het is een mooie manier om de natuur van Isle of Man te ontdekken, dus neem je verrekijker mee!

Wildlife Isle of Man

Peel Castle

Ooit was het eilandje St. Patrick’s Isle, bij Peel, het domein van missionarissen, Vikingen en koningen. Het kasteel werd in de elfde eeuw door de Vikingen gebouwd. Pas in de veertiende volgden de muren en torens. Later werden ook de kathedraal en de Ierse Round Tower gebouwd. Er gaan diverse verhalen rond over het kasteel. Zo zou de zwarte hond ‘Moddey Dhoo’ door de gangen dwalen. Daarnaast wordt er gefluisterd dat dit de locatie is van het mythische eiland Avalon, uit de legende van koning Arthur.

Peel Castle Isle of Man

Laxey Wheel

Dit grootste waterrad ter wereld vind je in het plaatsje Laxey aan de oostkust van Isle of Man. Het industriële monument uit de Victoriaanse tijd werd in 1854 gebouwd door Robert Casement. De houten constructie van ruim 22 meter wordt in de volksmond ook wel ‘Lady Isabella’ genoemd, naar de vrouw van de toenmalige gouverneur van Isle of Man. Het Laxey Wheel is nog steeds in gebruik en draait maar liefst drie maal per minuut rond.

Laxey Wheel Isle of Man

Castle Rushen

In de voormalige hoofdstad van Isle of Man, Castletown, is Castle Rushen niet te missen. Eind twaalfde, begin dertiende eeuw werd het kasteel gebouwd, door verschillende elementen zoals de ophaalbrug heeft het veel weg van een fort. Eeuwen lang hebben koningen zich in het kasteel gevestigd totdat het in de achttiende eeuw als gevangenis gebruikt werd. In 1991 is het kasteel opengesteld voor publiek, nadat ze meerdere jaren bezig zijn geweest met het restaureren. Vanuit het kasteel heb je een mooi uitzicht over Castletown en de haven. Binnenin het kasteel hoor je van alles over de geschiedenis en kun je het museum bezoeken. Pas wel op, want de verhalen gaan dat er een geest in het kasteel ronddwaalt, de 'Lady Ghost'.

Castle Rushen Isle of Man

Vervoer

Vliegen

Isle of Man heeft een eigen luchthaven. Rechtstreekse vluchten gaan er niet. Afhankelijk van de route is het zo’n vier uur vliegen met een overstap in Londen, Manchester of Birmingham.

Veerdiensten

Vanuit diverse plaatsen varen er veerboten richting Douglas, de hoofdstad van Isle of Man. Vanuit Heysham bij Lancaster (GB) brengt een veerboot je in ± 3.30 uur naar Douglas. Ook vanuit Liverpool (GB) gaat er een veerdienst, deze overtocht duurt zo’n 2.45 uur. Verder vertrekken er veerdiensten vanuit Belfast (GB, ± 2.45 uur) en Dublin (Ierland, ± 4 uur).

Auto

Je kunt het eiland prima per eigen auto verkennen. Ook bestaat de mogelijkheid om een auto te huren op Isle of Man.

Ballon!